Sâmbătă,
11.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Obiectiv 2010: Curatenia orasului

Primii vizaţi pentru curăţirea oraşului, proprietarii de grădini amplasate ilegal la marginea cartierelor. Probabil puţini dintre dumneavoastră ştiu că în anul 2001, Consiliul Local Sibiu a emis o hotărâre, numărul 210. Biblie pentru noi cei care ar trebui să reînviem măcar un strop din spiritul civic. Printre multe altele, această hotărâre prevede un lucru foarte simplu. Că trebuie să facem curat şi să îngrijim şi spaţiile din jurul locuinţelor noastre. Că în curăţenia săptămânală ar trebui să prindem şi trotuarul şi zona verde din spatele blocului. Degeaba străluceşte mobila dacă peretele exterior e acoperit până la jumătate de hârtii şi pet-uri. Desigur, marea mizerie n-o fac oamenii de rând ci firmele. Dar totuşi. Cu puţin mai multă atenţie din partea noastră, Sibiul ar putea fi oraşul superb care merită să fie.
Nu e nevoie de statistici ca să îţi dai seama care sunt cele mai murdare zone din Sibiu. Din păcate, în cap de listă stau malurile Cibinului. Când toate marile oraşe ale lumii îşi folosesc la maxim râurile care le traversează şi creează adevărate spaţii de relaxare noi folosim Cibinul drept groapă de gunoi. Deşi reglementările CL spun cât de clar se poate că toţi comercianţii din Piaţa Cibin ar trebui să facă curat şi pe malurile râului, nu doar sub taraba pe care o au închiriată.
Dar nouă ne place să aşteptăm să facă altul. Ne plângem toată ziua de mizerie când cu o clacă mică am rezolva problema în doi timpi şi trei mişcări. Dar nu toţi suntem atât de leneşi. Mai mulţi tineri sibieni au fondat un grup de lucru intitulat EcoStart. Ideea e foarte simplă, implicarea sibienilor în curăţirea zonelor din jurul locuinţelor lor. Anul trecut au organizat patru acţiuni, în zonele în care locuiesc ei. Au lipit afişe prin scările blocului, chemând locatarii la curăţenie. La prima acţiune au venit 8 oameni. Apoi, mai deloc. „Noi reuşim să ne strângem cam cinci voluntari de fiecare dată. Pe Aleea Streiu, unde am făcut prima dată curăţenie, au venit 8 oameni. Apoi au fost tot mai puţini, câte unul-doi”, spune Marius Bârsan, organizatorul grupului EcoStart.
Pentru că de cele mai multe ori cu frumosul nu merge, instituţiile statului sunt nevoite să recurgă la amenzi pentru a stăvili valul de gunoaie care ameninţă să ne acopere. Garda de Mediu şi trei servicii din subordinea Primăriei fac tot timpul controale şi împrăştie amenzi în stânga şi în dreapta, însă fără prea mare efect. De exemplu, Garda de Mediu a dat în anul 2008 amenzi în valoare de 508 mii de lei iar în 2009 de 205 mii de lei în tot judeţul. Însă cu 7 comisari cât are GdM Sibiu judeţul e departe de a fi puricat. Potrivit monitorizării periodice a zonelor poluate excesiv prin depozitarea deşeurilor în exces, în special în zonele de agrement sau la limita zonelor rezidenţiale, cele mai murdare zone ale oraşului ar fi: malul Cibinului - zona Turnişor, Lazaret şi Gusteriţa, Dealul Dăii, Calea Şurii Mici, drumul de legătură cu Poplaca, Lacul lui Binder şi zonele în care se practică frecvent turismul de weekend. Comisarii Gărzii de Mediu au mult de furcă şi cu firmele de construcţii pentru care e mult mai rentabil să scape de deşeurile din construcţii aruncându-le la nimereală în loc să le transporte la groapa de gunoi, iar anul 2008 a reprezentat un adevărat boom al gunoaielor firmelor de construcţii.
De cealaltă parte, în subordinea Primăriei sunt 3 servicii care au atribuţii de control în ceea ce priveşte curăţenia oraşului şi anume: Administraţia Domneniului Public şi Privat, Serviciul Gospodărire şi Poliţia Comunitară Sibiu. Controlul efectuat de membrii acestor servicii se desfăşoară continuu, atât la sesizări primite din partea cetăţenilor, cât şi prin sondaj. „Municipalitatea a demarat în ultimii ani mai multe campanii în ceea ce priveşte curăţenia în oraş, cu scopul de a veni în sprijinul cetăţenilor. Campanile de curăţenie de primăvară sau de toamnă au mobilizat în general locuitorii oraşului să cureţe vecinătatea în care trăiesc. Mulţi sibieni au răspuns apelului făcut de primăria Sibiu, însa unii prin „curăţenie” au înţeles să mute resturile vegetale sau din construcţii în alte spaţii decât cele special destinate. În unele cazuri aceştia au fost surprinşi în timp ce depozitau deşeuri pe marginea străzilor situate la ieşirea din oraş sau chiar pe malul râului Cibin”, se arată într-o analiză a Biroului de Presă din cadrul Primăriei Sibiu. În decursul acestui an, Serviciul de Gospodărire se va ocupa şi de inventarierea grădinilor amplasate ilegal pe domeniul public, proprietarii urmând să primească în curând somaţii de desfiinţare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

oldmann

Acum 14 ani

ce sa spunem ca cei pusi sa faca verificari dorm in papuci si nu fac nimin ????asta este adevarul por,dar ce au de spus cei de la primarie i legatura cu str.Ocnei ce este inglobta in curtea lui Rieger si de str.Pulberariei inglobata in fosta 13 Decembrie??,cand se va circula pe ele???????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus