Sâmbătă,
04.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Comuna in care nu se emit facturi la apa

Bîrghiş este una dintre localităţi din judeţ ale cărei locuințe sunt racordate la o rețea de apă potabilă. Absolut normal, până aici. Mai puțin normal este faptul că de un an și jumătate, de când a început să curgă apa la robinet, nimeni nu o plătește.

„Apa are aducţiune de la Agnita, pentru că noi lucrăm cu Apa Târnavei Mari, iar noi ne-am ales cu situaţia aceasta din cauză că la finalizarea lucrărilor,  cei de la Apa Târnavei ne-au spus că ei nu vor să preia sistemul nostru până nu rezolvăm cu staţia de epurare. Problema cu staţia de epurare era faptul că în aceasta nu intra suficient material rezultat din canalizări. Staţia, ca să funcţioneze, are nevoie constant de 70 metri cubi de material pe zi. Aşa că neavând suficient material a fost oprită”, explică pe scurt Gheorghe Mândreanu, primarul comunei Bîrghiş.

Potrivit lui, reprezentanții Asociației Apa Târnavei au spus inițial că nu pot prelua sistemul de apă al Bîrghişului pentru că acesta nu este în parametri, dar apoi ”au dat drumul” la apă, fără staţia de epurare.

„În comună avem aproximativ 300 de gospodării, dintre care 105 s-au branşat la apă. Ne-am luptat să aducem apa în comună, valoarea proiectului a fost de 1,3 mil. de lei, iar când am văzut să nu dau drumul la apă ne-am panicat un pic. Dar până la urmă apa a început să funcţioneze în peste o sută de gospodării, iar oamenii au consumat-o şi s-au bucurat de ea fără să plătească pentru că nu emitea nimeni nici o factură”, mai spune Gheorghe Mândreanu.

Până la urmă, tot se plătește

Rețeaua de apă a fost pusă în funcțiune la începutul lui 2011. Chiar dacă toate gospodăriile au branşamente făcute şi racorduri de canale, o parte dintre localnici au preferat să-şi procure în continuare apa din fântână, că doar „şi aia tot gratis este”.

„Până acum localitatea nu a fost preluată în operare de către operatorul S.C. Apa Târnavei Mari S.A., deoarece nu erau finalizate lucrările la reţeaua de canalizare şi la staţia de epurarea, care urmează să deservească localitatea. Cu toate acestea spre beneficiul localnicilor, operatorul a decis să preia în operare reţeaua de alimentare şi distribuţie a apei care este deja finalizată”, a declarat Iulia Tarnu, şef Serviciu Relaţii Publice „Apa Târnavei Mari”

Însă apa consumată tot va trebui plătită. ”Am ajuns la o înţelegere în martie, anul acesta, când cei de la Asociație au decis că se poate prelua numai apa, cu toate că înainte spuneau că nu pot factura numai apa fără canal. Ne bucurăm, chiar dacă acest lucru însemnă şi că oamenii vor fi nevoiţi să achite apa consumată până în prezent”, adaugă primarul localităţii.

Oamenii din sat spun că vor plăti după cum vor putea. „Eu am apă în casă şi îmi e mult mai uşor, cu doi copii mici e nevoie de apă şi era mai greu să o car de la fântână. Când o să vine facturile o să plătim, măcar ştim o treabă, suntem şi noi în rândul lumii, ca dacă mai stăteam aşa un an-doi cine ştie cât ne venea de plătit din urmă”, spune o localnică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Irina

Acum 11 ani

In Pelisor ,sat apartinator comunei Barghis exista o familie cu noua copii care nu primesc nici apa, nici canalizare; in Barghis aveti aprovizionare cu apa potabila si canalizare pe care oamenii nu le folosesc; de unde pina unde atita lafaiala in Barghis? Racordati satele aferente comunei Barghis la canalizare daca rahatul de la Barghis nu face fata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus