Marţi,
17.06.2025
Cer Senin
Acum
24°C

Parcarea va deveni cu plată pe încă 16 străzi din Sibiu. Printre ele: Izvorului, Spartacus, Ștefan cel Mare, Uzinei, Berăriei și Noica

Parcarea va deveni cu plată pe încă 16 străzi din Sibiu. Printre ele: Izvorului, Spartacus, Ștefan cel Mare, Uzinei, Berăriei și Noica

Primăria Sibiu pregătește alte 16 străzi din oraș pe care va introduce parcarea cu plată. Serviciul Public Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public din cadrul Primăriei Sibiu a atribuit prin cumpărare directă un contract în valoare de 77.200 de lei firmei NEO PLAN din Sibiu. Contractul vizează elaborarea documentației tehnice necesare pentru obținerea avizelor de la Poliția Rutieră și Comisia de Circulație a Primăriei.

Potrivit anunțului de pe platforma de licitații, documentațiile vor cuprinde studii topografice, întocmirea dosarelor pentru avizare și obținerea efectivă a avizelor necesare, cu mențiunea că acestea trebuie obținute în regim de urgență.

Străzile vizate sunt: 9 Mai (de la intersecția cu strada Constituției până la Piața 1 Decembrie), Abatorului, Blănarilor, Regele Ferdinand, Uzinei, Berăriei, Constantin Negruzzi, Constantin Noica, Frații Grachi, Gimnasticii, Hegel, Hermann Oberth, Independenței, Izvorului, Spartacus și Ștefan cel Mare.

Amintim că intenția de a extinde harta parcărilor cu plată în Sibiu a fost anunțată la sfârșitul anului trecut, când Primăria Sibiu a cerut avizul Poliției pentru cinci străzi din Orașul de Jos - Liviu Rebreanu, Nicolae Teclu, Pielarilor, Pietrarilor și Nouă.

Ulterior, reprezentanții municipalității au transmis la solicitarea Turnul Sfatului că până la finalul anului 2025 intenționează să extindă etapizat parcările cu plată pe alte 77 de străzi din Sibiu, situate atât în zona centrală și adiacent acesteia, cât și în zonele Hipodrom, str. Moldoveanu, Trei Stejari și str. Autogării.

În luna februarie au fost făcute publice 18 străzi din totalul celor 77 pe care parcarea urmează să devină cu plată: Andrei Șaguna, Armelor, Constituției, Croitorilor, Dogarilor, Felinarului, Funarilor, Pânzarilor, Plopilor, Rotarilor, Săpunarilor, Târgul Fânului, Târgul Peștelui, Târgul Vinului, Turnului, Valea Mare, Victor Tordosan și Zidului.

În luna martie, Primăria Sibiu a scos la licitație achiziționarea a 43 de noi automate de plată parcare, valoarea contractului fiind de 4.299.159 lei.  

Precizăm că, în prezent, la est de strada Ocnei parcările sunt cu plată numai pe 9 Mai, respectiv Ocnei.

Amintim că ultima extindere a parcărilor cu plată în Sibiu a avut loc la sfârșitul anului 2022, atunci când Primăria a anunțat că începând cu data de 1 decembrie 2022 parcările publice de pe bulevardul Mihai Viteazu (tronsonul cuprins între strada Nicolae Iorga și strada Rahovei) și cele de pe Calea Dumbrăvii (tronsonul cuprins între Bulevardul Mihai Viteazu și strada Siretului) se vor putea ocupa contra cost. Mai mult de jumătate de an automatele de parcare au stat nefolosite, acestea devenind funcționale în martie acest an.

În prezent, parcările cu plată din Sibiu sunt organizate în patru zone tarifare: A, B, C și D. Acestea acoperă atât străzi din centrul istoric, cât și din alte părți ale orașului.

Câteva exemple:

  • Zona A: Bulevardul Corneliu Coposu (Piața Teatrului), Strada Pompeiu Onofreiu, Strada Filarmonicii, Strada Gheorghe Lazăr, Strada Tipografilor, Strada Cetății, Piața Unirii etc.

  • Zona B: Piața Cibin, Strada Malului (tronsonul dintre ieșirea dinspre Strada Morilor și Strada Turnului), Strada Morilor (tronsonul dintre Piața Cibin și ieșirea dinspre Strada Malului), str. Dârstelor etc.

  • Zona C: Bulevardul Victoriei (str.Ion Rațiu – B-dul Andrei Șaguna), Str. Emil Cioran, Calea Dumbrăvii (B-dul V. Milea - str. Siretului), str. Lacul lui Binder etc.

  • Zona D: Calea Șurii Mari, Str. Oborul de Vite, Drumul Ocnei.

Tarifele sunt următoarele:

Zona A: 2 lei/oră; 10 lei/zi

Zona B: parcări cu plată, cu timp limitat, la maxim două ore, în jurul anumitor zone de interes. Tarif: 2 lei/oră

Zona C: 1 leu/oră; 10 lei/zi

Zona D: 1 leu/oră; 10 lei/zi

În zonele A-C, parcarea este cu plată în intervalul 08:00 - 22:00, iar în zona D - în intervalul 06:00 - 22:00. 

Mai multe detalii despre parcările cu plată în Sibiu găsiți aici.

La începutul acestui an Primăria Sibiu a aprobat scumpirea parcărilor în întreg orașul cu 50%: trei lei pe oră în zona A, 15 lei pe zi, 225 de lei pe lună. Prin SMS și aplicație va fi mai ieftin. Reprezentanții Primăriei Sibiu au arătat că de la ultima indexare a tarifelor de parcare în oraș au trecut aproape șapte ani, motiv pentru care propun actualizarea acestor tarife cu indicele de inflație.

Tot cu 50% au crescut de la 1 martie 2025 și prețurile abonamentelor. Cei care solicită abonament de riveran (abonament pentru persoanele fizice care locuiesc pe străzile respective) vor trebui să plătească 23 de lei pe lună, față de 15 lei în prezent.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

18 comentarii

Anonim

Acum 1 lună

Dacă se introduce parcare cu plată pe Ștefan cel Mare, parcările de reședință vor deveni și mai aglomerate. Nu e normal ca un locatar să ocupe 2-3 locuri în fața blocului, iar altul să fie nevoit să-și lase mașina pe un loc cu plată sau la distanță. Ar trebui o regulă clară: un loc/apartament, nu depozit de mașini personale.
Raspunde

@Anonim

Acum 1 lună

Anonim te-ai nascut, anonim esti si anonim vei muri de batranete! Revenind la cele afirmate de tine...da si cei ce vor fi prinsi sa fie lapidati cu pietre in piata mare pentru binele vasnicilor sustinatori ai noii ordini comunisto fascisto auriste!!! Ai dracu' spalati pe creier!!!
Raspunde

Gigi Kent

Acum 1 lună

Super dar nu e cam ieftina parcarea in oras? D c nu investeste primaria intr-un sistem mobil de verificat masinile care au parcarea platita? Fara amenzi si parcare scumpa nu o sa eliberam centrul orasului de masini.
Raspunde

Incompetența acoperita prin fumigene și diversiuni

Acum 1 lună

Daca tot nu face nimic pentru sibieni de ce nu ar face primăria satului Sibiu ceva contra lor confiscând domeniul public ce aparține și sibienilor și să-l vândă la suprapreț? Ar trebui că toți banii strânși din parcări sa fie cheltuiți integral pentru crearea de noi locuri verzi și plantari in oraș.
Raspunde

Gicu

Acum 1 lună

sibiul copiaza iasovul, mare oras inteligent, de 15 min !
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

...și pe străzile cu case din zona calea dumbrăvii, goga Cisnădiei când se fac??? Sunt zone de case, decilocatarii pot parca gratis in curte și astfel puteți face piste de biciclete pe străzile respective sigure și pentru copii! Plus de asta cel mai bine ar fi sa verificați non-stop zonele și să aplicați amenzi, altfel nimeni nu va plati
Raspunde

BURCUSI

Acum 1 lună

Hai să ne mutăm la munte. Ne dă primăria bani pentru ATV- URI, sau maşini de teren, ..aşa eliberăm oraşul. Eu locuiesc pe 9 mai, ajung după 16, 30 acasă nu am loc de parcare de maşinile angajaților din primărie. RUŞINE. PRIMĂRIE DE lux
Raspunde

Un cetățean

Acum 1 lună

Demisia doamna primar. Dupa alegerile de anul trecut nu te mai interesează de nimic. Avem printre ce-a mai scumpe apa din tara, taxele de salubrizare sunt cele mai mari din tara, ai mărit prețul al transportul in comun,acum mărești și aria cu plata. Primăria și Consiliul județean lucrează doar cu același firme abonate la banul public( Soma , Total NSA ,TERRA Build)
Raspunde

Tudor

Acum 1 lună

De ce oare au introdus plata parcarilor si ei returneaza bani la bugetul de stat pt ca nu au reusit sa ii cheltuiasca ?Incep sa cred ca cei care au votat Simion stiu ce fac .orasul nostru este praf ,plin de gropi si ei pun taxe .Eu nu voi mai plati taxe .
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Altceva, separat de a mai inventa noi metode de a rupe bani din buzunarul cetățeanului știți? Ceva constructiv, ceva util , ceva de viitor ? Sau doar la atât va duce capul;să ne cocosati cu taxe și impozite, să ne luați bani pentru linii trase pe asfalt , să aprobați orice scumpire propusă de Soma sau Tursib după care sa tocați banii pe paranghelii de 2 bani snopul numite pompos "agendă culturală"? Cabluri electrice îngropate prin Gușterița, sluțiri de parcuri in care după aia înghesuiți food court-uri și focusuri cu intrare (că nu pot face că ArtMania fara bani de la agendade atatia Ani) si central plain de tonete so terase trade in plastic si vinilin taxate la metru pàtrat. SI ALTCEVA? Ca foamea voastea de bani e infinitã si de-o nesimtire aberanta
Raspunde

Forest Gump

Acum 1 lună

Rennes? Justitiei? Bine ca faceti parcare cu plata pe toate stradutele mai putin pe cele unde chiar e necesar. Mai jale ca pe Rennes si Justitiei nu stiu unde e in orasul asta.
Raspunde

Rammstein

Acum 1 lună

Si credeți dvs ca asa se rezolvă problema?...Nu doamnă primar ,pentru planul de mobilitatea urbană asta e cea mai proastă idee... Soluția e simplă doamnă, luați exemplul orașelor din vest...transportul local gratuit...da doamnă gratuit...si mărit numărul mijloacelor transport... Asta e soluția...
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Ia zi tu unde ai în vest transport public gratuit, că eu zic că minți
Raspunde

Asdfasdf

Acum 1 lună

asteptam sa fie implementata masura pe toate strazile pe care exista locuri de parcare facute de primarie in zonele de case si sa fie apoi si verificate aceste parcari sa plateasca cei care parcheaza acolo nu doar sa fie facuta de ochii lumii. Asa poate se invata locatarii de pe aceste strazi sa isi bage masinile in curte sa nu mai ocupe parcarile si curtile lor sa ramana goale ca daca se poate de ce nu profite iar cei care au treaba in zona sa nu aiba unde parca...
Raspunde

Je

Acum 1 lună

Sunt persoane care detin firme si vreo 3-4 masini pe firma si folosesc parcarea publica gratuita pe post de parcare ptr propriul parc auto. Nu este normal.
Raspunde

Cetatean

Acum 1 lună

Se poate inchiria (lunar/anual) un loc de parcare??
Raspunde

Un sibian binevoitor

Acum 1 lună

Rog Primăria sa se gândească sa instituie taxa de parcare si pentru cei care locuiesc la casă, au curți încăpătoare dar parchează pe domeniul public. În felul acesta ar putea circula în siguranță și copiii și mămicile cu carucioare.
Raspunde

Victor

Acum 1 lună

Interesant sum s-a optat pentru parcarea cu plata pe Strada Uzinei. O zona predominant de blocuri, unde nu exista curti interioare sau spatiul din spatele blocurilor este unul limitat, obligand astfel toti locatarii sa isi achizitioneze abonamente de parcare pentru masinile lor. Inteleg strazile predominant de case individuale, unde parcarea s-ar putea realiza in interiorul curtilor particulare ale fiecarui proprietar, dar locurile de blocuri oare de ce au fost vizate inainte de a se face un studiu mai amanuntit?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus