Din decembrie 2023, sibianca Maria Mărășescu, în vârstă de 71 de ani, și fiul ei, Claudiu, și-au deschis o mică afacere situată în apropiere de Piața Cibin, pe Măsarilor nr. 12. Este vorba despre Nutts&Eggs, un loc cochet în care cei doi fac cozonaci, brioșe, cornulețe și alte dulciuri și sărățele, multe dintre ele fiind pregătite după rețete săsești, transmise din generație în generație. Iar pe lângă acestea, organizează și ateliere gastronomice pentru copii.
Le-am trecut pragul la mijlocul acestei săptămâni și am povestit cu Maria despre cum este să lucreze alături de fiul ei, despre bunătățile pe care le face, dar și despre cum reușește aibă atât de multă energie și bunăstare la cei 71 de ani pe care îi are.
„Noi facem prăjiturile vechi, cu rețete de la părinții mei”
Inițial, afacerea a început din dorința de a organiza ateliere gastronomice pentru copii, dar odată cu acestea a venit și ideea de a comercializa produsele care au devenit iubite de sibieni.
„A fost ideea fiului meu Claudiu, eu am lucrat 12 ani ca administrator la Biserica Evanghelică din Cristian. Am încercat să facem la biserică ateliere cu copii, dar erau mai dificil de organizat. Am început să lucrăm pentru noi, Claudiu și-a dorit tot timpul să lucreze cu copiii și așa am deschis, în decembrie 2023.
Nu facem prăjituri cu creme sau torturi, noi facem prăjiturile vechi, cu rețete de la părinții mei. Claudiu le face câteodată și mai bine pentru că, de multe ori, el are și mai multă răbdare. Ne e drag când vedem clienții că vin și comandă și încercăm să ne adaptăm cerințelor lor”, a povestit Maria pentru Turnul Sfatului.
Ce bunătăți pregătesc cei doi în laborator
Printre produsele pe care Maria și Claudiu le pregătesc se numără cozonacul, brioșele cu ciocolată, cu brânză de vaci și fructe confiate și stafide, hencleș cu griș, cu fructe confiate și smântână și hencleș săsesc, rețeta originală, prăjitura lămâița, dar și mucenici. Nu lipsesc nici biscuiții cu lămâie, cu portocală, cu mentă, cu levănțică, cu ciocolată, dar și cornulețe cu dulceață de prune, al căror aluat nu are zahăr.
„Mama a fost cu prăjiturile, era croitoreasă și făcea pentru tot satul. Jumătate din rețete sunt săsești. Tata a fost român și mama a fost săsoaică”, a mai detaliat ea.
Secretul – multă iubire
Spațiul de la Nutts&Eggs permite clienților și să savureze o cafea sau un suc alături de produsele pregătite de Maria și de Claudiu. Secretul în ceea ce fac este disciplina, dar mai presus de orice, iubirea pe care o pun în fiecare rețetă pe care o urmează.
„Dimineața mă trezesc la cinci, îmi beau cafeaua, fac jumătate de oră rebus și vin la serviciu, până la ora 18. Noi ne completăm unul pe celălalt. Claudiu are mai multe idei, fiind din altă generație.
Secretul cred că e multă iubire. În bucătărie poți să faci orice, trebuie doar să ai idei, să-i dai aluatului un gust, să te gândești cum l-ai putea îmbunătăți, iar dacă îl faci cu drag, iese. Când ești agitat, nu iese nimic, iese pe dos”, a explicat Maria.
Cele mai cerute produse
Cel mai cerut produs făcut la Nutts&Eggs este lichiul cu varză, cu ceapă, cu brânză, cu măr, cu dovleac, iar de sărbători vedetele sunt cozonacii.
„Noi facem cozonacii cum se făceau pe vremuri, fără niciun aditiv și punem nucă din abundență. Cozonacii cu mac și cu rahat îi facem doar la comandă.
Colaborăm cu producători locali și luăm comenzi pentru cine dorește să se bucure de produsele noastre”, a concluzionat aceasta.
Programul este de luni până vineri, de la ora 8 la ora 17, sâmbătă, de la 8 la 15, și duminică de la 8 la 12. Afacerea celor doi poate fi găsită pe pagina de facebook Nutts&Eggs, iar programări pentru atelierele gastronomice și comenzi se pot face la numărul de telefon 0728 939 814.
Foto: Silvana Armat/Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 37098
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Jorj
Acum 3 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul