Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Adoptiile in Sibiu. Mai rare decat sarbatorile din calendar

Adopțiile în Sibiu sunt un subiect aproape tabu. Se cunosc prea puține lucruri în legătură cu procesul de adopție, iar cei care ajung să adopte, nu o fac pentru că își doresc să ajute un copil defavorizat, ci pentru că nu pot avea propriii copii.

Pentru obţinerea atestatului de persoană/familie adoptatoare trebuie îndeplinite peste 13 cerinţe la dosarul de adopţie, printre care evaluare psihologică, adeverinţă medicală, certificat de cazier juridic, recomandare din partea unui prieten şi declaraţie privind motivaţia de a adopta şi aşteptările familiei în legătură cu vârsta, sexul  şi situaţia psiho-socio-medicală a copilului pe care doresc să  îl adopte.
Dar cu toate acestea sunt cupluri dispuse să treacă prin toate aceste etape, pentru a avea în familie un copil pe care să-l crească şi să-l iubească.
Este și cazul soților Mănulescu. Căsătoriți de peste șapte ani, amândoi în vârstă de 35 de ani, și-au dorit un copil, iar când au înțeles că nu-l pot avea s-au hotărât să-l adopte. Lucrurile s-au dovedit un pic mai complicate decât credeau ei.
„Mi-a fost greu să iau această hotarâre, dar soțul meu m-a făcut să înțeleg ca pot să iubesc un copil ca și cum ar fi al meu dacă îl cresc de când este foarte mic. În momentul în care am luat hotărârea, am început să ne interesăm ce presupune adopția, să discutăm cu alte cupluri care au făcut acest lucru și am înțeles că nu este atât de simplu, că pe lângă numeroasele acte care trebuie întocmite, procesul este de lungă durată. Așa că ne-am descurajat și deocamdată am renunțat”, povesteşte doamna Mănulescu.

20 de cereri de adopţie pe an

În 2010 au fost depuse 20 de solicitări privind atestarea ca familie/persoană potenţial adoptatoare la Adopţii în Sibiu. Dintre acestea 17 cereri au fost soluţionate favorabil, familiile fiind atestate în vederea adopţiei, iar restul de trei cereri sunt încă în curs de soluţionare.
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu spun că la nivelul judeţului procesul se desfăşoară destul de meticulos, dar eficient, urmărindu-se în primul rând interesul copilului.
„Au fost atestate 21 familii, trei familii cu cereri depuse în 2010 și 18 familii cu cereri depuse în 2011. Numărul familiilor atestate, care sunt în aşteptare este de 12, iar în această perioadă s-au încuviinţat 18 adopţii, dintre care 5 adopţii excepţie – adică adoptatorul este soţul mamei copilului și 3 copii au fost adoptaţi în alte judeţe. Totodată, s-au soluţionat şase cereri de încredinţare în vederea adopţiei”, declară Beatrice Muntean, purtător de cuvânt la DGASPC Sibiu.

Adopţii în familie

În afară de cei care nu pot avea un copil, pritnre cei care adoptă se regăsesc şi părinţii vitregi. În majoriatea cazurilor, cuplurile aflat la a doua căsătorie, decid ca părintele vitreg să adopte copii celuilalt.  
„În ceea ce priveste deschiderea procedurii adopţiei interne, s-a încuvinţat deschiderea procedurii de adopţie pentru 18 copii. Copiii pentru care s-a făcut deschidere de adoptabilitate sunt 3 grupe a câte doi fraţi, cu vârsta între 4-8 ani şi 1-8 ani. Mai sunt pe rol la Tribunalul Sibiu un numar de 7 dosare pentru soluţionarea deschiderii procedurii adopţiei. Aceşti copii sunt o grupă de două surori cu vârsta între 5-7 ani” a mai adăugat Beatrice Muntean.

Adopţia, mai mult un cuvânt de dicţionar

Anul trecut, în sistem, se aflau circa 44.000 de copii adoptabili, dintre care 21.000 în asistenţă maternală, iar 23.000 în centrele de plasament, potrivit Oficiului Român pentru Adopţii.
„Adopţiile internaţionale au fost sistate încă din 2004, iar copilul poate fi adoptat doar în interiorul ţării, căci se consideră că numai în mediul lui cultural se poate dezvolta cel mai bine” explică purtătoarea de cuvânt a DGASPC legea, care a făcut ca la nivel naţional numărul adopţiilor să scadă simţitor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

eurosimpatizant

Acum 12 ani

cate sanse ratate de a facilita o viata de familie si o dezvoltare normala acestor copii a adus sistarea adoptiilor internationale. Legea s-ar putea corecta, dar nu exista bunavointa.
Raspunde

barcea rubin

Acum 11 ani

asi dori sa adopt un copil sint singur si nus casatorit si imi plac copii si miasi dedica viata unui copil pt al creste
Raspunde

ruby barcea

Acum 11 ani

asi dori sa adopt un copil sint singur si nus casatorit si imi plac copii si miasi dedica viata unui copil pt al creste
Raspunde

eugen

Acum 11 ani

Mai ruby, de ce nu iti dedici tu restul vietii deprinderii scrisului corect? Vrei sa inveti copiii sa scrie ca tine?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus