Marți,
07.10.2025
Innorat
Acum
7°C

Cum se produce caviarul de Sadu

Cum se produce caviarul de Sadu
Foto: Turnul Sfatului / Păstrăvăria Tatu Sadu

În mod tradițional, toamna se adună recolta câmpului, se culeg strugurii și se face mustul, se pregătesc conservele și murăturile. La Păstrăvăria Tatu de pe Valea Sadului toamna se produce caviarul.

Caviarul de păstrăv este un produs natural obținut din icre proaspete, având o aromă fină, dar intensă, precum și o textură crocantă, plăcută. Este un aliment hrănitor și sănătos. De obicei se mănâncă simplu, pe o felie de pâine prăjită unsă cu puțin unt sau stropită cu câteva picături de zeamă de lămâie. Este considerat de mulți gurmanzi drept o delicatesă.

Toamna aceasta Păstrăvăria Tatu estimează că va produce între 600 și 700 kilograme de caviar. Producția începe final de octombrie și continuă în luna noiembrie, când vremea să răcește și păstrăvii încep să producă icre, după cum ne-a explicat managerul păstrăvăriei, Nicu Minea.

”Caviarul începe la final de octombrie, început de noiembrie și continuă în decembrie, chiar și la final de ianuarie. Depinde mult și de specia de păstrăv. Fântânelul depune icrele acum, în octombrie-noiembrie și avem o serie întreagă de păstrăvi care depun în noiembrie. Dacă vedem că încep să lase icre, luăm peștii la mână. Care lasă îi mulgem și îi punem separat într-un alt bazin, care nu lasă încă mai așteaptă două, trei săptămâni”, a explicat pentru Turnul Sfatului Nicu Minea.

După recoltare icrele trec printr-o serie de procese speciale, sunt spălate, sărate, lăsate la maturat, apoi ambalate și scoase spre vânzare. Caviarul de Sadu se comercializează la magazinul Păstrăvăriei și în alte câteva puncte proprii din Sibiu, precum Pescăria Fish&Wine de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Costul este de 55 de lei un borcan de o sută de grame.

Cine a degustat caviarul de Sadu spune că este deosebit din mai multe motive. Apa curată de munte în care sunt crescuți păstrăvii provine din mai multe izvoare care se împletesc în zonă, fiecare aducând propriile nutrimente și minerale.

Păstrăvăria Tatu se întinde pe mai bine de patru hectare, are trei lacuri de agrement, 11 bazine pentru puiet și trei bazine pentru valorificare. În total aici cresc aproape 70 de tone de păstrăv și aproximativ 15 tone de sturion. Vara păstrăvăria este o atracție turistică, aici venind turiști din toată țara și străinătate pentru a petrece timpul liber în natură, la răcoarea pădurii, dar și pentru a gusta din preparatele proaspete din pește.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus