Duminică,
05.05.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

GALERIE FOTO-Cea mai frumoasă poartă din Cisnădioara. Proiect nou cu lemn vechi de peste o sută de ani

GALERIE FOTO-Cea mai frumoasă poartă din Cisnădioara. Proiect nou cu lemn vechi de peste o sută de ani

Pentru a păstra farmecul și frumusețea unei locuințe foarte vechi din Cisnădioara, proprietarii au decis restaurarea ansamblului de la intrare, format dintr-o poartă și un pridvor, cu lemn vechi de peste o sută de ani.

Proiectul a fost încredințat firmei din Cisnădie ”Serious Wood”, specializată în lucrări bazate pe lemn foarte vechi, recuperat din șuri și șoproane demolate din Transilvania. Împreună cu Liviu Avram, un tâmplar foarte priceput și apreciat, cu vastă experiență în domeniu, inclusiv în Statele Unite ale Americii, specialiștii au lucrat timp de câteva săptămâni la ceea ce poate fi numită cea mai frumoasă poartă din Cisnădioara.

poarta casa cisnadioara (10)

Reporterul Turnul Sfatului a discutat cu beneficiarii lucrării, familia Tobler, despre cum s-a ivit ideea acestei restaurări.

”Proiectul este puțin mai amplu și cuprinde ansamblul format din poarta de intrare și un pridvor. Noi ne-am mutat într-o altă casă din Cisnădioara și am întâlnit aici o femeie venită din Marea Britanie care, pornind de la o situație foarte rea, a transformat aceste două locuințe în ceva foarte frumos, cu mult farmec. Ea a trebuit să plece, ne-a vândut nouă casa și ne-am dorit de la bun început ca satul să-și păstreze atmosfera originară săsească. Nu vrem să trăim ca într-un muzeu, ci într-un sat viu, unde lucrează meseriași pricepuți. Prin urmare aveam două probleme în acest caz particular: Poarta și un pridvor, ambele aflate pe punctul de prăbușire. Atunci am auzit vorbindu-se despre acești meseriași foarte buni, care lucrează cu lemn vechi și din mâinile lor ies adevărate lucrări meșteșugărești. Sunt niște artiști”, a declarat Stefan Tobler, proprietarul imobilului. Domnul Tobler este un profesor originar din Elveția îndrăgostit de frumusețea Transilvaniei și stabilit în Cisnădioara.

poarta casa cisnadioara (8)

De partea cealaltă, reprezentanții firmei Serious Wood spun că a fost unul dintre cele mai provocatoare proiecte la care au lucrat.

”Lemnul pe care l-am folosit în acest proiect provine din mai multe șuri vechi demolate și vechimea lui depășește o sută de ani. Pentru noi a fost o lucrare cu totul specială pentru că iese puțin din aria noastră de expertiză, dar când am văzut că este vorba în primul rând de păstrarea aspectului și patrimoniului transilvănean, ne-am dat tot interesul. Împreună cu Liviu Avram, colaboratorul nostru pe care îl apreciem foarte mult, ne-am dat toată silința pentru ca proiectul să fie unul reușit. Nu a fost deloc o lucrare ieftină iar procesul de fabricare a durat mai bine de o lună. Provocarea a fost cu atât mai mare cu cât, în urma discuțiilor cu familia Tobler, ne-am dorit să avem o poartă care să fie și practică, dar care să se potrivească perfect cu întregul ansamblu al locuinței, păstrând patina vremii. Credem că deși este creație sută la sută nouă nu se poate spune că este o poartă nouă. Aspectul este unul învechit iar lemnul pe care l-am folosit chiar este unul foarte vechi. Cel mai mult a fost de lucru la portița de acces și la aranjamentul care imită razele soarelui”, a explicat pentru Turnul Sfatului, Rareș Scrob, proprietar al Serious Wood.

WhatsApp Image 2018-06-17 at 19.24.18 (2)

L-am întrebat pe proprietarul imobilului de ce a ales o lucrare mai costisitoare, ce se bazează pe lemn foarte vechi, în detrimentul produselor mai noi de tâmplărie.

”Am ales să lucrăm totul cu lemn vechi din două motive. Lemnul nou lucrează, se schimbă, nu-și păstrează forma. Lemnul vechi are un alt ton de culoare de la o bucată de lemn la alta. Din orice poziție te uiți la aceste lucrări vezi altceva, din orice unghi descoperi ceva nou, lemnul vechi are mici găuri, crăpături, are un istoric în spate, un farmec și o frumusețe unică. În plus, vorbim despre un stejar vechi, care este foarte stabil și solid. Rămâne ideea unei case vechi de mai bine de 130 de ani. Ce iese din mâinile unui meseriaș foarte bun întotdeauna va fi mai scump decât dacă mergi la Dedeman și cumperi niște lemne. Fiecare evaluează după puterile lui. E adevărat că unele lucruri sunt mai scumpe, necesită o finanțare consistentă, dar pe de altă parte și durează mai mult în timp, iar frumusețea este cu adevărat unică”, a explicat Stefan Tobler.

poarta casa cisnadioara (14)

Locuința familiei Tobler din Cisnădioara se mai bucură și de o șură foarte veche, păstrată cât mai aproape de forma ei originală. Aici funcționează un mic atelier de restaurare a mobilierului pictat din Transilvania, unde lucrează inclusiv echipe specializate din cadrul Universității ”Lucian Blaga”.

Turiștii care ajung în Cisnădioara se pot chiar caza în locuința cu ”cea mai frumoasă poartă” din sat.

”Noi vrem să se bucure și alte persoane de frumusețea acestei case, a întregii zone. De aceea casa poate fi închiriată, de curând am oferit turiștilor camere și apartamentul – trei unități în total, iar primii musafiri au început să sosească. Am numit-o Casa Paulini, în memoria mătușii mele preferate care avea în Franța o gospodărie agricolă și-mi amintesc de vacanțele petrecute la țară în Franța”, a concluzionat domnul Tobler.

poarta casa cisnadioara (1) poarta casa cisnadioara (7) poarta casa cisnadioara (11) WhatsApp Image 2018-06-17 at 19.24.18 (1) poarta casa cisnadioara (12) WhatsApp Image 2018-06-17 at 19.24.18

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Florea M

Acum 4 ani

felicitari pt ce ati realizat din renovarea casei, curtii si a portii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus