Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
17°C

ULBS va majora în acest an taxele de studii. „Din 2021 taxele la universitatea noastră nu s-au mai mărit”

ULBS va majora în acest an taxele de studii. „Din 2021 taxele la universitatea noastră nu s-au mai mărit”

Conducerea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) va propune Senatului instituției aprobarea unor taxe de studii mai mari în acest an. Rectorul ULBS ne-a spus că acest lucru este necesar după patru ani în care taxele nu s-au mărit, fiind ajustate conform ratei inflației.

La mijlocul lunii aprilie, președintele Klaus Iohannis a promulgat o modificare a legii învățământului superior care prevede că valoarea taxei de școlarizare din universitățile de stat va trebuie adusă la cunoștința candidaților în același timp cu publicarea ofertei educaționale.

Modificarea Legii învățământului superior în sensul acestei prevederi a început în Senat (una din cele două camere ale Parlamentului României), acolo unde autorii menționau că valoarea taxei de studii trebuie adusă la cunoștința candidaților cu cel puțin jumătate de an înainte de desfășurarea concursului de admitere. Tot în versiunea inițială, proiectul prevedea și că valoarea taxelor nu poate suferi modificări pe perioada unui ciclu de studii pentru aceeași promoție de studenți, indiferent dacă e vorba despre instituții de învățământ superior de stat sau particulare.

„În primul rând, această inițiativă a fost luată fără consultarea universităților și, din punctul meu de vedere, încalcă principiul autonomiei administrative. Adică atâta timp cât Parlamentul și-a asumat reglementarea unei asemenea chestiuni foarte importante pentru dezvoltarea universităților, ar fi trebuit să existe o consultare cu Consiliul Național al Rectorilor sau cu universitățile prin forme diferite, așa cum, de altfel, suntem consultați și pe alte proiecte de lege. 

În al doilea rând, economic, este o măsură care nu se susține; adică noi nu putem anticipa ce costuri vom avea peste un an, doi, cinci ani sau chiar șase ani în cazul facultăților de medicină. Or, a impune acum menținerea unor taxe, dar a cere aceleași condiții de calitate, mai ales într-o lume atât de competitivă, și acele criterii să fie valabile și peste 6 ani, este un principiu total neeficient economic și nerealist. Nu sunt economist, dar cred că orice economist ar putea argumenta că asemenea măsuri sunt total împotriva logicii de tip capitalist”, a comentat pentru Turnul Sfatului rectorul ULBS, Sorin Radu. 

Între timp, prevederea a fost eliminată din versiunea oficializată.

Legea învățământului superior prevede în prezent că în instituțiile de învățământ superior de stat taxele anunțate se mențin pe toată durata normală a unui ciclu de studii, putând fi totuși indexate cu maximum rata inflației, pentru aceeași promoție de studenți.

„Această prevedere e prinsă în contractul de școlarizare, astfel că universitatea a putut corela anual taxa de studiu cu acest indicator. Și am avut creșteri de la 6% la 7%, nu știu dacă am ajuns la 10%. Dar aceste corelări se făceau strict pentru anii de studii 2-3-4-5”, a explicat Sorin Radu. 

 

În contextul acestui subiect, l-am întrebat recent pe rectorul ULBS dacă la universitatea din Sibiu erau planificate schimbări de taxe în acest an, având în vedere că în curând va începe admiterea, iar la ultima conferință de presă acesta ne-a spus că o decizie va fi luată după o „consultare cu studenții”.

„Noi luăm în considerare acest lucru, pentru că din anul 2021 taxele la universitatea noastră nu s-au mai mărit. Am menținut atât taxele de școlarizare, cât și cele de cazare. Mici ugradări s-au făcut la taxele de cantină, dar creșterile au fost nesemnificative. Or, condițiile în care evoluăm noi astăzi sunt total diferite față de cele de anul trecut. Avem creșteri substanțiale la tot ce înseamnă cheltuielile cu regia universității. Știți foarte bine că s-au dublat sau au crescut cu procente foarte mari taxele pe utilități, au crescut taxele pe produsele pe care le folosim la întreținerea căminelor, a spațiilor de învățământ, inclusiv a ceea ce înseamnă produsele alimentare pe care le cumpărăm la cantină.

În egală măsură s-au schimbat și alte lucruri: bursele studenților s-au dublat, în unele cazuri am avut creșteri mai mult de 100% și nu există încă o corelare a cheltuielilor cu nivelul taxelor pe care le practicăm noi. În plus, nivelul taxelor de școlarizare, inclusiv a celor de cazare, plasează universitatea noastră undeva după universitățile cu care noi suntem în zona competitivă. Adică avem unele dintre cele mai mici taxe comparativ cu universitățile din regiune.

Drept urmare, luăm în considerare ca în perioada imediat următoare să propunem o creștere a acestor tarife”, a declarat Sorin Radu într-un interviu pentru Turnul Sfatului.

Citește și: Noile burse aprobate la ULBS: 1.200 și 1.500 de lei pentru performanță, 900 de lei bursele sociale și burse speciale de 1.500 de lei

Conform legislației, cuantumul taxelor este propus de consiliul de administrație al instituției și adoptat de Senatul universității.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Carcotasul

Acum 4 săptămâni

Nu s-au mai mărit din 2021, adică de 3 ani. Ce-ar vrea sa le mărească in fiecare an?! Poate rămân fără clienți
Raspunde

Felceru

Acum 4 săptămâni

Învățământul universitar public nu trebuie să devină un lux. Învățământul universitar public în primul rând ar trebuie să fie gratuit; în al doilea rând dacă nu poate să fie gratuit ar trebui să aibă un cost moderat: de exemplu studenții din județ să aibă un cost, studenții din alte județe eventual un cost cu 10% mai mare iar studenții din afara României un preț dublu decât studenții din județ.
Raspunde

Emila

Acum 4 săptămâni

Daaa, și ar trebui să-l poți urma și fără bac, și fără să mergi la cursuri. Mai ai idei din-astea crețe?
Raspunde

StudentTaxa

Acum 4 săptămâni

Bursele de studiu au fost marite pentru studentii de la buget - sa rectifice acest lucru domnul rector. In cazul studentilor la taxa (care sunt la a doua facultate) si care au rezultate excelente se aplica alte reguli pentru bursa, discriminare directa. Poate ar trebui sa revizuiasca si acest aspect, ULBS.
Raspunde

Ina

Acum 4 săptămâni

Taxele din anul 2023-2024 au fost mărite, în comparație cu anul universitar 2022-2023. Eu urmez cursurile Facultății de Științe Economice .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus