Vineri,
20.06.2025
Cer Senin
Acum
14°C

Zgomot, nu muzică. 10 note și-o doime despre circul fără animale de la Filarmonica Sibiu

Zgomot, nu muzică. 10 note și-o doime despre circul fără animale de la Filarmonica Sibiu

Enumăr în 10 puncte câteva lucruri care s-au uitat de-a lungul vremii despre scandalul de la Filarmonica Sibiu. Sau nu s-au știut deloc. Îmi aduc astfel și eu contribuția la subiectul care animă Sibiul cultural, acum, după ce Sibiul politic a tranșat meciul dintre Simion și Nicușor Dan. Orășenii au ales cu unul, iar ruralii, cu altul.

Unu

În 2011, avocatul Daniela Cîmpean susținea la Tribunalul Sibiu cauza angajaților Filarmonicii Sibiu, nemulțumiți de tăierea salariilor din timpul guvernării Boc (PD). Interesant este că din 2010, Daniela Cîmpean, pe atunci consilier județean PNL, era și membru în Consiliul de Administrație al Filarmonicii Sibiu.

În declarația de integritate din 2012 nu apar sumele primite din partea sindicatului. Cel mai probabil  a considerat că nu sunt bani publici, ea a menționat atunci sumele primite de la primăriile și instituțiile de stat pe care le reprezenta în instanță, în acea perioadă.

Doi

Fostul director al Filarmonicii, Ioan Bojin, a părăsit instituția în 2019. În anul 2021, Filarmonica Sibiu era implicată încă în 20 de litigii de muncă, dintre care 17 dintre ele vizau decizii ale fostului director, Ioan Bojin.

Cel mai cunoscut proces este cel în care magistrații Tribunalului Sibiu a dispus anularea documentului prin care angajaților li s-a tăiat un spor de 15% din salariu.

Trei

În februarie 2019 s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului de director, după plecarea lui Bojin.

Printre candidați: Cristian Lupeș, actualul director, Makcim Fernandez Samodaiev, cel care a intrat recent în greva foamei și a ieșit la fel de rapid, (soția sa, Monica Florescu, este lider al sindicatului Filarmonicii) dar și Alexandru Chituță, fostul manager de la Muzeul Brukenthal. Fernandez Samodaiev nu a ajuns la concurs pentru că nu avea dosarul complet.

În urma acelui concurs, niciunul dintre candidați nu a avut peste nota 7.

Cristian Lupeș, actualul director, a fost atunci respins cu nota 6,66.  

Lupeș a contestat rezultatul:

“Comisia de concurs nu a fost alcătuită din specialişti în domeniul de activitate al instituţiei filarmonicii“, spunea atunci Cristian Lupeș.

Comisia a fost formată din Adrian Tibu (directorul Teatrului Gong), Vlad Vasiu (consilier județean, președinte al Comisiei pentru cultură a CJ Sibiu) și Sergiu Olteanu (organizator de evenimente).

Lupeș considera atunci că aceștia nu au putut “aprecia şi evalua temeinic dacă proiectul subsemnatului ar putea corespunde obiectivelor şi misiunii instituţiei“.

Patru

În luna aprilie 2019 se organizează al doilea concurs. Câștigă Cristian Lupeș cu nota 7,48. 7,50 a primit în urma analizei planului de management și 7,46 în urma interviului prin care și-a susținut acest plan.

În ultima etapă a concursului a ajuns și Ivan Lyubenov Iliev, a cărui notă finală a fost 6,97 (7,39 pentru proiectul de management și 6,56 pentru interviu).

Iliev, de naționalitate bulgară, încerca să ajungă director la Sibiu după ce fusese implicat într-un scandal similar cu ce vedem azi la Sibiu, la Craiova. El și soția sa, alături de alți instrumentiști de la Filarmonica Oltenia, au organizat în cadrul instituției o serie de proteste legate de salarii și organigramă. S-a ajuns la amenințări, jigniri, înregistrări, procese și seriale prin presa locală.

Cinci

Un alt concurent, Morel - Marius Negru era violonist al Operei Naționale Române din Iași, fost director artistic al instituției. A plecat din funcție alături de directorul Beatrice Rancea, în urma unui protest al Sindicatului artiștilor din Iași.

Șase

În noiembrie 2023, Paul Porr, consilier județean, la acea vreme, din partea FDGR, a avut o interpelare extrem de dură la adresa conducerii Filarmonicii, pe care a acuzat-o că a încercat să impună noua organigramă prin „metode dictatoriale”.  

„Maestre, dacă eu aș fi avut atâtea reclamații și atâtea procese noi, eu aș fi plecat demult”, i s-a adresat el lui Lupeș.

A propus inițierea unei comisii cu scopul rezolvării stării conflictuale de la Filarmonica Sibiu.

”Nu cred că există două legi care se bat cap în cap doar la Filarmonica din Sibiu. Această propunere s-a acceptat de către toți cei prezenți, urmând ca în două luni să fie semnat contractul colectiv de muncă. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat nici în ziua de azi, dimpotrivă conflictul s-a exacerbat”, era concluzia lui în raportul din 2023.

În raportul din 2024 menționa din nou conflictul de la Filarmonică.

”M-am implicat activ în conflictul de muncă de la Filarmonică. Am stat de vorbă în repetate rânduri atât cu managerul, cât și cu sindicatul, am reușit să-i aduc împreună la masa de discuții cu conducerea CJ, am determinat ca o persoană avizată din CJ (jurist) să negocieze cu ambele părți contractul colectiv de muncă – cea mai importantă cauză a conflictului, dar, din păcate, această persoană a abandonat rapid”, a fost concluzia fostului consilier județean. Între timp este consilier local al municipiului Sibiu.

Șapte

În 2024, anul cu 17 greve și 17% mai puțini spectatori la Filarmonica Sibiu, ambele tabere, conducere și sindicaliști, și-au luat integral salariile și sporurile.

Sindicaliștii au fost dați în judecată pentru pierderile generate de o grevă de avertisment.

Ce bani primesc pentru cultură și circ? Între 6.430 și 16.082 de lei se încadrează salariile brute ale artiștilor, instrumentiștilor, dirijorului și concert-maeștrilor care urcă pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu, conform datelor făcute publice de către instituție.

În salariile brute sunt incluse și sporurile pentru condiții grele, cuprinse între 418 și 1.913 lei.

Opt

În mai 2025, Makcim Fernandez Samodaiev, anunță că intră în greva foamei. Fernandez Samodaiev este fostul contracandidat al lui Lupeș, soțul liderului de sindicat, vezi nota trei.

În același timp, conducerea Filarmonicii îl acuză pe Samodaiev că a intrat în greva foamei după ce alături de alți membrii ai Sindicatului Artiștilor Instrumentiști ar fi sechestrat trei persoane la finelul ședinței de negociere a Contractului Colectiv de Muncă (CCM).

Lupeș susține că a fost bruscat și și-a fracturat o vertebră, având nevoie de un tratament cu antiinflamatoare și anticoagulante timp de 28 de zile.

Nouă

În această lună, la propunerea conducerii Filarmonicii de Stat, președinta Consiliului Județean Sibiu a inițiat un proiect de hotărâre care prevede desființarea a 18 posturi, dintre care nouă vacante și nouă ocupate de instrumentiști.

Proiectul care apare după doi ani de greve și proteste continue la Filarmonică, este scos ulterior de pe ordinea de zi, iar Daniela Cîmpean anunță constituirea unei comisii.

„Este nevoie de timp pentru a demonta minciunile și dezinformările propagate în ultimele zile”, a precizat președinta CJ Sibiu.

Zece

Sibiul e împărțit în două. Unii cu sindicatul, alții cu managementul. PNL și directorii de instituții sunt de partea lui Lupeș. Din dublul interes, dacă mă întrebați pe mine. Pentru că-s liberali și nu vor s-o supere pe doamna, dar și că-s manageri la stat, mulți dintre ei, și nu vor să pățească la fel.

Mai larg e publicul care crede că sindicaliștii au dreptate, însă nu am văzut un argument concret. Probabil spiritul socialist din noi care luptă împotriva opresorului. Aici intră și organizația locală AUR care abundă rețelele de socializare în aceste zile cu scandalul zilei.

Și-o doime

Nu știu dacă apelativul ”maestre” folosit de Porr la nota șase arată respect sau e la mișto. Pentru că așa suntem noi construiți. Omul poate are o stimă pentru dirijorul-director sau poate l-a luat la mișto, cum iei un ospătar la mare, împleticit la propriu de atâta treabă: ”maestre, vine micii ăia? Hai băiete că mi se topesc șlapii acilea!”

Tot așa, nu știu dacă cei din Filarmonica Sibiu își iau treaba în serios sau sunt acolo la mișto. Începând de la director și până la angajatul cu cel mai mic salariu, prăpăditul de 6.430 de lei.

În fotbal, pentru că acolo și la concertul simfonic se pricepe orice român, atunci când nu merge echipa, nu dai afară toți jucătorii, concediezi antrenorul. E regulă sfântă. Numai Hagi are dreptul să rămână, pentru că e rege și e echipa lui.

Cert e că cei din conducerea Consiliului Județean au început să se agite serios doar când a început să urle galeria. Pentru că, nu-i așa, întreaga țară e condusă nu după o lege, un principiu, un plan, ci după cine are gura mai mare.

Dacă aș lucra la o casă de pariuri, aș băga și meciul ăsta, la câți specialiști se agită pe subiect.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Sibian

Acum 3 săptămâni

Dna Câmpean era în anul 2011 membru PDL, nu PNL. Cât despre Samodaiev, omul are nevoie de consult.
Raspunde

Zzz

Acum 3 săptămâni

Samodaiev are nevoie si de evenimente private la care merge sa performeze/incaseze in orele in care ar fi trebui t sa fie la repetitii/concerte dar e mai usor sa intri in greva foamei decat sa fii in 2 locuri in acelasi timp
Raspunde

Livia

Acum 3 săptămâni

Ați numit aici și eventualitatea unei demisii de onoare a maestrului? În fotbal există, dacă tot ați făcut paralela asta. O persoană atât de prețioasă ar trebui să fie în măsură să facă performanță în orice alt loc. Trecutul și prezentul anulează viitorul? Dacă nu, cum ar arăta el în cazul Filarmonicii Sibiu? Sibienii duc dorul unor instituții de cultură cu tot ce înseamnă ele. În rest, circ cât cuprinde.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

UnPSDist mandru

Acum 3 săptămâni

maestre, astea-s barfe si susanele, spune drept ce la ce s-au luat? De la prezenta obligatorie la serviciu cumva??
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calator

Acum 3 săptămâni

Dupa ce am citit articolul, nu mai am mari sperante. Mi se pare ca orice director ar veni, cu acest sindicat scandalurile ar continua. Scandalurile care nu se mai termina duc la concluzia ca sunt incapabili de o negociere civilizata.
Raspunde

Virginia

Acum 3 săptămâni

Uite ca in mandatul managerului Bojin nu au fost scandaluri, chiar daca au fost procese initiate de sindicat. Iar procesele nu erau de amploarea celor generate de Lupes - concedieri abuzive.
Raspunde

Virginia

Acum 3 săptămâni

Din cele multe note sunt omise voit sau nu cateva: concedierile facute de Lupes si anulate de justitie. Presupusa agresiune- Lupes (doar el) sustine ca a fost agresat, lovit si sechestrat de catre angajati. Politia confirma acuzele managerului sau nu. Daca nu se confirma aceste acuze pentru mine e clar ca tot ceea ce declara managerul e o minciuna. E un test destul de simplu, daca agresiunea nu a fost atunci a fost un act de la o piesa de teatru in care Lupes e autor, regizor si actor.
Raspunde

Virginia

Acum 3 săptămâni

Am uitat sa mentionez ca prin galeria de care vorbese autorul articolului se afla si "cativa" care sunt in domeniu. Deci "galeria" care a inceput sa urle e cuprinsa si din oameni care dirijeaza orchestre, canta in orchestre si conduc orchestre. Iar cine urla cel mai tare in acest conflict e chiar managerul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus