Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

Primul site creat vreodată în Sibiu. Cum a luat naștere sibiu.ro

Primul site creat vreodată în Sibiu. Cum a luat naștere sibiu.ro

Din 1990 de când internetul a devenit un bun internațional și s-a democratizat pornind de la rețelele interne ale Statelor Unite, România a ajuns să fie și ea conectată. În Sibiu, la inițiativa unui profesor al Universității “Lucian Blaga” orașul a ajuns să aibă, în 1993, prima conexiune la internet. Doi ani mai târziu, ia naștere și primul site din oraș: www.sibiu.ro.

Acum mai bine de 20 de ani, în Sibiu, telefonul fix era cea mai avansată formă de comunicare, iar computerele erau o raritate într-o ţară abia ieşită din comunism. România, inclusiv Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a ajuns să fie conectată la internet și, în felul acesta, în anul 1993 Universitatea, la vremea aceea, a avut primul server conectat la internet și desigur prima conexiune realizată în oraș.

Prof. univ. dr. ing. Remus Brad, directorul Direcției de Comunicații și Marketing a fost cel care a venit cu inițiativa creării unui site, iar în primăvara anului 1995 a luat naștere primul site din oraș. Deși la început cu o formă rudimentară acesta aducea multe elemente de noutate la vremea respectivă. “Primul site web al Universității și implicit din Sibiu a apărut online în 1995, de atunci, fiindcă tehnologia s-a modificat într-un ritm destul de alert, a suferit mai multe actualizări, care, din păcate, nu mai sunt vizibile decât pe sistemul wayback machine”, spune Remus Brad.

O echipă mică și entuziastă

Împreună cu Remus Brad de site se ocupa o mică echipă formată din cadre didactice și studenți pasionați, care, unii dintre ei, au ajuns să aibă propriile firme pe acest domeniu, în străinătate. “A fost realizat și întreținut până în 1998 când s-a înființat centrul de comunicații de către entuziaști, cadre didactice și studenți, în principal ai Facultății de Inginerie. Au fost cam în număr de patru astistenți și vreo șase studenți care au lucrat la rețeaua asta de internet cât mai departe și la server-ul web și site-ul web”, adaugă Remus Brad.

Site-ul, inițial în limba engleză, avea mai multe secțiuni: despre Sibiu, un mic istoric, date despre vreme dar și imagini live.  “A fost în limba engleză pentru că așa am considerat noi că nefiind dezvoltat internetul în Sibiu și în România, potențialii cititori ar fi fost din străinătate. Apoi am avut o versiune română-engleză și, într-un final, în română-engleză-franceză și germană. Prin intermediul lui am avut tot felul de elemente de noutate și de tehnologie. Am avut imagini live de pe camere web din Sibiu, am avut tot felul de secțiuni de știri.  Pe vremea respectivă nu erau cheltuieli și costuri atât de mari în ceea ce privește domeniul cât și întreținerea celorlalte. Sigur că lucrurile s-au mai schimbat ulterior”, își amintește Remus Brad.

Un fel de internet cafe

Imediat după revoluție era foarte greu să ai acces la internet și la fel de greu să trimiți un email. Sistemul era unul greoi, iar întreg procesul de trimitere al unui mesaj electronic la fel de complicat. Însă, Universitatea din Sibiu le oferea posibilitatea celor care doreau și aveau nevoie de acest serviciu să îl folosească în mod gratuit. Exista un spațiu special în care, timp de două ore pe zi, persoanele, care, de exemplu, aveau rude plecate în străinătate, veneau și trimiteau mail-uri. “De atunci până în 1998 am fost singurul furnizor de servicii de internet din oraș. La vremea respectivă ofeream conturi de email pentru toți cei care aveau astfel de interes pentru a vorbi mai ieftin și desigur și mai rapid cu copiii plecați în Occident, Statele Unite și Canada. Laboratoarele de informatică au fost deschise zilnic, în perioada amiezii, între orele 14 și 15 pentru doritorii din Sibiu pentru a-și rezolva chestiunile de informare pe internet, dar și pentru a comunica”, spune Remus Brad.

Până în anul 1998 când au apărut firmele comerciale Universitatea, prin Facultatea de Inginerie, a fost singurul furnizor de astfel de servicii, iar abia atunci au început să existe conectare prin linia telefonică. “Ideea noastră a fost ca Universitatea să dezvolte o rețea metropolitană și mai departe să ofere internet tuturor instituților publice din oraș, proiect care nu s-a materializat din lipsă de fonduri și care a generat faptul că domeniul sibiu.ro a fost al Universității până în anul 2003 când, a fost, mai departe, concesionat Primăriei Sibiu. O bună perioadă de timp a funcționat în paralel domeniul sibiu.ro și ulbsibiu.ro”, spune Remus Brad.

În prezent, pe site, ca reminiscență a vechiului site, mai rezistă doar secțiunea “Despre Sibiu” pentru că inițial site-ul prezenta atât Universitatea cât și regiunea.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

un cititor

Acum 7 ani

Ar fi fost frumos sa se pastreze si site-ul initial, accesibil din cel actual printr-un link ...
Raspunde

jonyjon

Acum 7 ani

Gasesti pe Wayback Machine variante de prin 1999: https://web.archive.org/web/19990116234022/http://www.sibiu.ro/
Raspunde

gigicu

Acum 7 ani

Daca era facut de studentii de la ulbs bazat pe cursurile de networking predate eroic de prost, atunci e clar ce s-a reusit sa se implementeze. Spuneti dl Brad, studentii respectivi aveau certificari obtinute in afara facultatii de ing, know-how-ul nu era obtinut, fabricat intern in cadrul facultatii, ci venea de din surse externe. Ca unii stateau si gaureau peretii in loc sa vina la cursurile astea aberante de retelistica, asta este o alta pb.
Raspunde

X

Acum 7 ani

www.primsb.ro era site ul primăriei. Abia prin 2003 s a lansat sibiu.ro
Raspunde

Nimeni

Acum 7 ani

Since April '98 Counter:
Raspunde

laurentiu popescu

Acum 7 ani

Buna, dar unde era Verena Internet Services, care intr-adevar a fost primul provider de internet cu primele site-uri facute de Mircea Baldean, chiar premiate in anii 1996-2000, intrebati-l e Mircea Cazan despre pionieratul internetului in SIbiu, nu despre reteaua lui Soros de la ulbs. Cazan a facut si bussines si bani din internet pe cind la facultate era o retea sponsoritata de DNT (Soros)
Raspunde

prof. ULBS

Acum 7 ani

Exista un personaj important in demersul universitatii pentru coexiuni rapide, lectorul Tatar cel care a deschis acest drum si care ne asigura legaturi rapide, incepand cu anul 1993, in orice colt de pe glob, unde exista o adresa virtuala. Nu-l uitati, merita din plin laude si aprecierea noastra, acolo unde este, in lumea noua !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus