Duminică,
22.06.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Muzicianul aflat în greva foamei a fost dus la spital. Filarmonica Sibiu face publice transcrierile conflictului din ședința de negociere a CCM

Muzicianul aflat în greva foamei a fost dus la spital. Filarmonica Sibiu face publice transcrierile conflictului din ședința de negociere a CCM

Makcim Fernandez Samodaiev, muzicianul de la Filarmonica Sibiu, care se află în greva foamei din 14 mai, a fost transportat luni la spital, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.    De celalată parte, conducerea Filarmonicii face publice transcrierile conflictului din ședința de negociere a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) și îî acuză pe sindicaliști că abuzează de contextul conflictului de muncă. 

Conflictul de la Filarmonica de Stat Sibiu durează de doi ani.

„Corpul meu a cedat. Am fost preluat de ambulanță, direct din Sala Thalia, și dus de urgență la spital, unde mă aflu și acum,” scrie acesta. „Astăzi, 19 mai 2025, se împlinesc exact doi ani de când au început negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă cu actuala conducere a Filarmonicii. Doi ani de promisiuni goale, de cercetări disciplinare abuzive, de concedieri nedrepte. Doi ani în care artiștii au fost umiliți, ignorați, marginalizați. Fără un CCM, ne-au fost refuzate nu doar drepturile, ci și demnitatea,” continuă muzicianul.

Violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, unul dintre liderii mișcării de protest din rândul angajaților Filarmonicii de Stat Sibiu, a intrat în greva foamei în după amiaza zilei de 14 mai, iar 70 de ore mai târziu, un alt muzician, Antonio Andrei Mihail i s-a alăturat.

Decizia acestuia a venit în urma unei noi runde de negocieri cu conducerea Filarmonicii, încheiată fără rezultat.

„Am stat cinci zile în ploaie și frig. Am dormit sub cerul liber, la 6–8°C. Am așteptat un răspuns. Un semn. Un gest de umanitate. Dar am primit din nou… tăcere. Astăzi, corpul meu este prea slăbit pentru a mai cânta. Așa cum este slăbit, zi după zi, și colectivul artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu. Dacă acest proces continuă, nu va trece mult până când și vocile noastre – la propriu și la figurat – vor cădea în tăcere.

Dragi reprezentanți ai autorităților, vorbiți adesea despre valori europene, despre cultură, despre modernizare. Însă, de ani de zile, din partea conducerii Filarmonicii de Stat Sibiu, eu – cetățean european, muzician, tată – nu am primit decât nepăsare, dispreț și abuz.

Această grevă a foamei nu este un act de revoltă. Este un act de apărare. O încercare de a salva ceea ce încă poate fi salvat: demnitatea, cultura, umanitatea,” spune Samodaiev.

Citește și Filarmonica Sibiu acuză Sindicatul că a sechestrat conducerea, timp de 40 de minute, și că Lupeș a fost îmbrâncit

Filarmonica: Ședința CCM a fost înregistrată audio

Pe cealaltă parte, conducerea Filarmonicii Sibiu îi acuză pe membrii Sindicatului Artiștilor Instrumentiști că au sechestrat trei persoane la finele ședinței de negociere a Contractului Colectiv de Muncă (CCM), care s-a desfășurat în acea zi și că l-au bruscat pe managerl Cristian Lupeș.  Potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă, acesta și-a fracturat o vertebră și are nevoie să urmeze un tratament cu antiinflamatoare și anticoagulante timp de 28 de zile.

„Contextul real în care greva foamei a fost declanșată de domnul Makcim Fernandez Samodaiev în data de 14.05.2025 este acela în care, la finalul întâlnirii de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, domnul Makcim Fernandez Samodaiev l-a împins pe directorul instituției, care a căzut pe jos, medicul atestând ulterior fisurarea unei vertebre ca urmare a incidentului. Apoi, domnul Samodaiev, împreună cu doamna Monica Florescu, lidera de sindicat, și încă un coleg, a ales să refuze să permită colegilor lor, membri ai administrației insituției, să iasă din biroul în care se aflau cu toții, în ciuda insistențelor acestora. Atunci când le-a fost pus în vedere că ceea ce fac este extrem de grav, domnul Makcim Fernadez Samodaiev s-a așezat pe jos în fața ușii unde se afla și a declarat că intră în greva foamei. Ca toate ședințele de negociere, și aceasta a fost înregistrată audio,” transmit reprezentanții instituției sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă. 

Foto: Filarmonica Sibiu

„În acest context, apreciem că, din nou, SAIFS abuzează de contextul conflictului de muncă pe care l-a declanșat odată cu refuzul explicit din cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din toamna anului 2023, refuzând să parcurgă în mod repetat etapa medierii, la propunerea Filarmonicii de Stat Sibiu, exercitând presiuni publice asupra conducerii instituției și a autorităților pentru a obține un contract ale cărui prevederi exced cadrul legal,” mai spun aceștia. 

Transcrierea replicilor din conflict, așa cum a fost transmis de Filarmonica de Stat Sibiu: 

Director: Această întâlnire s-a denaturat într-un mod foarte nasol.

Monica Florescu: Vă rugăm să semnați, domnul director!

Manager: Lăsați-mă să ies din cameră!

Monica Florescu: Haideți să semnăm un proces-verbal.

Director: Chiar vă rog să eliberați ușa, procesul verbal se va semna în momentul în care va fi scris.

Cornel Brișcaru (BNS): Trebuie semnat procesul verbal, noi n-am stat aici ca să vorbim aiurea.

Monica Florescu: Haideți să citim împreună!

Director: ... blocați dumneavoastră ușa... colegi dragi, aveți grijă, cred că nu înțelegeți, ăsta e sechestru, e foarte grav ce se întâmplă acuma, nu știu dacă conștientizați, nu putem bloca o ușă.

Monica Florescu: Nu blocăm nicio ușă (domnul Samodaiev se afla în ușă).

Cornel Brișcaru: Păi nu putem, dar finalul la întâlnirea asta nu este să citim procesul verbal, să vedem dacă e în regulă?

Director: Întâlnirea este întegistrată.

Cornel Brișcaru: Și?

Director: Doamna jurist îl scrie, îl semnăm, dar nu blocăm ușa.

Cornel Brișcaru: Nu blochează nimeni nicio ușă (domnul Samodaiev se afla în ușă).

Monica Florescu: Semați procesul verbal!

Manager: (după ce a fost îmbrâncit) Nu mai am ce să discut cu dumneavoastră.

Director: Vă rog să deblocați ușa.

Manager: Eliberați ușa, domnul Samodaiev!

Makcim Fernandez Samodaiev: Ce să facem, așa sunt acțiunile sindicale!

Manager: Dumneavoastră blocați ușa, domnul Samodaiev.

Makcim Fernandez Samodaiev: Chemați poliția, pentru că tergiversează de 2 ani...

Director: Dar nu are legătură.

Manager: Nu vă permiteți să mă țineți aici închis, nu vă permite nimic pe lume să ne țineți aici închiși. 

Director: Dar serios acuma, ce faceți? Nu pot să ies dacă blochează o ușă, voi nu înțelegeți?

Manager: Vă rog să vă dați la o parte, nu vreți să vă dați la o parte din ușă?

Director: Semnez, dar nu blocăm o ușă.

Cornel Brișcaru: Semnați aicea dumneavoastră și apoi restul și...

Director: Dar nu se blochează o ușă de acces.

Cornel Brișcaru: Dar a spus că vrea să părăsească ședința fără să semneze.

Director: Dar a spus că semnează.

Makcim Fernandez Samodaiev: Este problema că dacă după aceea zice că nu...

Director: Este peste puterea mea de înțelegere.

Manager: Vă rog să vă dați la o parte din ușă. Dumneavoastră înțelegeți ce faceți acuma? Puteți să îi spuneți colegului dumneavoastră să se dea din ușă? Domnul ..., îi  spuneți colegului dumneavoastră să se dea din ușă?

(... Nu) Nu puteți, nu?

Manager: Puteți să îi spuneți colegului dumneavoastră să se dea la o parte? (persoană: I-am spus...) Domnul Brișcaru, puteți să îi spuneți colegului dumneavoastră să se deblocheze camera? (...) Eu vă rog foarte mult să descuiați ușa.

Cornel Brișcaru: Vă rog să citiți procesul-verbal.

Director: Nu așa se procedează, vă rog să înțelegeți, nu așa se procedează în nicio situație.

Makcim Fernandez Samodaiev: Știți ce? Fac grevă de foame!

Monica Florescu: Gata, face grevă!

Makcim Fernandez Samodaiev: Greva foamei, o fac aici în birou!

 

Foto principală: Makcim Fernandez Samodaiev/Facebook 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

10 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

Interesant ca transcrierea incepe din momentul in care prea nevinovatul manager vrea sa paraseaca negocierile. Dar pana atunci ce s-a intamplat? Cand redai o transcriere nu o faci integral? Nu face decat sa transcrie doar ce ii convine pentru a manipula asa cum face de cand a fost numit pe mosia lui muma sa. Dar daca tot esti o victima si toti au abuzat de tine corect este sa prezinti toata discutia, nu? Dar tot ce nu-l ajuta este trecut sub tacere asa cum sunt trecute sub tacere si motivele pentru care striga ca cererile Sindicatului sunt nelegale. Pai daca sunt nelegale, spune tuturor care sunt acele nelegalitati, nu indrepta atentia catre aspecte care nu au legatura cu situatia.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zzz

Acum 1 lună

honest question: de ce a stat la 6-8 grade in frig si ploaie?
Raspunde

Pol-Pot

Acum 1 lună

Prin unele fițuici cu pretenții de ziar, mercenarii editorialiști afirmau cu tărie ca exista probe video. Acum vin cu transcrieri de conversații, adică compuneri, teatru... O mie de vorbe un ban nu fac! Cu excepția când mia de vorbe este plătită printr-un contract între "conducerea Filarmonicii " și fițuicile "fomistilor" din presa sibiană, cuvinte ce acuza angajatii filarmonicii, acuza Poliția ca nu-și face treba și ridica în slavi managerul. Asa zisul ziar "independet" primește bani din bugetul filarmonicii pentru a spala imaginea managerului. De apreciat ca Turnul Sfatului păstrează în mare măsură imparțialitatea jurnalistică.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claudiu

Acum 1 lună

Cam slab de țâțână dom' grevistu'. Doamna profesoară a dovedit o anduranță net superioară.
Raspunde

Un cetățean al vechiului burg

Acum 1 lună

Lasă că în scurt timp o să pice mafia PNL-PSD și odată cu ea și Câmpeana, deci implicit și toți managerii ei de "10" printre care și Lupeș și trompetele lui prin care-și spală banii!
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Nu mai plânge, cetățene. Plânsul e de formă. Jana nu e moartă. Jana se transformă
Raspunde

Hotaran

Acum 1 lună

Dacă timp de doi ani părțile n-au ajuns la un consens e clar ca răspunderea acutizarij conflictului de muncă e comunavpentru administrație și sindicate! Legislația prevede modalitățile în care legal situația se poate debloca dar se pare ca în acest caz avem de-a face cu ambiții nu cu dorința de negociere! Dr pierdut, pierde ca prestanta instituția și publicul spectatorii care s-a confruntat cu mai multe anularii de spectacole!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gogu

Acum 1 lună

Cred ca grevișteanul Makcim, acest Che Guevara al Filarmonicii, a stat mai mult în proteste si greve, decât a cântat. Îi doresc să se facă bine, dar după, să se apuce de treabă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

N-ai să vezi. Makcim are de făcut treaba pe care i-au trasat-o rușii.
Raspunde

Basu contrabasu

Acum 4 săptămâni

ioteeeee, grevistii care cer sa le fie aprobate mai putine ore de munca, mai multe ore de plimbare și daca s-ar putea sa se reduca si saptamana de lucru, ar fi super fainnnn. doar un concert pe sapta-lună, nici unul in plus ca se simt abuzați și obositi, dar salariile sa creasca exponential cu lipsa orelor de munca. Fain, ma... fain... cereti, ca nu va doare pixu... nesim.... ((((((((((((((
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus