Creșterea TVA-ului afectează și industria HoReCa din Sibiu. În timp ce unii patroni de restaurante spun că încearcă să nu modifice prețurile pentru nu a pierde din vânzări, alții spun că prețurile au fost ajustate ușor, încât oamenii să nu simtă atât de tare scumpirile.
De la 1 august, cota redusă de TVA în industria HoReCa a crescut de la 9% la 11%. Concret, propunerea fiscală a însemnat majorarea TVA-ului pentru HoReCa, de la 9% la 11%, și creșterea cotei standard de TVA, de la 19% la 21%.
Am vorbit cu patroni sibieni despre cum se resimte această creștere în industria HoReCa.
Adrian Dumitra, de la Crama Sibiană, explică faptul că prețurile nu au fost modificate până acum și că încearcă să nu facă scumpiri nici în viitorul apropiat. Un fel principal de mâcare costă aici între 45 și 100 de lei, iar o cafea este 9 -11 lei.
„Nu am scumpit momentan produse, cred că suntem singurii care nu am crescut și nu ne-am aliniat la prețurile care se practică. Eu prefer ca, după 22 de an, totuși lumea să continue să vină la noi. Va fi foarte greu pentru că avem în vedere costurile operaționale care sunt extrem de mari, nu știm cât o să rezistăm (n.r. să nu scumpim). Momentan, caut variante de reducere a costurilor, să vedem exact unde putem reduce – furnizori de toate felurile și tot ce putem reduce”, a detaliat acesta.
„Oamenii renunță la diverse servicii”
Un alt administrator de business din domeniul HoReCa spune că oamenii încep tot mai mult să renunțe la servicii, odată cu scumpirile care se fac.
„Din punctul meu de vedere, creșterea nu este așa de mare. Problema nu este așa acută pe restaurante, cât este pe cazare. Oamenii renunță la diverse servicii, renunță la cazare sau o fac mai scurtă și merg în Mărginime sau undeva unde e mai ieftin. Restaurantele din centru sunt turistice, dar trebuie luate în considerare și curentul, gazul care dacă nu sunt gestionate corect, nu știm la ce să ne așteptăm.
Prețurile le-am modificat la începutul sezonului cu 5-6 %, așa că nu am mai avut scumpiri după creșterea TV-a ului. General vorbind pot spune ca tendința este regresivă, este o scădere a numărului de oameni care vin în oraș”, a detaliat acesta.
Cel mai ieftin fel principal costă aici de la 50 de lei până la 95, iar cafeaua costă 13 lei.
„Am ajustat ușor prețurile”
Horațiu Bujac, administrator de restaurant cu terasă în Piața Mare, precizează că prețurile au fost ajustate ușor. El consideră că, după sezonul estival, urmează o perioadă dificilă în HoReCa, mai ales pentru cei care nu s-au adaptat din timp.
„Am ajustat ușor prețurile, dar am încercat să păstrăm un echilibru pentru clienți. Nu am vrut să compromitem volumul de clienți fideli, însă realitatea este că marjele în HoReCa sunt deja strânse, iar această majorare de TVA a pus presiune suplimentară.
Va fi un sezon toamnă - iarnă mai dificil decât în alți ani. Cei care nu s-au adaptat din timp – prin evenimente proprii, oferte de fidelizare, livrare sau parteneriate locale – vor simți presiunea mai tare. Adaptarea rapidă și optimizarea costurilor vor fi esențiale. Presiunea financiară crește, într-un context economic instabil și cu TVA mai mare. Sunt mai puține evenimente private (nunți, botezuri) în sezonul rece, ceea ce afectează și locațiile care trăiesc din evenimente”, a declarat acesta.
Cifrele din HoReCa Sibiu
În total, în industria hotelieră, a barurilor și restaurantelor, din județul Sibiu, sunt 1.324 de societăți care au avut în 2024 o cifră de afaceri de 512 milioane de lei, aproximativ 100 de milioane de euro. Lucrează aici doar 2.287 de angajați și a generat un profit total de 51,4 milioane de lei.
230 de milioane de lei este cifra de afaceri a celor 570 de societăți comerciale care au ca și cod CAEN principal 5610, afacerile legate de administrarea restaurantelor. Cifra este în scădere în 2024, față de 2023 (250 de milioane de lei) și mult mai mică față de recordul din 2022 (262 de milioane de lei).
Sunt aici 1.221 de persoane angajate, un număr în scădere și acesta, față de 2023 (1.423) și 2022 (1.623).
Profitul nu depășește în 2024 25 de milioane de lei (23,2 milioane de lei), sumă care se apropie de 2020, anul pandemiei (16,7 milioane de lei). În 2023 profitul din acest domeniu se ridica la 37,2 milioane de lei, iar recordul a fost stabilit în 2022 (45,2 milioane de lei).
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: adrian dumitra , TVA restaurante sibiu , scumpiri restaurante sibiu , horatiu bujac , restaurante sibiu
Vizualizari: 8143


Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Plot twist
Acum 2 ore
Taiati-le privilegiile odată!
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Radu
Acum 4 ore
Cici