Duminică,
22.06.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Și băieții pot fi vaccinați anti-HPV, gratuit, la medicul de familie. Dr. Mihaela Stan explică ceea ce trebuie să știe părinții

Și băieții pot fi vaccinați anti-HPV, gratuit, la medicul de familie. Dr. Mihaela Stan explică ceea ce trebuie să știe părinții

Infecția cu HPV este una dintre cele mai răspândite infecții virale cu transmitere sexuală, cu implicații grave asupra sănătății. Deși multă vreme percepută ca o problemă exclusiv feminină, realitatea medicală arată că și băieții și bărbații sunt expuși riscurilor și pot deveni vectori de transmitere. Despre importanța vaccinării anti-HPV și la băieți, vârsta potrivită, perioada în care acest vaccin se poade administra gratuit, dar și despre mituri și realități, am stat de vorbă cu dr. Mihaela Stan, medic de familie și președinta Patronatului Medicilor de Familie, într-un interviu acordat Turnul Sfatului. 

Citește și: Dr. Cristina Muntean, despre cancerul de col uterin: femeile se trezesc doar când văd diagnosticul la cunoștințe sau în familie

Reporter: Ne puteți spune, pe scurt, ce este virusul HPV?

Dr. Mihaela Stan: HPV (virusul papiloma uman) este un grup de peste 200 de virusuri înrudite care pot infecta pielea și mucoasele. Se transmite în principal prin contact sexual (inclusiv sex oral, anal sau vaginal), dar și prin contact direct piele-la-piele în zonele genitale.

Cum afectează sănătatea băieților ori, mai târziu, a bărbaților?

Pot fi infecții asimptomatice. Majoritatea băieților care iau HPV nu au simptome și virusul poate dispărea de la sine în câteva luni sau ani. Totuși, pot transmite virusul partenerelor chiar dacă nu au semne vizibile! Pot fi negi genitali. Anumite tipuri de HPV (de exemplu, tipurile 6 și 11) pot cauza apariția negilor genitali – formațiuni moi, care pot fi vizibile în sau în jurul zonei genitale și anale. Ori, în cel mai rău caz, cancer.

Tipurile de HPV cu risc crescut (de exemplu, 16 și 18) pot duce în timp la cancer penian, cancer anal, cancer orofaringian (gât, limbă, amigdale) – mai frecvent la bărbații care fac sex oral ori cancer la nivelul zonei perianale (în special la bărbații care fac sex cu bărbați).

Sunt riscuri și pentru parteneri?

Da, bărbații infectați pot transmite virusul partenerelor sexuale, ceea ce poate duce la cancer de col uterin la femei sau alte tipuri de cancer asociate HPV la ambele sexe.

De ce este importantă vaccinarea anti-HPV și pentru băieți, nu doar pentru fete?

Vaccinarea anti-HPV îi protejează împotriva celor mai periculoase tulpini, atât direct pe ei, cât și pe viitoarele lor partenere.

Ce tipuri de afecțiuni cauzate de HPV pot fi prevenite la băieți prin vaccinare?

Negi genitali, condiloame, cancere la nivelul tuturor zonelor expuse!

Care este vârsta recomandată pentru administrarea vaccinului anti-HPV la băieți și de ce?

Vaccinarea anti-HPV este recomandată începând cu vârsta de 9 ani și reținem că ideală este administrarea schemei complete înainte de debutul vieții sexuale. Fiind administrat începând cu această vârstă, ne asigurăm că protejăm generațiile de copii și adolescenți până să fie la risc de a contracta aceste virusuri și, astfel, îi protejăm de infecție cu toate complicațiile ei.

Ce trebuie să facă părinții care doresc să-și vaccineze băieții anti-HPV?

La ora actuală, în România, vaccinul anti-HPV este disponibil gratuit (pentru fete și băieți) începând cu vârsta de 9 ani (9-18 ani). Părinții trebuie să se adreseze medicilor de familie, care stabilesc schema de vaccinare (în funcție de vârstă), eliberează rețeta gratuită, apoi administrează vaccinul. Până la 15 ani se administrează două doze de vaccin, după 15 ani, trei doze. 

Există diferențe între vaccinarea băieților și a fetelor în ceea ce privește eficiența sau reacțiile adverse?

Vaccinul anti-HPV este la fel de eficient pentru băieți și fete în ceea ce privește protecția împotriva negilor genitali, a tulpinilor cu risc cancerigen ori a cancerelor asociate cu HPV.

Studiile arată că eficiența vaccinului este de peste 90% dacă e administrat înainte de expunerea la virus (adică înainte de începerea vieții sexuale).

Vaccinul este, în general, bine tolerat de către ambele sexe. Nu există diferențe semnificative și pot fi prezente reacții tranzitorii: durere/roșeață la locul injecției, oboseală, dureri de cap, amețeală și, uneori, reacții alergice.

Ce ne puteți spune despre siguranța vaccinului? Ați avut cazuri de efecte adverse notabile în practica dumneavoastră?

Vaccinul anti-HPV este considerat foarte sigur de către toate marile organizații medicale internaționale, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Ministerul Sănătății din România (MS).

Este unul dintre cele mai monitorizate și cercetate vaccinuri din lume. A fost testat pe zeci de mii de persoane în studiile clinice și pe milioane de oameni după introducerea sa în programele naționale. Nu există legături dovedite cu boli autoimune, infertilitate sau alte boli cronice – aceste teorii au fost investigate și demontate științific. Are un profil de reacții adverse foarte ușor, comparabil cu alte vaccinuri obișnuite.

În ceea ce mă privește, pot spune că am o experiență consistentă în urma administrării acestui vaccin adolescenților de ambele sexe și femeilor tinere. Reacțiile au fost ușoare, pasagere și au constat mai ales în reacții locale: roșeață, nodul dureros, subfebrilități, indispoziție, cefalee. Nu am avut cazuri de reacții alergice sau intoleranțe.

Cum reacționează părinții când le propuneți vaccinarea anti-HPV pentru băieți? Sunt receptivi sau reticenți?

Reacțiile sunt foarte variabile, în funcție de nivelul de educație sanitară, de conștientizare a riscului pe care îl presupune infecția HPV, de istoricul familial (mai ales cel oncologic), de atitudinea generală față de măsurile de prevenție sau terapeutice. Este nevoie de multă educație sanitară ca să crească nivelul de receptivitate, să înțelegem că este mai ușor să prevenim decât să tratăm, într-un viitor, afecțiuni care necesită tratamente dificile, invalidante.

Ați observat o schimbare în atitudinea lor față de acest vaccin în ultimii ani?

Pot spune că atitudinea este pozitivă, ne aflăm pe o pantă ascendentă, dar mai este mult de lucru în acest sens.

Care sunt cele mai frecvente mituri sau temeri pe care le au părinții legate de vaccinarea băieților?

Cea mai frecventă poziționare este aceea în care se consideră nenecesară vaccinarea băieților, întrucât, în mentalul colectiv, HPV este o infecție atribuită mai mult sexului feminin – mai cunoscute sunt cancerele genitale feminine. Cumva, în mod eronat, băieții se simt excluși din această poveste, ceea ce, evident, nu este adevărat, întrucât ei sunt, în principal, vectorii acestor virusuri.

O altă poziționare este aceea că părinții nu au fost imunizați cu acest vaccin și sunt sănătoși, uitând că progresele medicinei moderne au acoperit numeroase „zone albe” de acum 30-40-50 de ani și ignorând faptul că, în prezent, comportamentul relațional este mult mai permisiv, mai diversificat, iar aceasta aduce cu sine un alt climat microbiologic.

Sursa foto: Deposiphotos.com/ro

Cum abordați subiectul vaccinării în discuțiile cu părinții? Ce strategii de comunicare considerați eficiente?

Subiectul vaccinării și al prevenției, în general, îl abordez ori de câte ori avem ocazia – la vizitele în cabinet, cu ocazia examenelor de bilanț – discutăm dinainte ce urmează să facem la o anumită vârstă, de exemplu la 5 ani, la 14 ani și mai departe.

Discuțiile trebuie să fie deschise, bazate pe încredere și respect reciproc. Pacienții au dreptul la o informare corectă și completă, astfel încât să ia o decizie în cunoștință de cauză. Actul medical este unul asumat de ambele părți, cunoscând beneficiile, dar și eventualele riscuri.

Deschiderea și sinceritatea sunt, în opinia mea, cele mai eficiente instrumente de comunicare.

Ce sfat le-ați da părinților care încă ezită să își vaccineze băieții împotriva HPV?

Îi sfătuiesc să se informeze mai mult, din surse avizate, de specialitate (nu de pe grupurile de pe rețelele sociale, nu de la persoane neautorizate), să fie conștienți că nu putem limita socializarea copiilor, adolescenților noștri, nu putem controla decât până la un punct comportamentul lor când vine timpul relațiilor și de aceea trebuie să apelăm la instrumente sigure și eficiente pentru a-i proteja măcar de anumite riscuri prevenibile.

Considerați că medicii de familie sunt suficient de informați și implicați în promovarea vaccinării anti-HPV?

Consider că medicii de familie dețin toate informațiile necesare în ceea ce privește schema de vaccinare, imunizarea anti-HPV și multe alte măsuri de prevenție – acestea fiind pilonul de bază al acestei specialități medicale. Medicii de familie sunt cei care administrează cele mai multe vaccinuri la nivel național.

Prin vaccinare urmărim protejarea sănătății individuale, dar și a celei publice, fiind una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a bolilor infecțioase.

Când ajungem să discutăm despre sănătatea publică, a comunității, înțelegem că este necesar să acționeze sinergic mai mulți factori, mai mulți actori. Pe de altă parte, promovarea vaccinării nu trebuie să fie apanajul doar al medicilor de familie!
Pentru a crește rata de vaccinare (pentru toate vaccinurile din schema națională recomandată de Ministerul Sănătății), este esențială o educație publică eficientă, adaptată la nevoile și îngrijorările oamenilor.

Cele mai importante măsuri sunt: campanii clare și accesibile de informare în mass-media și rețele sociale, implicarea medicilor și a cadrelor medicale, educația în școli (introducerea de informații corecte despre vaccinuri în programele școlare, adaptate vârstei – ateliere, concursuri sau sesiuni de întrebări-răspunsuri cu medici invitați), formarea unei culturi pro-prevenție de la o vârstă fragedă.

Putem combate dezinformarea, putem da exemple pozitive din comunitate, să implicăm liderii locali și religioși și, nu în ultimul rând, să creștem accesibilitatea la vaccinuri.

Ați recomanda acest vaccin și în cazul adolescenților sau tinerilor care nu l-au primit la vârsta recomandată?

Da, absolut – vaccinul anti-HPV este recomandat și adolescenților sau tinerilor care nu l-au primit la vârsta ideală (11-18 ani).
Deși eficiența maximă se obține înainte de începerea vieții sexuale, beneficiile există și după acest moment, chiar dacă persoana ar putea fi deja expusă la una sau mai multe tulpini de HPV.

De ce merită vaccinarea și la 19–26 de ani? Pentru că poate proteja împotriva tulpinilor cu care persoana nu a fost infectată. Nu există teste care să detecteze toate tulpinile de HPV, deci nu știm exact la care a fost expus cineva.

Anumite tulpini HPV (de exemplu 16, 18) au un risc oncogen demonstrat foarte înalt, așa încât niciodată nu este târziu să te protejezi de ele. Chiar și cei care au avut o infecție HPV nu au imunitate permanentă, deci vaccinarea poate preveni reinfectarea. Vaccinul nu tratează infecțiile existente, dar previne altele noi. Chiar și persoanele cu o viață sexuală activă pot beneficia de protecție pe termen lung.

Cum vedeți viitorul vaccinării anti-HPV în România, în special pentru băieți?

Sunt optimistă în ceea ce privește creșterea ratei de imunizare anti-HPV, întrucât știu că tinerii (părinții și copiii lor) au acces tot mai facil la informații corecte, din surse oficiale, avizate, la bibliografie de specialitate, dacă este nevoie. Accesul la informație și cunoaștere poate aduce un mare beneficiu în a ne îmbunătăți mediul de viață, sănătatea, în a ne crește calitatea vieții.

Trebuie să fim conștienți că socializarea tot mai intensă ne aduce o multitudine de experiențe minunate, o expunere la numeroase interacțiuni frumoase, dar care pot ascunde riscuri.

De aceea, a alege să te protejezi este o caracteristică a omului civilizat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

FLOD

Acum 1 lună

Ce trebuie sa stie parintii este prezentat in documentarul VAXXED: From Cover-Up to Catastrophe (2016) (https://rumble.com/v2ihcjw-documentary-vaxxed-from-cover-up-to-catastrophe-2016.html) si in contiunarea VAXXED II: The People's Truth (https://rumble.com/v2tlo3g-vaxxed-2-movie.html). Acolo puteti vedea efectele vaccinului HPV. Medicii care nu au vazut aceste documentare, trebuie sa vada neaparat ultimele studii facute si prezentate in aceste documentare.
Raspunde

V

Acum 1 lună

Felicitari!
Raspunde

Lomnasan

Acum 1 lună

Când cineva insistă sa-ti facă un bine devine suspect. De când "statul" lucrează pentru binele cetățenilor? Vrei analize, RMN, tomografii operații mai speciale - statul te forțează sa mergi la privat sau în străinătate. Iar acum, hop-țop, vaccinați-va chiar și băieții - ca noi va vrem binele.... Ascultați de "specialisti" și doar din surse "oficiale"!
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Nu am vizionat acele documentare, așa că pot să recomand doar https://youtu.be/o69BiOqY1Ec?si=_1iN0IxYC_SfWxSF
Raspunde

D

Acum 1 lună

Nu insista nimeni sa te vaccinezi, e recomandare. Asa va place sa rastalmaciti vorbele. Asa cum sunt si documentarele puse in link, sunt afirmatii ale unor oameni platiti sa spuna asta, nu au dovezi concrete ca de la vaccin sunt acele urmari. Conspirationistii ar trebui sa se imbolveasca de o boala eradicata de vaccin (mortale cele mai multe) sa fie prea tarziu sa il mai faca. Stiinta e incontestabila, conspirationistii insa nu! Ca decideti pentru voi sa va riscati e una dar sa condamnati copiii, apai ii faceti degeaba.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus