Miercuri,
12.11.2025
Parțial Noros
Acum
2°C

„Nu știu cât o să rezistăm să nu scumpim”, „Va fi un sezon toamnă - iarnă mai dificil decât în alți ani”. Reacțiile patronilor de restaurante după creșterea TVA-ului

„Nu știu cât o să rezistăm să nu scumpim”, „Va fi un sezon toamnă - iarnă mai dificil decât în alți ani”. Reacțiile patronilor de restaurante după creșterea TVA-ului
Foto: Arhiva Turnul Sfatului

Creșterea TVA-ului afectează și industria HoReCa din Sibiu. În timp ce unii patroni de restaurante spun că încearcă să nu modifice prețurile pentru nu a pierde din vânzări, alții spun că prețurile au fost ajustate ușor, încât oamenii să nu simtă atât de tare scumpirile.

De la 1 august, cota redusă de TVA în industria HoReCa a crescut de la 9% la 11%. Concret, propunerea fiscală a însemnat majorarea TVA-ului pentru HoReCa, de la 9% la 11%, și creșterea cotei standard de TVA, de la 19% la 21%.

Am vorbit cu patroni sibieni despre cum se resimte această creștere în industria HoReCa.

Adrian Dumitra, de la Crama Sibiană, explică faptul că prețurile nu au fost modificate până acum și că încearcă să nu facă scumpiri nici în viitorul apropiat. Un fel principal de mâcare costă aici între 45 și 100 de lei, iar o cafea este 9 -11 lei.

„Nu am scumpit momentan produse, cred că suntem singurii care nu am crescut și nu ne-am aliniat la prețurile care se practică. Eu prefer ca, după 22 de an, totuși lumea să continue să vină la noi. Va fi foarte greu pentru că avem în vedere costurile operaționale care sunt extrem de mari, nu știm cât o să rezistăm (n.r. să nu scumpim). Momentan, caut variante de reducere a costurilor, să vedem exact unde putem reduce – furnizori de toate felurile și tot ce putem reduce”, a detaliat acesta.

„Oamenii renunță la diverse servicii”

Un alt administrator de business din domeniul HoReCa spune că oamenii încep tot mai mult să renunțe la servicii, odată cu scumpirile care se fac. 

„Din punctul meu de vedere, creșterea nu este așa de mare. Problema nu este așa acută pe restaurante, cât este pe cazare. Oamenii renunță la diverse servicii, renunță la cazare sau o fac mai scurtă și merg în Mărginime sau undeva unde e mai ieftin. Restaurantele din centru sunt turistice, dar trebuie luate în considerare și curentul, gazul care dacă nu sunt gestionate corect, nu știm la ce să ne așteptăm.

Prețurile le-am modificat la începutul sezonului cu 5-6 %, așa că nu am mai avut scumpiri după creșterea TV-a ului. General vorbind pot spune ca tendința este regresivă, este o scădere a numărului de oameni care vin în oraș”, a detaliat acesta.

Cel mai ieftin fel principal costă aici de la 50 de lei până la 95, iar cafeaua costă 13 lei.

„Am ajustat ușor prețurile”

Horațiu Bujac, administrator de restaurant cu terasă în Piața Mare, precizează că prețurile au fost ajustate ușor. El consideră că, după sezonul estival, urmează o perioadă dificilă în HoReCa, mai ales pentru cei care nu s-au adaptat din timp.

„Am ajustat ușor prețurile, dar am încercat să păstrăm un echilibru pentru clienți. Nu am vrut să compromitem volumul de clienți fideli, însă realitatea este că marjele în HoReCa sunt deja strânse, iar această majorare de TVA a pus presiune suplimentară.

Va fi un sezon toamnă - iarnă mai dificil decât în alți ani. Cei care nu s-au adaptat din timp – prin evenimente proprii, oferte de fidelizare, livrare sau parteneriate locale – vor simți presiunea mai tare. Adaptarea rapidă și optimizarea costurilor vor fi esențiale. Presiunea financiară crește, într-un context economic instabil și cu TVA mai mare. Sunt mai puține evenimente private (nunți, botezuri) în sezonul rece, ceea ce afectează și locațiile care trăiesc din evenimente”, a declarat acesta.

Cifrele din HoReCa Sibiu

În total, în industria hotelieră, a barurilor și restaurantelor, din județul Sibiu, sunt 1.324 de societăți care au avut în 2024 o cifră de afaceri de 512 milioane de lei, aproximativ 100 de milioane de euro. Lucrează aici doar 2.287 de angajați și a generat un profit total de 51,4 milioane de lei.

230 de milioane de lei este cifra de afaceri a celor 570 de societăți comerciale care au ca și cod CAEN principal 5610, afacerile legate de administrarea restaurantelor. Cifra este în scădere în 2024, față de 2023 (250 de milioane de lei) și mult mai mică față de recordul din 2022 (262 de milioane de lei).

Sunt aici 1.221 de persoane angajate, un număr în scădere și acesta, față de 2023 (1.423) și 2022 (1.623).

Profitul nu depășește în 2024 25 de milioane de lei (23,2 milioane de lei), sumă care se apropie de 2020, anul pandemiei (16,7 milioane de lei). În 2023 profitul din acest domeniu se ridica la 37,2 milioane de lei, iar recordul a fost stabilit în 2022 (45,2 milioane de lei).

Citește și: Turismul în Sibiu: 100 de milioane de euro cifră de afaceri în 2024, cu puțin peste 2.000 de angajați. Profit de 10 milioane de euro. Posibile explicații și comparația cu Brașovul

Citește și: Efectele creșterii TVA la Sibiu: scumpiri în magazine, farmacii, benzinării și la poștă. Producătorii locali anunță că plătesc ei diferența

„Cine mai cumpără, mamă, dacă noi le scumpim?” Prețurile din Piața Cibin rămân neschimbate după creșterea TVA-ului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

19 comentarii

Toto

Acum 3 luni

Poti sa iti vinzi Porchele, Bujac!
Raspunde

Dd

Acum 3 luni

La ce preturi au, sunt jalnici la astfel de motive! Falimentul va mananca de mai cresteti preturile! Mai mult ca in vest!
Raspunde

Eu

Acum 3 luni

Saracii de voi. Preturi uriașe, mai mult decât în multe țări europene și pe hârtii plăți salarii minime și aveți adus uriaș. Hoție și evaziune fiscală maxima.nu vă plângeți și înțelegeți odată că mai bine vindeți mai ieftin, calitate mai bună și lumea va aduce bani. Scumpiți și închideți singur. plăți oamenii procentual din cat câștigă firma și veți vedea beneficii și implicare.
Raspunde

Emil

Acum 3 luni

Scopul cresterii taxelor si impozitelor este devalorizarea puternica a leului pentru slabirea puterii de cumparare a fraierilor. Cine nu se conformeaza risca falimentul. Ce a fraudat Ciuca cu cartile, cu specialii justitiei pentru plagiat prin metoda coperta, spalarile , spagile si parandaraturile, recupereaza Bolojan de la fraiero.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila Elzoroaba

Acum 3 luni

Ce profesor de economie ai avut în răcăciuni? Lasă macroeconomia, și studiază bibliile condamnaților penal, CP și CPP.
Raspunde

Dan

Acum 3 luni

Per total va fi un sezon mai bun, pt ca preturile vor creste pe motiv de cresterea TVA si nu le eti creste doar cu 2%, si voi oricum nu dati bon deci incasarile la negru vor creste.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valentino Versace

Acum 3 luni

In ce spelunca improvizata mananci tu si nu iti da bon?
Raspunde

Dan

Acum 3 luni

La orice restaurant unde suntem in grup si platim cu cash nu cu card. Diferenta intre noi este ca eu stiu ce e bonul fiscal si ce e nota de plata.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 3 luni

Deci nu puteți suporta creșterea de 1.7% din adaosurile pe care le afișați de 300-500%? Închideți bă!
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 3 luni

Dă bon fiscal, bujac
Raspunde

Sparrow

Acum 3 luni

" pe restaurante ", " pe cazare", " pe Germania". Cretini retardati agramati si spāgari! Sā crape toti de foame! Bā, da' stii ce? N-o sā crape, pentru cā o grāmadā de prosti care cred cā sunt mega giga benga contemporani o sā se ducā la birturi si o sā reverse gāleti de bani sā aibā impresii in frezā. Si sā facā poze si sā posteze story -uri cum au mâncat ei consomé de linte piticā de andaluzia in sos dulce acrisor de goji caramelizat si infuzie de vanilie brunā de Seychelles.......... Eu astept sā vād vreu-n mega giga benga horecar din āsta cum face o pomanā cu bucate alese intru pomenirea Unicului, Inegalabilului, De-istorie- sculptorul, Preasfântul si Preagrabnic alāturatul de-a dreapta Tatālui - Ion Iliescu. ( Cā dacā nu era nea Ilici, fāceati voi biznisuri in '90 din canci bā! Cā dacā nu vā lāsa el liberi si neprihāniti sā vā luati locatiile pe bani de-un TV color erati mâncātori de salam pe ziar in garsoniere la IPAS ). Glorie eternā propāsitorului libertātii sālbatice pe aceste meleaguri! Eu zic sa-l sanctificām pe Iliescu! Ca pe cardinalii de la Vatican. Io mi-am comandat deja douā tricouri cu chipul lu' Ion Iliescu pe chiept! Si dedesubt scris " forever māi dragā "
Raspunde

???

Acum 3 luni

Se plang degeaba! Preturile au fost foarte mari si pana la majorarea TVA -ului! O limonada costa 20-25 de lei. Sa vedem ce contine: apa plata sau minerala - 2,5 lei sticla de 0,5l, o lamaie - 2 lei, 3 linguri de zahar - 1 leu.. Deci, 5,5 lei. Deci 14, 5 lei inseamna: chirie, cheltuieli cu salariile personalui si le ramane si profit. Va plangeti degeaba! Sa se planga pensionarii care dau 200 de lei pe medicamente lunar si daca le trebuie fizioterapie scot banni din buzunar.
Raspunde

Doru

Acum 3 luni

scumpiti si au sa va ramana mesele goale si o sa inchideti tarabele
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cetățean

Acum 3 luni

Voi ăștia care vorbiți în neștire si frustrare . Unde mergeți maxim maxim la Cabana Valea Aurie. Daca in magazin platesti 10 le kg de roșii ,14 pe kg de ardei ,50 lei pe kg de vita. Cum naiba dorești să mănânci ceva ieftin și bun. In ritmul asta nu se vor mai găsi restaurante cu capital local. Ești așteptat cu mare drag la MC și KFC.......
Raspunde

Bitt Dannman

Acum 3 luni

Ieftin si bun nu exista. Dar nici scump si prost nu ar trebui sa mai acceptam.
Raspunde

Sandokan

Acum 3 luni

Nu cred ca un restaurant care "ruleaza" zeci de kg de legume zilnic, le ia la pretul din piata. La fel si celelalte "consumabile". Sinceri sa fim, Sibiul este un oras scump, unde iesirile in oras costa mai mult decat in multe alte orase. De ce sunt preturile astea? Pentru ca sunt inca oameni care le platesc. In momentul in care cererea va fi prea mica, preturile vor scadea sau afacerile vor falimenta.
Raspunde

Laviniu Cârciumărescu

Acum 3 luni

Este absolut necesara marirea pretului cafelei de origine, exclusivista, de la 25 lei la 35 lei! Valoarea se plateste, mai ales ca ca costul de productie este de 1,5 lei! La fel si la mancare, cu ingredientele cele mai ieftine luate de la Metro, brandul pentru saraki!
Raspunde

Bitt Dannman

Acum 3 luni

Hai, va rog eu, scumpiti. Ca oricum calitatea ne face sa nu mai dam prin multe locuri. Prost si scump, de ce as mai merge ? Asa ca scumpiti maxim si dati faliment.
Raspunde

Interloop

Acum 3 luni

Bujac , *****:)) Doar impresii și **** are în cap , acum i-ați mai luat și interviu , să vezi figuri pe el ca l-ați făcut patron:)))) Toată Piața mare e o japcă pe față , mâncare de la Metro încălzită și prețuri de Riviera franceză , toți fără bani xceptie!

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus