Cel mai amplu eveniment cultural al Sibiului vă oferă posibilitatea de a savura cele mai gustoase preparate din bucătăriile lumii. Pentru a ști la ce să vă așteptați, v-am pregătit mai jos un mic dicționar descriptiv al bucătăriilor internaționale prezente în cadrul Festivalului „de Bun Gust”, restaurantele care vor aduce în centrul Sibiului ”gustul” altor țări, precum și câteva din mâncărurile de care vă veți putea bucura la finele acestei săptămâni.
Bucătăria chinezească
Bucătăria chinezească va fi reprezentată la Festivalul „de Bun Gust” de restaurantul Yummy Yang. Şapte preparate, pentru toate gusturile vor putea fi gustate în cele trei zile de festival. Meniul va cuprinde supă acrişor picantă, pui cu bambus, pui în sos chilli, Mi-fen cu pui, porc în sos chilli, vită cu ciuperci chinezești şi orez cu legume. Din meniu nu trebuie ratat porcul în sos chilli, care este pregătit după ce muşchiul de porc este lăsat la marinat în sos Hoisin, sos de soia, ghimbir şi usturoi, iar apoi se scaldă în miere şi se acoperă cu seminţe de susan. Şi vita cu ciuperci chinezeşti trebuie încercată, deoarece se prepară cu urechi de lemn, acele ciuperci chinezeşti negre şi micuţe, care se folosesc de regulă deshidratate, iar după ce preparatul este gata au o consistenţă uşor crocantă.
Bucătăria chinezească este caracterizată printr-o aspirație spre perfecțiune și echilibru între cele patru elemente ale fiecărui fel de mâncare: culoare, aromă, gust și prezentare.
Bucătăria ungurească
Bucătăria ungurească nu putea să lipsească din primul festival culinar organizat la Sibiu. Cele două preparate cu care sibienii se vor putea delecta sunt gulyasul cu carne de vită şi tocănița de vită picantă (Borju Porkolt). Bucătăria ungurească face parte din culturile culinare esenţiale ale Europei şi chiar ale lumii. Fără ardei, ceapă, usturoi sau roşii este greu de închipuit orice mâncare ungurească. Boiaua de ardei, paprika, dă culoare şi vitalitate felurilor de mâncare ungureşti. Simbol naţional, paprika defineşte cel mai bine bucătăria ungurească, iar gulyaşul şi tocăniţa de vită la ceaun, mâncarea etalon a Ungariei, ar fi de neconceput fără paprika şi chimen. Aromate, realizate după reţete originale, preparatele de la festivalul „de bun gust” vor fi cu siguranţă de neuitat.
Bucătăria germană
Pentru cei care vor să îşi deschidă apetitul cu preparate din bucătăria germană, aceasta va fi reprezentată de restaurantul „Hermania”, care le-a pregătit o specialitate săsească din pui cu cartofi rustici, „Mäuse” cu cartofi rustici, Angus la tigaie cu sos de fructe de pădure, servit cu cartofi copți, iar pentru desert covrigi şi covrigi sandwich. Specialitatea săsească conţine cubuleţe din piept de pui cu legume şi sos alb, alături de cartofi uşor rumeniţi în cuptor, cu bacon şi usturoi. Apoi muşchiul de vită Angus acoperit cu un aromat sos de fructe de pădure cu siguranţă trebuie gustat înainte de a trece la un preparat delicos – covrigii sandwich. Pentru cei care iubesc mâncarea săsească, cu siguranţă preparatele care se bazează pe produse tradiţionale îi vor încânta.
Bucătărie Thailandeză
Pentru cei tentaţi de bucătăria thailandeză, meniul care cuprinde patru specialităţi, va fi foarte savuros. Primul preparat supa Tom Yum este poate cea mai cunoscuta reţetă thailandeză de supă de creveţi iute-acrişoara, care combină aroma răcoritoare de lemongrass cu chilli. Meniul poate fi continuat cu aromatele bruschete Thai şi apoi completat cu unul dintre cele mai apreciate preaparate: curry de porc şi pui. Pulpele de pui sau carnea de porc sunt marinate în curry şi chilli, astfel că preparatul final are o savoare unică. Frigăruile de pui Satay sunt o delicatesă care s-a răspândit în foarte multe ţări asiatice, iar acum va putea fi servită în centrul Sibiului. Pentru Satay bucătarii vor utiliza carne de pui, porc, miel, vită, peşte, fructe de mare, dar şi tofu, la reţeta pregătită pentru vegetarieni.
Bucătăria turcească
Vorbim de o bucătărie originală, foarte gustoasă și care se bazează pe o serie de preparate ce au luat naștere încă din perioada nomadă. Faptul că locuitorii Turciei de astăzi au avut parte tot timpul de o varietate mare de produse, de la pește până câmpuri fertile sau turme de animale a făcut ca bucătăria turcească să fie una variată. Cărnurile de bază sunt mielul și puiul, iar iaurtul este aproape nelipsit. Respectând tradiția, restaurantul ”Dabo Doner” aduce preparate bazate pe carnea de pui, în diferite forme, combinată cu salată și crudități. Astfel, vă puteți delecta cu Doner kebab sandwich, cu un sandwich cu piept de pui pane sau Doner kebab la farfurie. În plus, vă puteți satisface dorințele cu o salată de crudități cu piept de pui sau cu sandwich de pui crispy.
Bucătăria americană
Toată lumea când aude de bucătăria americană se gândește la Mc Donalds, KFC sau celebrul curcan umplut la cuptor. Realitatea este însă că Statele Unite ale Americii au una dintre cele mai variate și bogate bucătării din lume, totul datorându-se numeroaselor influențe. Spre exemplu, american este și homarul cu unt, și taco-ul mexican, și friptura din carne de bizon și multe altele. Cele mai mari influențe în formarea bucătăriei americane au venit din partea sclavilor africani. Bucătăria americană este de neconceput fără preparatele la grătar. Însă câteva dintre cele mai reprezentative preparate culinare americane sunt: coastele de porc la cuptor, hamburger-ul și hotdog-ul. Deși nu s-ar zice, hamburgerul are în spate o istorie de aproape 120 de ani, primele preparate de acest gen apărând în Tulsa, Oklahoma. În cadrul Festivalului ”de Bun Gust”, bucătăria americană este reprezentată de Buonavista.
Bucătăria italiană
Restaurantul La Pasaj va prezenta în Piaţa Mare cele mai cunoscute preparate ale bucătăriei italiene. Este una dintre cele mai populare din lume şi este celebră pentru paste, pizza, fructe de mare, carne de pasare şi legume preparate. Savuroasele bruschete cu roşii, ulei de măsline, busuioc şi oregano vor putea fi gustate pentru a începe meniul serii, iar apoi sibienii se vor putea delecta cu supă cremă de ciuperci. Pastele vor fi nelipsite din meniu, astfel vor putea fi gustate atât penne arabiata, cât şi penne bolognesse. Un preparat deosebit care va putea fi gustat din meniul Italiei este lintea cu prosciutto crudo şi cârnăciori, o mâncare delicioasă şi potrivită pentru serile răcoroase de toamnă.
Bucătăria românească
Bucătăria tradiţională românească va fi reprezentată la Festivalul „de bun gust” de restaurantul Apfelhaus. În bucătăria românească, se găsesc cele mai renumite reţete tradiţionale, împreună cu cele mai importante secrete pe care poporul român le-a dobândit de-a lungul istoriei la capitolul cultură gastronomică. Bucătăria românească este una diversă și bogată în gusturi, culori și arome, puternic influențată de istorie și de tradițiile străine cu care românii au intrat în contact, precum și cu feluri de mâncare specifice. Printre cele mai apreciate preparate autohtone se numără ciorba de burtă, ciorba de văcuță, sarmalele, cârnații, micii şi ciolanul de porc românesc, care vor putea fi savurate la Festivalul „de Bun Gust”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Dabo Doner , Piata Mare , Statele Unite , Tom Yum , Yummy Yang , Borju Porkolt , Bucătărie Thailandeză , Bun Gust , Pentru Satay , Restaurantul La Pasaj , Mc Donalds
Vizualizari: 729
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
MB
Acum 12 ore
Claudiu
Acum 13 ore
Liberal autentic
Acum 13 ore
Neli Oproiu
Acum 13 ore
Bobo