Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Cealalta furaciune a falsilor handicapati: pensiile

 

95% din pensionarii pe bază de handicap verificați de autoritățile centrale la Sibiu au primit certificatele de persoană cu handicap nelegal. În județul Sibiu există peste 2.100 de pensionari care au beneficiat de reducerea stadiului de cotizare invocând statutul de persoană cu handicap – jumătate din aceștia susțin că au astm bronșic. Iar pentru ca haosul să fie unul complet, controalele au descoperit că există sibieni care dețin certificate de handicap fără ca Direcția de asistență socială să aibă vreo urmă de evidență a acestora.
 
Cu fiecare control efectuat de autoritățile centrale la Sibiu, imaginea corupției care a cuprins Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGAPSC) Sibiu devine una tot mai amplă. Cel mai recent control efectuat de o echipă mixtă din cadrul Ministerului Muncii a verificat două situații. În primul caz a fost analizată situația dosarelor de pensie întocmite către sibienii care au invocat avantajele legale oferite persoanelor cu handicap și au beneficiat astfel de deducerea stagiului de cotizare și a vârstei standard de pensionare. Un al doilea lot de dosare verificate a fost al persoanelor cu handicap din Moșna și Dumbrăveni. Fraudă a fost cuvântul de ordine și la concluziile noului control.
 
Unul din doi pensionari cu handicap au astm bronșic
 
De ”inflația” certificatelor emise pe baza astmului bronșic s-au folosit și cel puțin câteva sute de sibieni, au descoperit organele de control. Acestea au descoperit că din cele 2115 persoane pensionate în baza Legii 19/2000 deținătoare de certificat de handicap, nu mai puțin de 989 sunt ”încadrate în grad de handicap din cauza unei singure afecțiuni, astm bronșic”. Din cei peste 2.100 de pensionari, inspectorii de control au selectat 1.121, între care se regăsesc și toți cei care susțineau că au handicap ca urmare a astmului bronșic. Au fost convocate la control 621 de persoane, din care s-au prezentat la evaluare doar 205 persoane. Pentru restul, în lipsă, au fost verificate doar dosarele. Din cei 205 care s-au prezentat în fața comisiei, erau încadrate corect în grad de handicap doar zece persoane, adică doar cinci la sută. ”S-a constatat că un număr de 195 de persoane (95%) erau 
încadrate nelegal”, au descoperit inspectorii de control. 90% nu sufereau deloc de această boală, iar pentru cinci procente ”nu exista un debut precoce al afecțiunii medicale respiratorii, așa cum prevedeau condițiile medicale de încadrare în handicap”, se arată în raportul recent întocmit de comisia mixtă de control a Ministerului Muncii.
 
Zona Mediaș își păstrează reputația. Proasta reputație
 
La controalele anterioare a fost creată imaginea potrivit căreia în zona Mediaș falsele certificate de handicap au fost emise de aceiași doctori și pentru aceeași închipuită boală – retard mental. Imaginea este menținută și de rezultatele ultimului control, în cadrul căruia au fost verificate 147 de persoane care dețin certificate de persoană cu handicap – 114 din Moșna și 33 din Dumbrăveni. ”În localitatea Moșna, dintre cele 114 persoane evaluate, 90 nu s-au încadrat. Dintre aceste 90 de persoane, 77 erau încadrate pentru o singură afecțiune medicală, retard mental, reprezentând un procent de 85,5%. Doar 24 de persoane erau încadrate legal”, au concluzionat inspectorii de control. Procentul fraudei se păstrează și la Dumbrăveni. ”Au fost evaluate 33 de persoane, dintre care 28 nu erau încadrabili, toți având aceeași afecțiune –astm bronșic”.
 
”Na certificat, să ai la pensie”
 
Cam astfel poate fi sintetizată activitatea comisiilor pentru eliberarea certificatelor de handicap, dacă luăm în considerare raportul întocmit în urma recentului control. ”Pentru o parte din persoane nu au fost identificate dosarele medicale în baza cărora s-au obținut certificatele, documentele acestea nefiind niciodată luate în evidența DGASPC Sibiu, fiind doar transmise beneficiarilor, pentru a fi instrumentate în dosarele acestora de pensionare”, concluzionează organele de control. Cu alte cuvinte, în perioada 2005 – 2010, pentru că ”s-a putut”, mii de sibieni au obținut certificat de handicap pentru a primii sumele de bani acordate pentru astfel de afecțiuni. Pe de altă parte, cel puțin de ordinul sutelor au fost cei care au obținut certificate doar pentru a reuși să devină pensionari mai devreme. Potrivit legilor în vigoare, cei cu handicap grav pot beneficia de o deducere a vârstei de pesionare cu 15 ani, precum și de deducere a stagiului de cotizare.
Inspectorii au identificat acest tip de pensionari sibieni cercetând arhiva Casei de pensii Sibiu, cu ajutorul polițiștilor de la Serviciul de investigare a fraudelor.
 
Anevoiasa muncă
 
Dincolo de verificarea modului în care angajații și serviciile din cadrul DGASPC Sibiu reușesc să își îndeplinească atribuțiile de serviciu, ultimul control venit de la București a analizat și gradul de îndeplinire a recomandărilor făcute în cadrul primului control, din august 2011. O parte din măsuri au fost deja implementate. Cum ar fi verificarea celor 527 de persoane, aflate pe lista trimisă de Comisia superioară de evaluare. Din acestea, 110 nu s-au prezentat la reevaluare. În urma verificărilor efectuate la nivel local, 285 de persoane din cele 527 nu vor mai primi drepturile de prestații sociale, iar alte 81 de persoane urmează să fie suspendate din plată de la 1 decembrie. Alte 59 de persoane au reevaluate, având certiticate de handicap, iar din acestea 31 nu se încadrau la niciun grad de handicap. Restul de 102 persoane din cele 527 au fost încadrate la ”alte categorii”. Din aceștia, 49 au rămas în plată fără a li se schimba gradul, iar 35 nu sunt în baza de date a DGASPC.
Dincolo de astfel de date, raportul ultimului control indică și o sumedenie de proceduri care trebuie implementate sau respectate la diferite niveluri din cadrul DGASPC. Verificările vor continua – în județul Sibiu există 20.239 de persoane care dețin un certificat de handicap.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Crocodilu

Acum 12 ani

Articolul omite sa spuna daca toti acesti escroci vor da banii inapoi.
Raspunde

@crocodilu

Acum 12 ani

..si cat si cui au platit sa obtina aceste certificate.
Raspunde

caian

Acum 12 ani

Ar trebui verificati toti angajatii de la Directia Gen.de Asist.Sociala,aproape toti au certificat de handicap inclusiv diferite favoruri.Gratuitate pe mij.de transport,liber la parcare,liber la diferite festivitati.
Raspunde

Crocodilu

Acum 12 ani

E adevarat ca seful Postei din Sibiu are certificat de handicapat? Asa am auzit.
Raspunde

lol

Acum 12 ani

Ce termen e asta \"furaciune\", ca nu exista in DEX? Sau musai sa scriem in argou, ca sa aratm ca suntem \"ziaristi de ziaristi\", ce \"puii mei\"!!!
Raspunde

oli

Acum 12 ani

cei care sunt pensionati pe caz de boala si nu au nimic ,cind vor fii cautati ca pot muncii la fel de bine .
Raspunde

Marli

Acum 12 ani

Cunosc cateva persoane din Medias care au dat spaga 500 Euro ca sa primeasca pensie.de handicapat, se putea,, daca aveai 15 ani vechime in campul munci si 50 ani impliniti .handicapatele lucreaza in strainatate
Raspunde

au vai

Acum 12 ani

vina mare o are statul ptr mai bine zis guvernul ca sa apucat si ocupat de gainari si au redus la medici si la comisi ptr evaluarea bolnavilor pina cei ramasi nu au facut fata cu evaluarile si au gresit . MAI bine zis toti sau invatat cu spaga pacienti stiau care cat primeste medicul care intocmeste dosarul cat ia{euro} medicul de la comisie cat primeste asistenta ce manevreaza dosarul si scrie decizia.Bine dar si doritorul de pensionare stia ecxact cum merge bursa datului inca de la prima internare acolo ia primul contact cu intrebare cat ? in unitatile spitalicesti sa creat o adevarata retea decontrafacut de dosare dar si o concurenta la medici care fac mai multe dosare intro luna. Tara lui papura boc,bas sia acolitilor
Raspunde

cica

Acum 12 ani

celor care trebuie sa le tai pansia nu le-o taie, o tai tot amaratiilor care n-au pile si relatii,vorba dl de mai sus, asta e tara lui papura voda, fura pe rupte cei de la conducere nu amarati astia de jos
Raspunde

criss

Acum 12 ani

sa se verifice si pensiile de boala din 1995 încoace! Eu cunosc o \"doamna\", care la 47 ani a intrat in pensie de boala. cu spaga (DM de la fiica-sa din germania) si cu pile (de la cealalta fiica=dgfp sibiu, actualmente sef birou comp. audit intern) si-a platit intrarea in marea hora a pensionarilor de boala. pt. comisii a fost bine \"echipata\": si-a facut câteva internari în spital, s-a \"înarmat\" cu valuta (pe vremea aceea DM) si a luat leg. cu anumite pers. din comisie (cu ajutorul d-nei de la dgfp sibiu) ... si astfel drumul i s-a oblojit. culmea e, ca de cand a intrat in pensia de vârsta nu s-a mai internat în spital pe motive de boala, cu alte cuvinte boala i-a cam trecut...i-a verificati cum poate niste pers. care abia îsi târeau existenta, dupa 1996 din pensia (sotului) si pensie de boala a d-niei sale sa-si modernizeze locuinta (de la baza totul nou), sa cumpere doua aprtamente: unul în strand (str. Strandului nr. 10 ap. 28)= 56mp ca. 50.000 €, unul în turnisor (str. stefan-ocatavian-iosif nr. 4b, ap. 5)= 100mp ca. 100.000€; amândoua la ultima moda!!!sa faca nunta mare la cea mai selecta locatie (Dumbrava) si plus o masina seat ibiza noua cumparata în 2007. pe lânga toate astea concedii în strainitate: grecia, germania, olanda... cât ai vrea sa economisesti nu poti!!! fiica-sa de la dgfp sibiu a stiut si unde sa bata la usa pt. a urca în rang: sef birou comp. audit intern.are acum salariu f. mare si îsi poate permite: scuzati dar tot nu-mi iese socotela: fitness, masaje de întretinere, cosmetica pt. întinerire, lux pe toate planurile...
Raspunde

dito

Acum 12 ani

ATENTIE: si eu cunosc o cucoana care la 46 ani a intrat in pensie de boala(1996) si dupa ce a implinit varsta de pensionare i–au trecut toate bolile. are 2 fete: una în germania care a subventionat–o cu valuta pt. comisia de doctori (mai precis o doctorita) si cealalta cu \"relatiile\" (lucr. la dgfp sibiu, audit intern). culmea e ca de cand e în pensia ei legala, e plina de dinamism, intretine casa ei, isi creste nepotul (fiica–sa si ginerle nu au atata putere de munca), intretine si gateste pt. familia fiicei. cand merge in germania face acelasi lucru. pai la cineva care suferea cu inima si a mai si imbatrinit se regenereaza organele??? ce deducem? ca de fapt n–a fost niciodata bolnava, dar ce sa–i faci...daca n–ai pile!! Si apropo de falsuri: d–na sefa de birou la audit intern se pare ca s–a obisnuit cu falsurile (nu–i la prima): prima ei masina si–a inscris–o, desi legal era prea veche pt a putea fi inscrisa, a facut o smecherie cu un italian (concubinul verisoarei ei), a obtinut un \"certificat de califícare\" ca reflexoteraput cu \"poza\" pt sora–sa, care pasami–te a facut cursul in 1992 dar abia in 2008 si–a amintit si deci i–a fost eliberat,... si sa mai luam si declaratiile de avere care nu coincid de la un an la altul (apartamentul d–nei se dilata dupa bunul plac de la un an la altul).... ce mai conteaza daca esti pe \"pozitie\" ... nu–i asa???
Raspunde

nicu

Acum 12 ani

cunosc o persoana care are pensie de boala de 15 ani si nu are nici o boala se umeste popa maria pe str. soimului si eu cu operatie la coloana mi a taiat pensia
Raspunde

observator

Acum 12 ani

intamplator am citit comentariile.. tare .. criss- dito vezi ca scrii de pe acelasi IP .. haha .. noroc ca rds-ul are ip dinamic si daca te deconectezi se duce .. la reconectare. nu stiu despre cine, despre ce , daca ai sau nu dreptate nu e treaba mea, dar vezi ca internetul nu-ti ofera anonimatul pe care-l speri, poate si ...
Raspunde

@observator

Acum 12 ani

dai senzatia ca stii despre cine e vorba...sau? ..de tot râsul
Raspunde

sibian

Acum 12 ani

in ziua de azi,ca sa obtii pensie te trimit la nebuni,te interneaza si te indoapa cu medicamente.Romania este monitorizata atent de SUA in acest moment.oficialii de la bucuresti nici nu isi dau seama ce o sa ai astepte in perioada urmatoare din partea UE si a SUA.se comit ilegalitati la nivel national.un exemplu in sibiu.o doamna pretinde ca nu vede.ea vede.dar la comisie unde presedinta este DOAMNA GHITESCU,se dau bani grei.habar nu are de nimic.aceasta doaman si-a permis,sa acorde acelei persoane care \"nu vede\" pensie de 17 milioane de lei.este strigator la cer.dar noi,cetatenii degeaba scriem daca voi presa si mass media nu luati seama de aceste ilegalitati.mama mea se taraste pur si simplu si a fost fortata de aceasta impostoare pe nume GHITESCU sa se interneze la nebuni,ca sa mai ia pensie.mama mea bolnava de cancer,diabet indopata cu medicamente,este fortata sa se insanatoseasca fortat,ptr.ca asa vrea Dumnezeu GHITESCU.trimisa la nebuni,fortata sa fie declarata NEBUNA ptr.ca asa vrea doamna GHITESCU de la COMISIE.acolo se fac invartelile cele mai mari.daca am ajuns sa ne batem joc de oameni,ptr.ca avem niste politicieni care sau imprumutat la FMI si BANCA MONDIALA in timp de criza si se asteapta insanatosirea economiei prin ati bate joc de pensionari si handicapati in romania este strigator la cer.cine este bolnav.sa dovedeasca cu acte.cine nu.sa i se taie pensia.automat.iar doamna GHITESCU INLATURATA DE LA COMISIE.DANSA ESTE MONITORIZATA.NICI NU ISI DA SEAMA CE SURPRIZE O SA O ASTEPTE IN VIITORUL APROPIAT.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus