Miercuri,
30.04.2025
Partial Noros
Acum
9°C

Harta transportului metropolitan Sibiu: autobuzele au capăt de linie în diferite stații de la marginea orașului, după ce fac bucle în interior. „1 noiembrie este data estimată pentru începere”

Harta transportului metropolitan Sibiu: autobuzele au capăt de linie în diferite stații de la marginea orașului, după ce fac bucle în interior. „1 noiembrie este data estimată pentru începere”

Pentru că vor putea utiliza și autobuze care vin din Cisnădie sau din Sadu, locuitorii comunei Șelimbăr vor avea 38 de curse zilnice înspre Sibiu. Cea mai mare frecvență în viitoarea rețea metropolitană de transport va fi, însă, de 43 de curse pe zi, pe traseul dintre Cisnădie și Sibiu, care va avea trei variante. Asta în timp ce locuitorii din Ocna Sibiului, Șura Mică, Rusciori și Cristian vor avea capăt de linie în Zona industrială vest. Turnul Sfatului vă prezintă detaliile sistemului de transport metropolitan care ar trebui să intre în vigoare de la 1 noiembrie 2025.

Sistemul de transport metropolitan Sibiu, ale cărui documentații au început să fie aprobate de aleșii localităților care s-au asociat în vederea constituirii acestui serviciu, prevede nu mai puțin de trei variante de legătură între Cisnădie și Sibiu: una prin Șelimbăr, a doua – cea principală – prin cartierul Arhitecților, iar cea de-a treia – prin Cisnădioara. Asta rezultă din „Studiul de oportunitate privind delegarea serviciului public de transport local de călători”, întocmit pentru zona metropolitană a Sibiului și consultat de Turnul Sfatului.

Ruta principală, cea prin cartierul Arhitecților, are drept capăt de linie, în Sibiu, stația de la Kaufland Arhitecților. Pe această rută, în timpul zilelor lucrătoare sunt programate 22 de curse, care pleacă din Cisnădie în intervalul 05:25 – 23:45. În zilele libere sunt șapte curse programate, între 05:55 și 23:59.

În Cisnădie, stația din capăt de linie este prevăzută în zona stadionului.  Autobuzele care pornesc de aici urmează traseul străzilor Cetății – Unirii – Târgului – Cindrelului, după care ies din oraș pe strada Sibiului, urmează traseul drumului județean 106 și intră în municipiul Sibiu pe Calea Cisnădiei, de unde urmează o buclă pe traseul străzilor Rahovei – bulevardul Mihai Viteazul – Nicolae Iorga și se întoarce pe Calea Cisnădiei pentru a se opri în capătul de linie de la stația Kaufland Arhitecților. De aici, la întoarcere, autobuzele vor porni direct spre Cisnădie (fără a mai include bucla din Sibiu).

Traseul Cisnădie - Sibiu, prin cartierul Arhitecților. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

Ruta care pleacă din Cisnădie și include și Cisnădioara are capăt de linie în municipiul Sibiu stația de la Cimitirul municipal (Calea Dumbrăvii 2). În zilele lucrătoare sunt prevăzute 12 curse (între orele 05:20 – 23:59), iar în cele libere – zece curse (între 07:00 – 22:50). Pe acest traseu, autobuzele pleacă din Cisnădie de la stația care va fi amenajată în zona stadionului, după care, pe străzile Cetății și Măgurii iese din oraș pe DJ 106D intrând în Cisnădioara, de unde pe străzile Sub Cetate și Sibiului vor continua spre Sibiu pe DJ 106D, apoi DJ 106A, oprindu-se la capătul de linie de la Cimitirul municipal. 

Traseul Cisnădie - Sibiu, via Cisnădioara. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

Traseul prin Șelimbăr al curselor de transport metropolitan care pornesc din Cisnădie are prevăzute nouă curse în zilele lucrătoare (în intervalul 06:45 – 23:50), fără să fie prevăzute curse și în zilele nelucrătoare. În Sibiu, acest traseu are capăt de linie în stația Piața Rahovei 2.

De la Cisnădie Stadion, autobuzele care vor veni spre Sibiu ies din Cisnădie urmând străzile Cetății – Unirii – Târgului – Șelimbărului, după care, pe DJ 106D traseul continuă pe DN1 și intră în Șelimbăr pe strada Mihai Viteazul, ieșind pe strada Sibiului, de unde – urmând bulevardul Vasile Milea și virând pe strada Rahovei – autobuzele metropolitane vor opri în stația de la capătul liniei.

Traseul Cisnădie - Sibiu, via Șelimbăr. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

Două variante de traseu și între Sadu și Sibiu

Între comuna Sadu și municipiul Sibiu vor circula două autobuze și fiecare va avea câte opt curse în zilele lucrătoare, dar cu variante diferite de traseu către oraș, unde capătul de linie a fost stabilit tot în stația Kaufland Arhitecților. Un autobuz va merge în Sibiu pe ruta Cisnădie – Șelimbăr – Sibiu, iar cel de-al doilea va trece prin cartierul Arhitecților. În Sadu, stația de la capăt de linie poartă numele de Sadu Moară. 

Itinerarul primei variante urmează, în Sadu, străzile Fabricii – I.P. Molnar, apoi, în Tocile, străzile Micu Klein și Monumentului, după care intră în Cisnădie de unde iese pe DJ 106D pentru a ajunge în Șelimbăr, via DN1 – strada Mihai Viteazul. Din Șelimbăr, autobuzul de Sadu va intra în Sibiu pe bulevardul Vasile Milea, urmând apoi itinerariul strada Rahovei, bulevardul Mihai Viteazul, strada N. Iorga și Calea Cisnădiei, înainte de a opri în Kaufland Arhitecților, stație capăt de linie. 

Acest itinerariu este al treilea cel mai lung din cele propuse în harta transportului metropolitan Sibiu, având o lungime de 20,3 de km. 

Traseul Sadu - Sibiu, prin Șelimbăr sau cartierul Arhitecților. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

În cazul autobuzului care pleacă spre Sibiu pe varianta cartierul Arhitecților, lungimea este de 14 km și urmează itinerariul Sadu Moară – str. Fabricii – str. I.P. Molnar – DJ 106G – str. Micu Klein – str. Monumentului – DJ 106C – Cisnădie – str. Cetății – str. Unirii – str. Târgului – str. Cindrelului – str. Sibiului – Seviș – str. G. Ionescu – stația Kaufland Arhitecților. 

Sunt 16 curse prevăzute între Sadu și Sibiu în zilele lucrătoare (cu plecări din Sadu în intervalul 05:40 – 23:50) și șase în zilele libere (între 07:40 și 22:30).

Cursele Șelimbărului: din Veștem prin Mohu și Bungard, până în Rampa Ștefan cel Mare

Pe lângă autobuzele care vor trece prin Șelimbăr venind din Cisnădie sau Sadu, harta transportului metropolitan propusă de autorități prevede și curse pe ruta Veștem – Mohu - Bungard – Șelimbăr – Sibiu. Sunt 20,5 curse pe acest traseu în zilele lucrătoare (în sensul că dimineața unul din cele trei autobuze pleacă doar din fața Primăriei Șelimbăr, și nu din Veștem) și zece curse sunt prevăzute în zilele nelucrătoare. 

Intervalul în care vor porni autobuzele spre Sibiu este 05:00 – 23:59 în zilele lucrătoare și 08:45 – 20:45, în zilele nelucrătoare.

Traseul pornește de la intrarea în Veștem, sat în care urmează strada Principală, traversează calea ferată și intră pe drumul european pentru a vira, mai apoi, pe DJ 57, către zona industrială din Mohu, sat în care traseul continuă până la biserica ortodoxă. Din Mohu autobuzele metropolitane vor ajunge în Bungard pe noul drum modernizat între cele două sate, drum care trece pe lângă stația de epurare a apelor uzate. 

Intrarea dinspre Bungard în Șelimbăr se va face urmând traseul străzii 1 Decembrie și, mai apoi, cel al străzii Mihai Viteazul. De unde autobuzele vor vira dreapta, pe strada Nicolae Brana, urmând să intre în Sibiu pe strada Rampa Ștefan cel Mare. De aici autobuzele vor vira stânga pe str. Ștefan cel Mare, urmând ca pe străzile Semaforului și Rahovei să se ajungă în capătul de linie stabilit în stația Rahovei 2.

La întoarcere, traseul va fi ușor diferit, în sensul că revenirea spre Șelimbăr se va face pe strada Doamna Stanca, după care – în dreptul centrului comercial Sibiu Shopping City –va intra în Șelimbăr, pe strada Sibiului. Din strada Mihai Viteazul, autobuzele metropolitane vor continua către Bungard, apoi către Veștem, unde la capătul de linie stabilit la intrarea în sat se va ajunge ocolind prin sensul giratoriu dintre DN1 și DN7.

Traseul de întoarcere de la Sibiu la Veștem este cel mai lung dintre cele ale hărții metropolitane, având o lungime de 21,6 km.

Traseul Șelimbăr - Sibiu. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

Ocna Sibiului, Șura Mică și Cristian au capăt de linie în Zona industrială vest

Autobuzele metropolitane care vor circula pe ruta Ocna Sibiului – Șura Mică - Sibiu sunt programate să aibă câte 21 curse în zilele lucrătoare (în intervalul 05:45 – 23:45) și, respectiv, câte șapte curse în zilele nelucrătoare (în intervalul 06:20 – 23:45).

Pornirea din Ocna Sibiului se face de pe strada Mihai Viteazul, urmând Strada de Mijloc, apoi Strada de Jos, strada Mihai Eminescu și strada Salinelor, de unde autobuzele vor continua pe DJ 106D pentru a ajunge în Șura Mică. Aceasta din urmă va fi traversată pe itinerariul străzilor Drumul Ocnei – Principală – După Șuri – Gării și, iarăși, Principală, urmând să iasă din localitate pe DJ 106D. După care, autobuzele vor ajunge în Zona industrială vest din Sibiu: pe strada Monaco și, mai apoi, pe strada Barcelona – capăt de linie.

Traseul Ocna Sibiului - Șura Mică - Sibiu. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

Autobuzele dedicate comunei Cristian vor avea, în comună, stația de pornire la ieșirea înspre Orlat. Traseul acestora urmează strada IV după care intră pe drumul european E81 și se opresc în Sibiu, în Zona industrială vest, după ce urmează itinerariul șoseaua Alba Iulia – str. Salzburg – str. Monaco – str. Barcelona. Programul de circulație prevede 16 curse zilnice către Sibiu, între orele 05:30 și 23:50, în timpul săptămânii, și opt curse zilnice, sâmbăta și duminica.

Traseul Cristian - Sibiu. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

Cei din Rusciori ajung până în Gara din Sibiu. În zilele libere

Tot pe strada Barcelona din Zona industrială vest a Sibiului vor avea capăt de linie și călătorii din Rusciori, sat care aparține de Șura Mică. Dar asta se va întâmpla doar în timpul săptămânii, când sunt programate câte opt curse zilnice, în intervalul 05:20 – 23:15.

În zilele de sâmbătă și duminică, traseul se prelungește în Sibiu până la Gara CFR, urmând itinerariul străzilor Monaco – Europa Unită – Turda – Bruxelles – Calea Șurii Mici – Frigoriferului – Calea Turnișorului – Alba Iulia – Dealului – Banatului – Victoriei – Unirii și bulevardul Corneliu Coposu.

Traseul Rusciori - Sibiu. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

Din Hamba până la Piața Cibin

Între comuna Șura Mare și Sibiu sunt prevăzute 15 curse în zilele lucrătoare (cu plecări înspre Sibiu în intervalul 05:30 – 23:30) și 11 curse în zilele nelucrătoare (în intervalul 06:00 – 23:55).

Autobuzele vor porni înspre Sibiu din satul Hamba (Hamba Parc), iar în Sibiu vor avea capăt de linie pe strada Lungă, în oraș urmând să aibă de parcurs o buclă care ajunge și la piața Cibin. Astfel, traseul propus pornește din Hamba, intră în Șura Mare, urmează strada Principală iese din oraș pe DN 14, drum pe care intră în Sibiu și continuă ruta străzilor Calea Șurii Mari – Lungă – Rusciorului – Râului – Reconstrucției, de unde vor vira înapoi pe Calea Șurii Mari, înspre stația de la capăt de linie.

Traseul Șura Mare - Sibiu. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

Notă: După elaborarea Studiului de transport metropolitan din care a fost extrasă harta de mai sus, autoritățile din Șura Mare au determinat modificarea traseului, prin înlocuirea capătului de linie propus inițial la Hornbach. Harta prevede și devierea traficului metropolitan prin cartierul Viile Sibiului.

În linie: Poplaca

13 curse în zilele lucrătoare (în intervalul 05:20 – 23:55) și șapte în cele nelucrătoare (în intervalul 06:00 – 23:55) sunt propuse pentru traseul dintre Poplaca și Sibiu. Capătul de linie în Poplaca va fi la ieșirea înspre Orlat, în timp ce în Sibiu, capătul de linie va fi în cartierul Valea Aurie. În Sibiu, înainte de a opri, autobuzele vor face o mică buclă urmând străzile Calea Poplăcii – Valea Aurie – Poiana – Ludoș – Calea Poplăcii – Valea Aurie – Poiana.

Traseul Poplaca - Sibiu. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

Cele mai puține curse. Una pe zi în zilele libere

Cu 12 curse programate pe zi, în zilele lucrătoare, locuitorii comunei Roșia vor avea cea mai scăzută frecvență a transportului public din zona metropolitană a Sibiului, având în vedere și modul în care sunt distribuite satele comunei. Din cele două autobuze alocate comunei, unul pornește din satul Roșia, iar cel de-al doilea din Cornățel. 

Autobuzele care pleacă din satul Roșia (câte șase curse pe zi în intervalul 05:00 – 23:50) ies în DJ 106S, după care prin DC 54 ajung în satul Nou, pe strada Peștilor. De aici se întorc pe DC 54 și, apoi, DJ 106S, pentru a ajunge în Daia de unde, mai apoi, pe DJ 106 intră în Sibiu și se opresc la stația IRMES, din Sibiu (în Zona industrială est, strada Ștefan cel Mare). La întoarcere se urmează același itinerar, dar în sens invers.

Traseul Roșia – Cornățel – Sibiu. Sursa hărții: Studiul de oportunitate pentru ADI Transport Metropolitan Sibiu

Cel de-al doilea traseu al comunei are capăt de linie în Cornățel și este prevăzut să urmeze mai apoi DJ 106 de unde, pe drumul comunal 55, intră în Cașolț, iar mai apoi – pe strada Cașolțului – ajunge în Daia. De aici, autobuzul se întorc în Cașolț și, mai apoi, în Cornățel. Traseul Cornățel – Cașolț – Cornățel este al doilea cel mai lung din zona metropolitană a Sibiului, având o lungime de 20,7 km.

În zilele libere, locuitorii comunei vor avea câte o singură cursă: una în care pleacă la ora 10:00 spre Sibiu, cea de întoarcere fiind programată la ora 17:00. Traseul a fost astfel stabilit încât să includă toate satele comunei. Astfel, după plecarea din Roșia, autobuzul va merge la Nou, apoi la Daia, de unde va vira stânga spre Cornățel, întorcându-se din acest sat la Cașolț. Mai apoi, reintrând pe DJ 106 în zona Daia, autobuzul va ajunge la IRMES.

Consultă aici orarul de circulație propus pentru localitățile din aria metropolitană a Sibiului, altele decât municipiul

De la 1 noiembrie

Din Asociația de dezvoltare intercomunitară (ADI) Transport Metropolitan Sibiu fac parte municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului, comunele Șelimbăr, Cristian, Șura Mare, Șura Mică, Roșia, Sadu, Poplaca, Slimnic și Rășinari. Comunele Slimnic și Rășinari nu sunt prinse în programul inițial de transport metropolitan, deoarece au aderat mai târziu la asociație. 

Citește și Locuitorii din Rășinari și Sliminic rămân, deocamdată, în afara planului de transport metropolitan. Rășinariul se bazează pe forțe proprii, Slimnicul așteaptă după Tursib

În această perioadă, consiliile locale din cele 12 localități avizează studiul de oportunitate elaborat în vederea implementării sistemului de transport metropolitan, ultimul pas birocratic fiind semnarea contractului de delegare a serviciilor de transport către societatea Tursib. Societate în al cărei parc auto vor intra 36 de autobuze electrice pentru a putea asigura extinderea rețelei deservite. Livrarea autobuzelor (șase de zece metri și restul lungi de 12 metri), este estimată a se încheia în luna august.

Conducerea ADI Transport Metropolitan Sibiu spune că autobuzele între cele zece localități ar urma să circule de la începutul lui noiembrie. „La stabilirea datei au fost avute în vedere termenele de livrare a autobuzelor. În funcție de aceasta, data de implementare a sistemului de transport metropolitan a fost estimată pentru 1 noiembrie 2025”, declară Cristina Burchea, directorul executiv al ADI Transport Metropolitan Sibiu, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Pentru stabilirea tarifelor, zona metropolitană a Sibiului a fost împărțită în trei zone: din zona 0 fac parte Sibiul, cartierul Arhitecților și Păltinișul, din zona 1 fac parte Șelimbărul, Cristianul, Poplaca, Șura Mare, Șura Mică, Roșia și Cisnădie, iar din zona 2 – Sadu și Ocna Sibiului. În zona zero, prețul unui bilet cu o călătorie, valabil 60 de minute, va fi de 3,5 lei, în zona 1 prețul unui bilet cu o călătorie, valabil 75 de minute, va fi de 5 lei, iar în zona 2, prețul unui bilet cu o călătorie, valabil 90 de minute, va fi de 7 lei.

Citește și Primarii au stabilit tarifele pentru cele trei zone ale transportului metropolitan Sibiu: între 3,5 și 7 lei biletul, între 90 și 350 de lei abonamentul. Gratuitățile diferă

Consultă aici, în format integral, „Studiul de oportunitate privind delegarea serviciului public de transport local de călători din zona metropolitană Sibiu”

Sursa foto principală: Google Earth

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Genial

Acum 4 săptămâni

Deci autobuzele din zona metropolitană au capăt de linie la periferia Sibiului. De unde cetățeanul ar trebui să ia alt autobuz. Cum frecvența autobuzelor e foarte scăzută pe majoritatea liniilor din interiorul orașului, nu va fi practic pentru prea mulți cetățeni să folosească o combinație de 2 autobuze. Deci vor circula tot cu mașinile și traficul auto va crește în continuare.
Raspunde

Paul

Acum 4 săptămâni

Nu merge link-ul cu graficul de circulatie
Raspunde

Traian D.

Acum 4 săptămâni

Mulțumim pentru observație, am remediat.
Raspunde

Hmm

Acum 4 săptămâni

Mare greșeală că nu ajung mai spre centru, macar Piața Vlaicu, Kaufland Alba Iulia, Gara Mare. Încă o eroare, multi din partea de sud și est (Sadu, Cisnădie, Șelimbăr, Mohu) lucrează în zona de Vest, să-i lași la margine apoi schimbat cu Tursib e ineficient. În zona industrială Vest trebuia creat un mare terminal pentru aceste rute, cum se găsesc în Brașov.
Raspunde

Iancu

Acum 4 săptămâni

In Brașov, marea majoritate a curselor metropolitane se opresc la cel mai apropiat capăt de linie, dar în Brașov capetele de linie au până la 8 peroane, nu știu în Sibiu cum e, dar așa e și normal rutele metropolitane să oprească la cel mai apropiat capăt de linie.

Raspunde

Andrei

Acum 4 săptămâni

Saliste si satele aparținătoare nu sunt sau vor fi în zona metropolitană?
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Pana la Saliste, deocamdata nu sunt nici Orlat si Gura Raului
Raspunde

Jazz

Acum 3 săptămâni

Daca in Sura Mare autobuzul merge doar pe strada principala nu e suficient, ar trebui un traseu care sa includa si alte strazi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus