Din toamna anului trecut, sibianul Stelian Băcilă, în vârstă de 50 de ani, a început o afacere pe cont propriu, după ce o bună perioadă de timp și-a petrecut-o la muncă în Germania. În casa bunicilor de la Tălmăcel, sibianul a deschis o mică hală în care produce ulei high oleic, presat la rece și obținut din semințe decorticate de floarea soarelui.
După 12 ani petrecuți în străinătate, în Germania, lucrând în mai multe domenii printre care cel hotelier și gastronomic, sibianul a încercat să înființeze o fermă de porci, iar după mai multe eșuări a trebuit să renunțe complet la această activitate.
„Presa am achiziționat-o pe fonduri motivând în fața experților de la AFIR, utilitatea unei prese de ulei în cadrul unei ferme de porci, că de fapt noi producem mai mult furaj proteic pentru animale, uleiul era aproape un rezidu”, a povestit acesta.
Ce este uleiul high oleic
Uleiul high oleic conține niveluri ridicate de acid oleic (grăsime mononesaturată Omega 9). Această grăsime este benefică pentru sănătate deoarece îmbunătățește nivelurile de colesterol, are efect antihipertensiv (reduce presiunea arterială), poate regla greutatea corporală, iar dacă este folosit ca înlocuitor pentru grăsimile saturate și grăsimile trans (care sunt considerate mai puțin sănătoase) poate reduce riscul de apariție al anumitor boli.
„În 2017 am descoperit acest hibrid de floarea soarelui. Este vorba despre semințe decorticate pentru că pe coajă și sub coajă, până la miez, este ceară și nu se dorește acea ceară în ulei. Dacă la uleiul de măsline avem niște standarde pe care orice ulei de măsline ar trebui să le îndeplinească, la uleiul de floarea soarelui și alte uleiuri presate la rece, nu există standarde, fiecare face cum dorește. Eu mi-am pus niște țeluri mai înalte și mă apropii de standardele uleiului de măsline. Avem conținut redus de ceară, aciditate scăzută, concentrație de acid oleic ridicată, acidul oleic este reprezentantul principal al grăsimilor mononesaturate”, a explicat Stelian pentru Turnul Sfatului.
Primul contact cu plantele oleaginoase
Primul contact cu plantele oleaginoase Stelian Băcilă l-a avut în anul 1997, atunci când împreună cu trei nemți a promovat în România cultura de rapiță.
„În 1997 nu știa nimeni ce e rapița. Atunci am cultivat pe 3000 de hectare rapiță, alte firme au cultivat pentru nemți, eu eram traducătorul lor”, a mai spus el.
În casa bunicilor
Din toamna anului trecut a demarat oficial producția autorizată de ulei high oleic din floarea soarelui. Uleiul este produs în casa bunicilor, la Tălmăcel, o clădire veche de aproape 100 de ani.
„Am reamenajat casa și anexele, dar tot timpul mai este de lucru. Producem 2 litri de ulei pe oră. În afară de amenajarea unei case din 1931 până la panouri fotovoltaice, am adus casa la stadiul să fie spațiu autorizat pentru produse alimentare, respectiv pentru procesare, depozitare și producție ulei”, a mai detaliat Stelian.
Aproximativ 40.000 de euro, investiția până în prezent
Stelian povestește că în mica afacere pe care a deschis-o a investit aproximativ 40.000 de euro.
„Tot timpul avem nevoie de utilaje noi, pentru tehnologizarea procesului. Toată lumea cumpără ulei de măsline, consumă ulei de măsline, dar nimeni nu știe de ce e sănătos uleiul de măsline, de fapt pentru grăsimile mono-nesaturate. Cum scriu eu câte grăsimi mono-nesaturate sunt pe etichetă, așa ceva găsiți doar pe uleiurile foarte scumpe de măsline. El se apropie de calitatea uleiului de măsline”, a concluzionat acesta.
Afacerea lui poate fi găsită pe site, dar și la numărul de telefon 0733.792.322.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: micile afaceri tălmăcel , high oleic sibiu , micile afaceri sibiu , Afaceri Sibiu , micile afaceri
Vizualizari: 29979
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Ana
Acum 9 ore
Ngelu
Acum 9 ore
Dd
Acum 10 ore
Adelin Dan
Acum 10 ore
FLOD