Luni,
16.06.2025
Cer Senin
Acum
15°C

Tajmahâl crește colțul asiatic al Sibiului. Sau Piața Dragoner, cum îi spuneau bătrânii

Tajmahâl crește colțul asiatic al Sibiului. Sau Piața Dragoner, cum îi spuneau bătrânii

Cu două restaurante indiene, unul vietnamez, un magazin cu produse chinezești și un magazin de condimente exotice, Piața Dragoner pare că se transformă, de la an la an, într-un colț asiatic al Sibiului. Un fel de Chinatown, cum vedeam în filmele americane din anii `90. Dar asta nu este neapărat ceva rău.

Ultimul venit în gașcă este Tajmahâl, un restaurant cu specific indian deschis pe strada 9 mai, aproape de intersecția cu Ocnei. Se află vizavi de restaurantul vietnamez și la doi pași de Soul, celălalt restaurant autentic indian al Sibiului. Faptul că orașul nostru le poate susține pe toate arată ce deschidere are populația către nou, ce curiozitate există pentru cultura îndepărtată.

Revenind la Tajmahâl, imaginați-vă o zi toridă, cu vreo 35 de grade Celsius, asfaltul încins emană căldură de simți că-ți usucă pielea. În aer miroase a curry și condimente picante, combinat cu fum de bețigașe aromate. Așa arăta intrarea săptămâna aceasta la Tajmahâl. Înauntru, suprinzător de aerisit, luminos, spațios. Pe pereți te întâmpină decoruri de la Ikea, combinate cu statuete cu mici zeități ce par fi luate de pe Temu. Per total, nu e rău deloc, chiar plăcut.

Meniul putea fi la fel de bine în limba lor, degeaba sunt menționate ingredientele în engleză. Pentru că în bucătăria lor contează intensitatea aromelor și cantitățile, așa că orice ar scrie în meniu este irelevant. De mare ajutor este însă chelnerul (pare indian autentic), zâmbitor cum rar mai vezi un chelner în Piața Mare. Vorbește limba română mai greu, dar își dă silința. Iar în engleză cred că are Cambridge-ul luat. M-a ajutat foarte rapid să parcurg tabelul cu bucate, mi-a explicat ce preparat merge bine cu care, ce nu se potrivește și chiar mi-a recomandat câte ceva.

Am rămas la bhaji din ceapă, pui tikka masala, orez si naaan cu unt. În traducere liberă o lipie praspăt coaptă și unsă cu unt, niște chifteluțe de ceapă cu sos dintr-un fel de pesto picănțel și curry lichid cu bucățele de pui marinat și orez cu bob lung fiert.

Mi-e greu să vă descriu în cuvinte folosind reperele bucătăriei noastre românești ce arome au adus indienii la Sibiu. Pot să vă spun că orezul cu bob lung nu se lipește și absoarbe perfect sosul de curry sau că ceapa era crocantă, dar înmuiată în lichidul verde te făcea să te uiți cu admirație la zeitatea cu șapte mâini de pe pervaz. Un deliciu. Tajmahâl devine o experiență musai de încercat în Sibiu pentru oricine are o minimă curiozitate culinară. Garantat nu o să dezamăgească.

În ansamblu, experiența este una plăcută, atmosfera aerisită și luminoasă este completată de o muzică pop-dance pe versuri indiene care transmite o stare pozitivă. Stupidă, dar pozitivă.

Singurul lucru care amintește de India din clișeele românești este toaleta. Aici ar trebui să acorde mai multă atenție gazdele.

Pe toată experiența decrisă mai sus, pentru că este o experiență indiană, nu o simplă masă, am plătit aproximativ 100 de lei, incluzând aici și bacșișul pentru chelnerul amabil.

Nu orice vine din Asia la Sibiu aduce plus valoare orașului. Sunt câteva locuri cunoscute pline de imitații, de prost gust sau de plastice ieftine. Tajmahâl face excepție, el îmbogățește Sibiul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nustiu

Acum 1 săptămână

Ce iz urat de rasism la domnul asta si ce mentalitate de om de periferie incuiat la minte, dar ferm. Rusine TS!

Raspunde

Alex

Acum 6 zile

Rușine, huoo, rasistule, fomistule...altceva nu știm , la absolut fiecare cronică apărută pe aici. E o cronică văzută din punctul de vedere al unui om și atât, nu-i musai să avem toți aceeași părere. Spre exemplu, chiar ieri am trecut pragul restaurantului cu pricina, și pt iubitorii de arome orientale e un loc foarte primitor. Din păcate , la ora amiezii bubuia muzica pop-dance în boxe grav, chiar am fi preferat o muzică indiană în surdină...poate data viitoare vine și ea.
Raspunde

Sparrow

Acum 6 zile

Sā îmi trag bice peste limba de gintā latinā vorbitā fluent... Se numeste TajmahÂl , cu " â " ? Nu mai bine îi spuneau " Tālmācel" ? Un Tālmaci mai mic adicā.... Bā frate, bā...... AI ( adicā Arifisāl inteligens) a luat locul creierelor......
Raspunde

Cornel Opinceanu

Acum 5 zile

Nu doar batranii, ci sibienii, in general ii zic Dragoner. Dar, na, cand vii pe Olt in sus, vorbesti din presupuse.
Raspunde

Sibian

Acum 5 ore

Parca ar fi niste broscute in farfurie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus