Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
19°C

La 71 de ani, o sibiancă și-a deschis afacere împreună cu fiul ei. „Ne completăm unul pe celălalt. Claudiu are mai multe idei, fiind din altă generație”

La 71 de ani, o sibiancă și-a deschis afacere împreună cu fiul ei. „Ne completăm unul pe celălalt. Claudiu are mai multe idei, fiind din altă generație”

Din decembrie 2023, sibianca Maria Mărășescu, în vârstă de 71 de ani, și fiul ei, Claudiu, și-au deschis o mică afacere situată în apropiere de Piața Cibin, pe Măsarilor nr. 12. Este vorba despre Nutts&Eggs, un loc cochet în care cei doi fac cozonaci, brioșe, cornulețe și alte dulciuri și sărățele, multe dintre ele fiind pregătite după rețete săsești, transmise din generație în generație. Iar pe lângă acestea, organizează și ateliere gastronomice pentru copii.

Le-am trecut pragul la mijlocul acestei săptămâni și am povestit cu Maria despre cum este să lucreze alături de fiul ei, despre bunătățile pe care le face, dar și despre cum reușește aibă atât de multă energie și bunăstare la cei 71 de ani pe care îi are.

„Noi facem prăjiturile vechi, cu rețete de la părinții mei”

Inițial, afacerea a început din dorința de a organiza ateliere gastronomice pentru copii, dar odată cu acestea a venit și ideea de a comercializa produsele care au devenit iubite de sibieni.

„A fost ideea fiului meu Claudiu, eu am lucrat 12 ani ca administrator la Biserica Evanghelică din Cristian. Am încercat să facem la biserică ateliere cu copii, dar erau mai dificil de organizat. Am început să lucrăm pentru noi, Claudiu și-a dorit tot timpul să lucreze cu copiii și așa am deschis, în decembrie 2023.

Nu facem prăjituri cu creme sau torturi, noi facem prăjiturile vechi, cu rețete de la părinții mei. Claudiu le face câteodată și mai bine pentru că, de multe ori, el are și mai multă răbdare. Ne e drag când vedem clienții că vin și comandă și încercăm să ne adaptăm cerințelor lor”, a povestit Maria pentru Turnul Sfatului.

Ce bunătăți pregătesc cei doi în laborator

Printre produsele pe care Maria și Claudiu le pregătesc se numără cozonacul, brioșele cu ciocolată, cu brânză de vaci și fructe confiate și stafide, hencleș cu griș, cu fructe confiate și smântână și hencleș săsesc, rețeta originală, prăjitura lămâița, dar și mucenici. Nu lipsesc nici biscuiții cu lămâie, cu portocală, cu mentă, cu levănțică, cu ciocolată, dar și cornulețe cu dulceață de prune, al căror aluat nu are zahăr. 

„Mama a fost cu prăjiturile, era croitoreasă și făcea pentru tot satul. Jumătate din rețete sunt săsești. Tata a fost român și mama a fost săsoaică”, a mai detaliat ea.

Secretul – multă iubire  

Spațiul de la Nutts&Eggs permite clienților și să savureze o cafea sau un suc alături de produsele pregătite de Maria și de Claudiu. Secretul în ceea ce fac este disciplina, dar mai presus de orice, iubirea pe care o pun în fiecare rețetă pe care o urmează. 

„Dimineața mă trezesc la cinci, îmi beau cafeaua, fac jumătate de oră rebus și vin la serviciu, până la ora 18. Noi ne completăm unul pe celălalt. Claudiu are mai multe idei, fiind din altă generație.

Secretul cred că e multă iubire. În bucătărie poți să faci orice, trebuie doar să ai idei, să-i dai aluatului un gust, să te gândești cum l-ai putea îmbunătăți, iar dacă îl faci cu drag, iese. Când ești agitat, nu iese nimic, iese pe dos”, a explicat Maria.

Cele mai cerute produse

Cel mai cerut produs făcut la Nutts&Eggs este lichiul cu varză, cu ceapă, cu brânză, cu măr, cu dovleac, iar de sărbători vedetele sunt cozonacii.

„Noi facem cozonacii cum se făceau pe vremuri, fără niciun aditiv și punem nucă din abundență. Cozonacii cu mac și cu rahat îi facem doar la comandă.

Colaborăm cu producători locali și luăm comenzi pentru cine dorește să se bucure de produsele noastre”, a concluzionat aceasta.

Programul este de luni până vineri, de la ora 8 la ora 17, sâmbătă, de la 8 la 15, și duminică de la 8 la 12. Afacerea celor doi poate fi găsită pe pagina de facebook Nutts&Eggs, iar programări pentru atelierele gastronomice și comenzi se pot face la numărul de telefon 0728 939 814.

Foto: Silvana Armat/Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

21 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

Loc " cochet", vilā " somptuoasā", pictorial " incendiar", bolizi " de lux" , metode " sustenabile ", retete " traditionale", produse " bio", multā " iubire". Iatā tarā definitiile succesului in ziua de azi
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 lună

Mahhh,asta chiar o putem numi afacere.Mica,dar e afacere.Aici chiar se asuda...părerea mea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cozonac

Acum 1 lună

Secretul gustului? Cojile de nuca…
Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

Am fost și eu pe-acolo și pot să confirm că lichiul cu varză și cu ceapă e foarte bun.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow (again)

Acum 1 lună

Nu reusesc sā pricep de ce sunt bātut cu pietre ( degete blege) dacā îmi exprim liber convingerile? Da, nu cred in clisee asa cum nu cred cā un business se face din iubire, pasiune, emotii. La Registrul Comertului te duci cu un singur gând : sā lucrezi pentru tine, nu pentru altii adicā pentru Baaaaaaaaani ! Cât mai multi Baaaaaaaaani! Nu inteleg ipocrizia manifestā !
Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

Poate pentru că oamenii s-au prins că ești doar un troll ahtiat după atenție și s-au plictisit de show-ul tău ieftin. Ești liber să crezi că un business înseamnă doar bani, dar nu te aștepta ca toți să gândească la fel și să fii aplaudat când îți bați joc de munca unor oameni.
Raspunde

Adrian Mălău

Acum 1 lună

Felicitari pentru ceea ce faceti ! Produsele arata impecabil si sunt delicioase !!! Oameni frumosi si harnici ! Succes in continuare !!!
Raspunde

Mioara

Acum 1 lună

Mia, după post, vin și eu să gust din produsele dvs.
Raspunde

Mark

Acum 1 lună

Un loc frumos amenajat care îți ia ochii cu produse extraordinar de scumpe și fade! De acolo am cumpărat cel mai scump cozonac ( 86 Ron) și cel mai prost la gust! Dacă m-ar plăti nu aș mai cumpăra de la ei!
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Vai! Nu pot sā cred! Produse scumpe? Nuuuuuu, esti tu sārac! Ei au fācut afacerea asta din pasiune si dragoste pentru clienti! Din bucuria de a împārti cu ceilalti produse de patiserie! Doar nu crezi cā au fācut business-ul pentru bani! Preturile catastrofale sunt afisate in glumā.
Raspunde

Bogdana

Acum 1 lună

get a life dude
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

@ Bogdana I do have one! It consists of hard work for money. The simplest equation of capitalism. No hard feelings, no hypocrisy. Thanks thinking of me! I do appreciate that!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claudiu

Acum 1 lună

Hencleș, hanklich, henklesch sau lichiu De când e hencleshul cu varză în rețetă ?
Raspunde

Nonick

Acum 1 lună

E plin internetul de retete de lichiu cu ceapa / varza etc. In casa in care am crescut henclesul e hencles cu gris si smantana, iar lichiul e doar cu umpluturi.
Raspunde

CX

Acum 1 lună

In cadrul unui atelier de turta dulce o angajata s-a rasit la un copil cand acesta a cerut un pahar cu apa. I-a reprosat ca nu si-a adus de acasa.
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Pe Măsarilor nr. 12. e altceva, adresa e alta
Raspunde

Florin alexandru

Acum 1 lună

Imi cer iertare pentru indrazneală, dar intreb pentru o comunitate de diabetici. se fac si produse fara zahar, cu inlocuitori, cu indice glicemic redus? multumesc pentru un eventual raspuns
Raspunde

Marcu Traian

Acum 1 lună

Bună dimineața . Am să respect regulile impuse
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Brain washing by the book
Raspunde

Marcu Traian

Acum 1 lună

Bună dimineața .
Raspunde

Doru

Acum 1 lună

O fi copilu’ din altă generație, dar totuși, cred ca e destul de bătrân încât să fi studiat limba rusă la școală. Altfel ar fi știut ca se scrie NUTS, și nu NUTTS
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus