O serie de sesizări cu privire la problemele de infrastructură, trafic și poluare au fost transmise de sibienii care s-au arătat interesați de un proiect de reconversie a unei zone industriale în una de locuire. Aceasta este situată pe strada Coralului, aflată în plin avânt de schimbare. Totodată, cei care au transmis scrisori în cadrul dezbaterii consultării publice au arătat lipsa unor dotări și instituții sociale esențiale, precum școli și grădinițe, iar o locuitoare domiciliată în Italia s-a pronunțat împotriva cedării gratuite a unei suprafețe de teren.
Procesul de informare și consultare publică a avut loc în cadrul elaborării unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru reîncadrarea funcțională din zonă cu caracter industrial în una cu funcțiuni de locuire cu dotări și servicii a unui teren de aproape 10,4 hectare de pe strada Coralului. Raportul consultării publice a fost publicat pe site-ul Primăriei Sibiu.
Nemulțumiri: trafic, poluare și infrastructură insuficientă
Una dintre preocupările cetățenilor vizează infrastructura rutieră a zonei. Străzile din proximitatea proiectului, precum Frunzei și Frigoriferului, sunt deja subdimensionate și insuficient pregătite pentru a prelua un volum mare de trafic, a transmis un sibian. Acesta se tem că noul cartier ar putea atrage peste 500 de autoturisme suplimentare, ceea ce ar duce la congestionarea și mai accentuată a traficului în Turnișor și în intersecțiile cu Calea Turnișorului și Șoseaua Alba Iulia.
„Traficul, preponderant, va fi canalizat către Calea Turnișorului și giratoriul E.A. Bieltz/ Șos. Alba Iulia care este deja supra aglomerată (...) Circulația mașinilor de intervenție - ambulanțe, pompieri, politie va fi îngreunată, în caz de urgente timpii de intervenție vor fi crescuți din cauza ambuteiajelor, fiind afectat astfel dreptul la viata al sibienilor deja domiciliati în zonă. Înainte ca primaria să permită astfel de dezvoltări, primăria ar trebui să dezvolte infrastructura - inclusiv legătura str. Coralului cu Cl. Șurii Mici și alte optimizări pentru fluidizarea circulatiei”, a transmis acesta.
Pe lângă aceste aspecte, semnatarul sesizării și-a exprimat îngrijorarea și în privința calității vieții. Lipsa unor parcuri sau spații verzi suficiente, poluarea generată de noxele autoturismelor și ale sistemelor de încălzire, precum și absența infrastructurii sociale (școli, grădinițe, magazine) sunt printre problemele semnalate de acesta, dar și de alți participanți la consultarea publică.
Cerințe: Transport public, școli și grădinițe
Un punct important discutat rămâne extinderea rețelei de transport public în zonă. Proiectantul a declarat că acest aspect nu este inclus în PUZ, decizia privind traseele autobuzelor aparținând autorităților locale. Și în privința infrastructurii sociale, autorul documentației spune că aceasta prevede doar „servicii de proximitate”, fără a menționa clar dacă vor fi prevăzute construcția de școli sau grădinițe pentru noii locuitori.
„Există planuri pentru construirea sau extinderea unităţilor de învăţământ (școli, grădinițe)? Crearea unor zone comerciale sau de servicii (magazine, piețe, farmacii)?”, a întrebat o femeie, care s-a prezentat drept „viitor locuitor pe strada Ogorului”.
„În cadrul zonei de reglementare a prezentei documentaţii este prevăzută completarea zonei cu dotări şi servicii aferete funcţiunii de locuire, respectiv servicii de proximitate, zonă fitness cu pistă de alergare, locuri de joacă, piste pentru biciclişti care vor aduce beneficii tuturor locuitorilor din zonă şi vecinătate”, a răspuns proiectantul.
Un alt subiect controversat a fost cedarea unor suprafețe de teren pentru modernizarea tramei stradale. Unul dintre proprietarii afectați, o locuitoare cu domiciliu în Italia, a transmis că refuză să cedeze gratuit 204 mp. „În cadrul prezentei documentaţii s-au preluat propunerilor din PUG Sibiu aferente zonei studiate în vederea realizării obiectivelor de utilitate publică, respective lărgirea amprizei străzii Coralului la 17 m. Strada va avea o zonă de circulaţie rutieră cu câte o bandă de 3,5 m pe fiecare sens, trotuare pentru circulaţia pietonală, piste pentru biciclete şi spaţii verzi alternate cu locuri de parcare. Acesta este un pas important în vederea urbanizării zonei, iar primii beneficiar sunt proprietarii terenurilor don zonă. Mai menţionăm că prezenta documentaţie produce efecte juridice în zona de reglementare aferentă, iar proprietarii terenurilor care se află în zona de studiu nu sunt obligaţi să cedeze cu titlu gratuit suprafeţe de teren”, a explicat proiectantul în răspunsul său.
PUZ Coralului: lărgirea străzii, 7.400 mp de spații verzi și 65% din locurile de parcare vor fi subterane
În răspunsurile oferite, proiectantul SC Lumi&Comp SRL a prezentat soluțiile pe care le oferă pentru zona vizată. Conform documentației, străzile Coralului și Ogorului vor fi modernizate și lărgite la o ampriză de 17 metri, urmând să includă trotuare, piste de biciclete și spații verzi. De asemenea, se prevede crearea unei noi conexiuni rutiere între strada Ogorului și Calea Șurii Mici, ceea ce ar trebui să fluidizeze traficul, răspunde acesta cu privire la îngrijorările privind aglomerația.
În ceea ce privește spațiile verzi, în document se menționează că proiectul include amenajarea a peste 7.400 mp de zone verzi, de recreere, două locuri de joacă și o zonă de fitness cu pistă pentru alergare. De asemenea, peste 65% dintre locurile de parcare vor fi subterane.
Precizăm că după încheierea etapei de consultare, documentația PUZ va fi analizată și supusă aprobării Consiliului Local Sibiu.
Mai multe detalii despre proiectul de pe Coralului puteți citi și aici:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 25209
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Jorj
Acum 4 ore
Serios?
Acum 4 ore
Agariciul