Luni,
29.04.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Saptamana nebunilor. Mai pleaca Johannis?

Luni, Victor Ponta anunța că într-o oră, maxim două, se va întâlni cu Antonescu și vor încheia negocierile privind poziția de vicepremier și cea de ministru de Interne. Negocierile s-au încheiat cu strângeri de mână. Marți, Johannis anunța de la Sibiu că e dispus să renunțe la poziția de primar dacă va ajunge vicepremier și ministru de Interne. Miercuri, negocierile s-au blocat în momentul în care PC a solicitat la rândul lui un post de vicepremier. Joi au aruncat cu gunoi unii în alții. Vineri s-au împăcat. Sâmbătă și duminică e liber. De astăzi o luăm de la capăt. Negocieri politice.

Luni

Premierul Victor Ponta a declarat de dimineață că dorește să-l numească de astăzi pe Klaus Johannis în funcția de ministru de Interne. "În o oră, două maxim, mă voi întâlni cu domnul Antonescu şi cu domnul Johannis, pentru că la Ministerul de Interne e nevoie de o situaţie clară, de stabilitate, şi vreau să îl numesc astăzi pe domnul Johannis ministru de Interne. Vreau să îl punem chiar astăzi, pentru că este nevoie de stabilitate la Ministerul de Interne", a spus Ponta.
Primarul Klaus Johannis a declarat și el că este determinat să preia funcția de vicepremier și cea de ministru de Interne.  ”Dacă voi fi ministru, primar sau și una și alta, acest lucru e treaba mea și nu am nevoie neapărat de sfaturi, decât dacă le cer. Este clar și subliniez că noi, cei de la PNL nu vom merge nicăieri să cerem o lege pentru un om și eu nu am să intru într-o situație discutabilă. În consecință, vreau să reafirm determinarea mea de a deveni vicepremier și ministru de Interne. Voi face toți pașii ceruți de lege pentru a clarifica orice discuție”, a declarat Klaus Johannis.
Ponta a cerut Agenției Naționale de Integritate (ANI) o poziție referitoare la situația primarului. În răspunsul ANI se arată că persoana care ocupa funcția de ales local și este numită în Guvern intră în stare de incompatibilitate. Astfel, pentru a evita incompatibilitatea, persoana respectivă trebuie să demisioneze înainte de numirea în Guvern. Punctul de vedere al ANI a fost trimis la o solicitare a Guvernului, solicitare datată luni, 10 februarie.
La Sibiu, președintele PNL Sibiu, Mircea Cazan a declarat că în eventualitatea în care primarul Klaus Johannis va demisiona pentru a accede în funcția de ministru de Interne, atunci interimatul ar trebui preluat de viceprimarul FDGR, Astrid Fodor.

Marți

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, consideră că prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, a păşit cu stângul în intenţia sa de a fi ministru de Interne. „Deci, tu pleci de la început cu ideea că voi sta cât voi sta pe aici, după care mă duc la Sibiu şi, dacă nu, le transmiţi celor de la Interne că vin să lucrez cu dumneavoastră 3 ani, să le prezinţi politici publice, cine te mai bagă în seamă acolo? A greşit foarte mult un om în care eu, personal, am avut mare încredere şi am sperat că va face treabă acolo”, a afirmat Vasile Blaga, citat de Agerpres.
Primarul Klaus Johannis a făcut o conferinţă de presă, unde şi-a reafirmat ataşamentul faţă de oraşul său. „Vreau să înţelegeţi că nu plec pentru că nu am de lucru la Sibiu. Am cel mai bun job. Dar aşa s-a hotărât în PNL, ca eu să fiu vicepremier şi ministru de Interne. Nu discut nicio altă formulă”, a spus Klaus Johannis.
Discuțiile de astăzi în cadrul USL pentru remanierea guvernamentală s-au blocat după ce social-democrații au propus liberalilor să existe nu trei vicepremieri, câți sunt acum, ci patru, câte unul pentru fiecare partid ce compune Uniunea Social Liberală. ”Nu a existat un consens în cadrul USL și a rămas să discutăm în continuare”, a declarat Victor Ponta la ieșirea de la negocieri. Ponta a declarat din nou că ar dori să colaboreze cu primarul Johannis în cadrul guvernului.
Președintele PNL Crin Antonescu a declarat că negocierile privind remanierea guvernamentală nu s-au blocat, ci își urmează mersul normal, iar luni cel mai probabil, structura va fi supusă votului Parlamentului.

Miercuri

Atât social-democrații, cât și liberalii ies în mass-media cu tot felul de declarații războinice. Punctul culminant îl ajunge vicepremierul Liviu Dragnea, care afirmă că, deşi social-democraţii nu doresc ieşirea PNL de la guvernare, în situaţia în care liberalii ar lua în calcul această variantă, ar trebui să o spună clar fiindcă, la nivelul Guvernului, se înregistrează ”o stare care nu ajută funcţionarea ministerelor”. ”Dacă vor să iasă, e bine să o spună pentru că suntem în februarie, este un an întreg în faţă şi sunt măsuri serioase care trebuie adoptate în perioada următoare. Noi nu vrem să iasă de la guvernare, Doamne fereşte! Dar totuşi avem o săptămână aproape în care sunt câteva ministere în care nu funcţionează lucrurile”, a declarat Dragnea.

Joi

Klaus Johannis a dat un ultimatum, astăzi, partenerilor de alianță social-democrați, în chestiunea negocierilor pentru structura viitorului Guvern. “PSD va trebui să aleagă, simplu, între noi și ei. Noi nu putem să acceptăm ca PC să fie pus pe picior de egalitate cu PNL. Noi am venit cu niște propuneri rezonabile, nu am vrut să luăm locul nimănui. Chiar am acceptat ca unii miniștri delegați ai PSD să devină miniștri plini, deși noi nu am cerut nimic în plus, am venit cu niște oameni pe niște funcții care oricum erau ale PNL”, a declarat primarul Sibiului.
Președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, susține în cadrul unui interviu acordat ziarului Turnul Sfatului că nu crede în spargerea USL. Îi liniștește pe liberalii care văd în USD un adversar politic:  ”Dacă ne respectăm, nu-i voie să ne tensionăm relațiile”, susține Cindrea, explicând că alături de Mircea Cazan a făcut un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat la rândul său că PNL nu doreşte să iasă de la guvernare, subliniind că premierul Victor Ponta trebuie să aleagă între Klaus Johannis şi Dan Voiculescu. ”USD şi USL pot funcţiona cu condiţia de a nu se confunda. Dacă dl. Ponta consideră că trebuie să facă sau poate să facă din USL un fel de USD la care participă şi liberalii nu se poate, dacă dl Ponta consideră că Guvernul este moşia sa în care mai inventează ceva, iar nici asta nu se poate. Se poate să ţinem spiritul şi înţelegerile iniţiale, să ne respectăm reciproc, să mergem să ne îndeplinim în continuare pe cât putem mai bine angajamentele faţă de alegători.”, a spus Antonescu, la B1 TV.

Vineri

Preşedintele Traian Băsescu îl laudă de la Bruxelles pe Klaus Johannis. Băsescu a declarat, răspunzând unei întrebări, că a fi un bun lucru dacă ar putea face echipă pentru a sprijini intrarea României în Schengen cu un ministru de Interne care s-ar numi Johannis. "Un bun lucru ar fi dacă aş putea face echipă pentru a sprijin intrarea în Schengen cu un ministru de Interne care s-ar numi Johannis", a răspuns preşedintele Traian Băsescu, citat de Mediafax.
Premierul Victor Ponta i-a răspuns în aceeași zi președintelui, explicându-i că ar fi fost mai bine dacă Traian Băsescu ar fi făcut echipă cu Klaus Johannis în 2009, când acesta a fost propus pentru postul de prim-ministru.
Același Ponta Premierul a declarat că USL este ”cea mai bună formulă de guvernare” şi a ales să păstreze ”formula de succes” pentru 2014, 2015 şi 2016.

Sâmbătă și duminică

Crin Antonescu a reacționat după răspunsul premierului Victor Ponta potrivit căruia a ales să meargă înainte cu USL. Anterior, Crin Antonescu îi dăduse premierului un ultimatum pentru a se hotărî cu cine dorește să guverneze: PNL sau PC. „A revenit la spiritul înțelegerii noastre. USL înseamnă un acord între PSD și PNL. Daniel Constantin nu are ce căuta în funcția de vicepremier. E foarte clar. Înțeleg din declarația lui că renunță la o astfel de opțiune. Așa că mergem înainte de luni pe același temei pe care au mers alianța și Guvernul”, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la postul Antena3, Crin Antonescu . Acesta a menționat că liderii USL vor avea o întâlnire luni dimineața, cel târziu.
Potrivit unor surse din PNL, pentru a evita o ruptură a Uniunii, PSD şi PC vor renunţa la nominalizarea conservatorului Daniel Constantin pentru această funcţie. PSD şi PC vor renunţa la pretenţia înfiinţării unui post de vicepremier pentru Daniel Constantin, au declarat ziarului Evenimentul Zilei surse din USL. În acest fel, situaţia conflictuală din interiorul Uniunii va fi detensionată. PSD şi PC vor argumenta că au decis să facă această concesie de dragul Uniunii, iar varianta Klaus Johannis ministru de Interne şi vicepremier va fi convenită la nivelul USL. De altfel, cel care a dat semnalul împăcării din USL a fost preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu. El a anunţat, într-un mesaj video dat publicităţii, că USL, proiect a cărui paternitate şi-a asumat-o în repetate rânduri, trebuie să continue. Duminică, liderii PNL s-au strâns într-o ședință pentru a decide ce vor comunica social-democraților la negocierile de luni.

Luni?

...

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

gigi

Acum 10 ani

stai aici ,johannis ,aia nu te vor acolo ,le strici planurile ,la mitici le place haosu ce vrei s-a le strici cosmelia ,s-au nu vedeti cum se lauda intre ei ,cresc toti bisnitari in sondaje ,oameni care se pricep sunt dati deoparte ,ma indoiesc la ce serpi si crocodili sunt acolo s-a reusesti ,mai ales ca si de aci din sibiu ai niste sopirle care transmite tot la centru ,ba teai facut frate cu dracu ,ai mare grije ca astia nu te vor ca ce sti ce mari descoperiri faci si umpli puscariile cu ei ,astia au fost invatati numai la indicatile tov ceausescu ,acum dupa ce au praduit tot dau din colt in col ,nema industrie ,tara noastra nu mai produce nimic ,afara de gargaristi si filozofi analisti economici dar nimica practic si nici o speranta ,ba pina si ceausescu avea o strategie de dezvoltare
Raspunde

B

Acum 10 ani

Da d-le primar, ramai aici. Sibiul are nevoie de tine ca de aer!
Raspunde

ion

Acum 10 ani

fi atent d-le Johannis,astia vor sa bagi tara in Senghen si dupa aia incearca sa se descotoriseasca de d-voastra ca sa-si atribuie ei meritele
Raspunde

D W

Acum 10 ani

Asa este 1,2 si3
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus