Miercuri,
10.09.2025
Parțial Noros
Acum
24°C

N-am dat greș nici de data asta și am descoperit cât e de fain să mânânci în liniște

N-am dat greș nici de data asta și am descoperit cât e de fain să mânânci în liniște

De când a devenit spațiu pietonal, Piața Schiller a devenit unul dintre cele mai faine locuri din Sibiu, pe bune. Cred că e singura piață publică din oraș unde e... liniște. Liniște urbană, adevărat, dar liniște față de furnicarul din Piața Mare, la 100 de metri distanță. Vrei să iei un prânz tihnit, o cină în liniște să te poți auzi cu cei de la masă fără să fii cu urechile ciulite sau să vorbești prea tare, ăsta-i locul. Și ambele restaurante din zonă sunt o experiență, și una chiar foarte mișto. Nu e prima dată când mergem la Hochmeister și, de fiecare dată, e la fel de bine. E unul dintre restaurantele conservatoare din oraș, dar care își face treaba foarte bine. Dacă vrei să mânânci bine dar să fie și ceva deosebit, aici nu dai greș.

După cum se și prezintă, meniul de la Hochmeister combină istoria locală cu o bucătărie atent gândită, denumită „New‑Old Transylvanian Cuisine”. Practic, rețete transilvănene reinterpretate. Meniul este compact, dar variat, include supe, aperitive inventive, feluri principale ce țin cont de sezon și deserturi cu interpretări clasice și moderne. Eram chitit să încerc ceva fantezie din meniu până am văzut la masa vecină o doamnă care se lupta, efectiv, cu un burger care arăta ca în visele foamei pe care o simțeam. Am anulat orice altă pornire, am cerut burgerul, o porție de untură de rață și papanași pentru desert.

Am început cu untura de rață, servită cu patru felii de pâine prăjită. Nu vă gândiți că e grăsime scursă după o prăjeală și răcită ca să se întărească. E gătită, cu chimen, cu ceapă verde, cu mici fâșiuțe de carne de rață. Iar borcănelul în care e servită are un „capac” de ceapă murată. Ploaie pe cerul gurii, ce mai. Untura bogată, ușor aromată, a fost echilibrată impecabil de prospețimea cepei și crunch-ul chimenului. Nu e de mâncat de unul singur, dacă vreți să mai mâncați și altceva. Am bifat rețetă transilvăneană reinterpretată, să trecem la masă. A curs șuvoi, efectiv, când am mușcat prima dată din burger.

Nemaipomenit de bine gătită carnea. Chifla cu semințe și sosul dulce‑acrișor au venit în armonie cu carnea suculentă. La fiecare mușcătură, sucurile se scurgeau aromat, iar mixul de salată, cheddar, castraveți murați și sosuri – toate într‑o chiflă robustă – au făcut din acest burger un preparat memorabil. Pe cartofii cu parmezan a fost bătaie, arătau excelent, gustul pe măsură.

Mi-a părut rău că am comandat și papanașii, chiar nu mai puteam să mânânc. Dar pentru că arătau atât de bine, toți cei de la masă cu „nu vreau, mulțumesc, am mâncat” au tăbărât cu cele trei linguri primite și până ai clipit mai era doar o urmă de smântână pe fund. Cu 3 linguri ajungem și la ce mi-a plăcut cel mai și cel mai mult la Hochmeister, servirea. Nu-mi aduc aminte ultimul chelner din Sibiu care mi-a făcut o impresie atât de memorabilă ca domnul care ne-a servit la Hochmeister. S-a „prezentat” cu o glumă, a atins pe umăr fetița de la masă, ea s-a întors confuză în cealaltă parte, creând un moment foarte amuzant, a fost foarte atent la fiecare pas și, observând că împărțim cam tot ce e pe masă, ne-a adus din start cele trei linguri la desert. Jos pălăria, 10 cu felicitări.

Ca o concluzie, Hochmeister e un sure thing, cum se zice. Nu știu ce s-ar putea să se întâmple să pleci dezamăgit. Ingrediente de calitate, preparate executate impecabil și un ambient care îmbină eleganța cu tradiția. Și v-am zis de liniște?

Nota finală: 9/10 – Experiență culinară completă, cu preparate echilibrate, o poveste în farfurie și o ambianță pe măsură. Cele trei feluri de mâncare, plus o cafea cu gheață, un suc și o apă minerală, puțin peste 160 de lei. Pentru prețurile din Sibiu, rezonabil. Mai venim.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

14 comentarii

Pofticiosul

Acum 1 lună

Cum sa mergi la un restaurant care spune ca reinterpreteaza retele transilvanene si sa manancu burger si papanasi?! Deja mi s-a aplecat. Peste tot, acelasi desert: papanasi. Altceva mai stiu sibieinii?!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

(Acest mesaj a fost moderat deoarece incită la ură pe criterii geografice)

Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Postarea mea a fost " moderatā " in intregime pentru cā am avut tupeul sā affirm cā românului îi place coca dulce ( multā pâine) si cartofii prājiti. Ceea ce in opinia redactiei intransigente inseamnā cā incit la urā geograficā ( Jos Carpatii de curburā ! Jos Delta Dunārii! Afarā cu Milcovul din tarā - asa inteleg eu ura geograficā )
Raspunde

@Sparow

Acum 1 lună

Nu ma asteptam din partea matale, care mananci prin birturi newyorkeze! Sunt la fel de ardelean ca si matale si iubesc Transilvania. Cred ca ai scris numai prostii!
Raspunde

Hermannstadt

Acum 1 lună

Conservator?Chifla și cartofi prăjiți?Ceva nu se leagă aici.Sincer,din ce vad in poze,nu as da bani să mănânc așa ceva.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

Reinterpretām, abordām in mod provocator, ne inspirām..... Numai mugete slobozite fārā discernāmânt pentru prostirea septelului trepanat pe creier care crede cā dacā dā banu' pe povesti a si mâncat miezu' din dodoascā. " New-Old " moamā ce m-a rupt asta la pancreas. Adicā un fel de octogenar care merge la salā sā facā cardio desi are 3 bypass -uri. Unturā de ratā fra! Cu ceapā muratā in acetato si Modena si sāratā cu granule de sare de Himalaya pe pat de frunze de dafin pitic Californian. Bā voi vā dati seama????? Sā mānânci unturā pe pâine cu ceapā, reinterpretatā si sā plātesti in Euro intr-un gang care miroase a urinā umanā si animalā ( sunt pisici pe-acolo ) in ombilicul Sibiului? Cât de tare poate fi experienta asta??????? Uite-atât de tare, de îi plouā in ceru' gurii jurnalistului extaziat pânā la orgasm gastro-intestinal!
Raspunde

Nobody

Acum 1 lună

tu chiar nu stii altceva decat sa arunci cu ura? fai pena, sfigato.
Raspunde

@Sparrow

Acum 1 lună

Nea Alecule, prin multe asa-zise restaurante ti se serveste untura pe paine cu ceapa rosie. Cica e traditional. La Cluj, la nu stiu ce targ, felia de paine de casa cu untura si parika sau cu ceapa rosie costa 10 lei. Ma mir ca nu stii tote astea matale care esti umblat prin lume si prin restaurante. Acum, de la utnura de rata la pate de ficat de rata sunt doar 2-3 pasi...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Se vede că nu ești din Sibiu, ci postac de la fermă. Nu e nici un gang acolo. Btw, acolo unde e acum restaurantul, era tipografia lui Hochmeister, unde e barul și bucătăria erau redacțiile primelor periodice editate pe teritoriul României. Rămâi la zama ta te măcriș
Raspunde

Sparrow pentru Aci Dutu

Acum 1 lună

Am fost la deschidere. Am pozā cu placa comemorativā de pe clādire. Gangul e o figurā de stil. E vorba de ambient.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Ce mai dovadă. Nu există placă comemorativă. Da cu placa în cinstea vizitei împăratului ai? Aia chiar există. Ești sibian din Răcăciuni, un postac de la fermă
Raspunde

CA

Acum 1 lună

.....si bonul fiscal??? Nici in ruptul capului nu vreti sa-l afisati :)))) De ce oare???
Raspunde

CA

Acum 1 lună

De doua ori am mancat acolo, eram pe fuga...prin 2018... am zis sa merg la sigur cu piept de pui la gratar si cartofi pai....total mediocru si tin minte ca a fost scump!!
Raspunde

Nobody

Acum 1 lună

sunteti destul de ***TS sa publicati numai ce va convinve, nu? (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus