În 7 aprilie, Curtea de Conturi a transmis rezultatul controlului pe care l-a efectuat la Primăria Biertan, iar concluzia acestuia arată, în linii mari, că aici nu se cunoaște bine legislația, iar anumite proceduri interne ale administrației locale sunt aplicate greșit.
Primăria a fost amendată cu 5.000 de lei și i s-a impus o serie de măsuri pentru a reintra în legalitate conform procesului verbal al controlului. În plus, în cazul a două proiecte s-au sesizat autoritățile care trebuiau să verifice modul de aplicare.
”Pe toate recomandările le vom implementa”
Primarul comunei, Mircea Mihai Dragomir, susține că tot ce i s-a cerut de către Camera de Conturi va ”rezolva”.
”Mi s-au dat niște recomandări. Le voi rezolva pe toate. Dacă vă uitați la recomandări nu sunt mare lucru. În termen și mult mai repede le rezolv. Nu am nici cea mai mică problemă.
Pe toate recomandările le vom implementa”, a precizat primarul pentru Turnul Sfatului.
Primarul a folosit microbuzul școlar
S-a constat în urma controlului că un microbuz Ford Transit 8+1 locuri, achiziționat în cadrul proiectului „Note pentru viitor”, nu a fost folosit în exclusivitate de către UATC Biertan. Primăria se angajase să achiziționeze autovehiculul cu scopul transportului copiilor la școală și accesul în ciclul școlar superior, însă inspectorii au observat că și primarul a folosit mașina. În acest caz s-a sesizat Autoritatea de Management a proiectului, aceasta urmând a lua măsuri.
Printr-un alt program, ”Investiții în infrastructura socială”, s-au cumpărat două mașini de spălat și două uscătoare profesionale, iar inspectorii au constat că acestea au fost folosite și în alte scopuri decât cele pentru care au fost achiziționate. Și în acest caz a fost sesizat autoritatea care a acordat banii.
Contract mărit peste limită
Și în reabilitarea trotuarelor s-au constatat ilegalități. Primăria a încheiat un contract în 2022, în valoare de 334 mii lei cu Felix EM SRL pentru „construcție trotuare și căi de acces proprietăți în localitatea Biertan”, însă după jumătate de an s-a majorat contractul cu 167 de mii de lei. În acest caz s-a constat că „autoritatea contractantă a majorat cu mai mult de 15% prețul contractului fără organizarea unei noi proceduri de atribuire”. De asemenea, nu au fost prezentate documente justificative pentru încheierea actului adițional (de exemplu, dispoziție de șantier), precizează Curtea de Conturi.
Media Marketing SRL din Mureș a câștigat un contract de 270 de mii de lei prin încredințare directă ”cu depășirea pragului valoric reglementat pentru achizițiile directe”. În acest caz s-a dat o amendă de 5.000 de lei primăriei pentru că ”fapta constatată a avut caracter de continuitate”.
„Nu s-a regăsit tabloul de comandă”
Inspectorii Curții de Conturi au constatat, de asemenea, lipsa în gestiune a unor bunuri în valoare de 137 de mii de lei, ”ca urmare a neefectuării inventarierii echipamentelor aflate în dotarea stațiilor de epurare din localitățile Biertan și Richiș în cadrul operațiunii de inventariere anuală”.
De exemplu, la stația de epurare din Richiș „nu s-a regăsit tabloul de comandă și control”. Se recomandă în acest caz „stabilirea întinderii prejudiciului cauzat bugetului local ca urmare a lipsei unor echipamente din dotarea stațiilor de epurare, înregistrarea și luarea măsurilor în vederea recuperării acestuia, conform prevederilor legale”.
Chioșcuri închiriate fără chirie
Curtea de Conturi a identificat totodată că ”6 chioșcuri de lemn proprietate a UATC Biertan și două suprafețe de teren situate pe strada 1 Decembrie fără număr, au fost închiriate / date spre folosință unor agenți economici, persoane fizice sau juridice, fără aprobarea consiliului local, fără organizarea licitației publice și fără perceperea unei chirii / taxe în valoare de 15.100 lei pentru utilizarea bunurilor proprietate publică sau privată a UATC Biertan, precum și a garanției aferente”.
S-a stabilit că ”nu se cunoaște sau nu se respectă prevederile legale” și se recomandă ”stabilirea, înregistrarea, urmărirea și luarea măsurilor apte în vederea încasării veniturilor din închirierea bunurilor”.
O altă problemă găsită se referă la faptul că administrația locală nu a încasat taxa de promovare turistică, valoarea ”abaterii” fiind de 3.254 de lei. Taxa se calculează prin aplicarea cotei de 1% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, fără mic dejun, valoare care nu include TVA.
Sursa foto: România atractivă
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 4235
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Ana
Acum 8 ore
Ngelu
Acum 8 ore
Dd
Acum 8 ore
Adelin Dan
Acum 9 ore
FLOD