Sâmbătă,
04.05.2024
Partial Noros
Acum
20°C

Statistica a CJ Sibiu: 11.000 de oameni au participat la Zilele culturale ale judetului

71 de manifestări au fost organizate în cadrul ediției de toamnă a Zilelor culturale ale județului, numărul spectatorilor fiind aproximat de autoritățile județene la 11.000. Ultimele spectacole și evenimente au avut loc la finele săptămânii trecute, în localități din regiunea Țara Oltului. Evenimentele au fost programate astfel încât Zilele culturale să nu se suprapună cu începutul campaniei pentru alegerile prezidențiale.
”Am dorit, la fel ca la ediția de primăvară, să ferim manifestările culturale de orice formă de politizare și să evităm orice suspiciune de implicare politică a acestui proiect important al Consiliului Județean.  Astfel, timp de zece zile, de-a lungul a cinci week-end-uri, am fost cu toții părtași la promovarea valorilor tradiționale și a celor ale culturii contemporane. În paralel urmărim revitalizarea economică și turistică a tuturor zonelor și localităților județului, nu doar a celor deja consacrate”, declară Ioan Cindrea, potrivit unui comunicat de presă în care apreciază că numărul participanților este în creștere.

Zece zile, 32 de ore și alte cifre și date

”În cifre, ediția de toamnă 2014 a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, arată că au participat peste 11.000 de oameni la cele 71 de manifestări incluse în 10 zile de programe. Au fost 32 de ore de spectacole folclorice la care au asistat aproape  5.000 de oameni și 18 ore de spectacole și recitaluri de muzică clasică, corală și ușoară cu 3.200 de spectatori. Pe parcursul celor 5 week-end-uri au fost 5 reprezentații de filme de scurt metraj cu 5 ore de proiecții și 600 de spectatori, în majoritate copii și tineri. În ediția de toamnă au fost incluse în program și două evenimente de animație teatrală și teatru de păpuși unde au venit aproape 300 de copii și tineri”, arată comunicatul Consiliului Județean Sibiu.

La organizarea evenimentelor din programul Zilele Culturale ale Județului Sibiu au participat Consiliul Județean, Asociația Județeană de Turism și instituții subrodonate Consiliului Județean: Centrul Județean al Creației Populare Tradiționale ”Cindrelul – Junii Sibiu”, Biblioteca Județeană Astra, Complexul Național Muzeal Astra, Filarmonica de Stat din Sibiu, Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu” și Camera Agricolă a Județului Sibiu. Lor li se adaugă Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, Direcția pentru Cultură, primăriile și consiliile locale din localitățile partenere, dintre care șase în calitate de organizatori principali”, comunicat de presă CJ Sibiu


100 de excursioniști pe 700 de km
Sursa: comunicat CJ Sibiu

Au avut loc 5 evenimente biblioatelier de scriere creativă și rostire cu tâlc a poveștilor unde, în 8 ore, au participat peste 160 de copii. În curând, cele mai bune povești scrise de copii în edițiile de primăvară și toamnă vor fi editate în volumul al doilea al lucrării ”Spune-mi o poveste despre satul tău”. Ediția aceasta a mai însemnat 4 ore de mese rotunde și simpozioane cu 100 de participanți, precum și 8 expoziții cu 1.200 de vizitatori.
La târgurile de produse tradiționale, 7 organizate în cele 10 zile, au fost prezenți 90 de producători, iar la standul special amplasat în fiecare localitate principală a fost prezentată harta proiectelor strategice derulate de Consiliul Județean Sibiu și au fost oferite informații despre programul manifestărilor, despre cele 5 regiuni și traseele turistice tematice.
Asociația Județeană de Turism Sibiu a contorizat 700 de km parcurși de peste 100 de excursionişti, cu microbuzul, pe jos și pe biciclete, pentru a descoperi 22 de obiective turistice şi pentru a trăi 26 de experiențe autentice pe cele 5 itinerarii turistice tematice.
35 de operatori culturali şi turistici au fost implicaţi în programele de descoperire special concepute pentru a pune în valoare specificul fiecărei regiuni. Excursia „Oierit și meșteșuguri în Mărginimea Sibiului” a fost dedicată măestriei meşteşugarilor, oierilor şi bucătarilor mărgineni. Plimbarea pe plaiurile Jinei cu ciobanul Ghiţă şi cina ca la stână de pe platoul Jinarilor au fost experienţe de neuitat. Circuitul „Spre centrul României pe Drumul naturii” de pe Valea Hârtibaciului a adus în prim plan tradiţia în agricultura bio, jocurile populare şi priveliştile panoramice ce se deschid din turnurile bisericilor fortificate şi din numeroase puncte de belvedere, cel din Dealu Frumos marcând centrul geografic al ţării. Excursia de pe Valea Târnavelor a exploatat spiritul creativ al regiunii, prin vizitarea burgului medieval Mediaş, a muzeelor tematice cu concepte unice — Centrul de Cercetare şi Documentare Gaze Naturale şi Casa memorială „Hermann Oberth” din Mediaş, sau a Muzeului-cetate din Axente Sever. Circuitul Țării Secașelor a fost străbătut pe biciclete pentru lecții aplicate de botanică în zona Guşteriţa și introducere în tainele apiculturii la Hamba. În Ţara Oltului s-au parcurs potecile proaspăt ninse ale Făgărașului înspre lacul glaciar Avrig. În cele mai inedite locuri, excursioniştii au fost încântaţi de momentele de muzică clasică oferite de Filarmonica de Stat Sibiu şi de proiecţiile de film marca ASTRA Film. Şi pentru ca experienţa pe itinerariile culturale să fie memorabilă, participanţii au fost provocaţi să dezlege enigme despre fiecare regiune şi au fost recompensaţi cu premii oferite cu generozitate de partenerii asociaţiei de turism.
În fiecare duminică, Caravana Zilelor Culturale a asigurat legătura cu localităţile Tălmaciu, Roșia, Șoroștin, Șura Mare și Avrig pe a căror scenă s-au desfăşurat spectacole folclorice de excepţie, târguri de produse tradiţionale, stand de informare turistică şi animaţii pentru copii.
Zilele Culturale ale Județului Sibiu reprezintă un proiect prioritar al Consiliului Județean Sibiu, inclus în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu și urmărește concentrarea acțiunilor culturale într-o anumită zonă etnogeografică a județului, într-un week-end, cu scopul de a revitaliza viața culturală din toate localitățile județului și de a promova turismul în  cele 5 zone etnofolclorice. Conceptul de organizare prevede ca în patru ani fiecare localitate să fie gazdă pentru programele desfășurate în Zilele Culturale ale Județului Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

alin

Acum 9 ani

Felicitări CJ! !
Raspunde

Ghica

Acum 9 ani

Un eveniment cu adevărat bun pentru Județul Sibiu . Tot respectul și felicitări !
Raspunde

marian

Acum 9 ani

Avem un judet foarte frumos si plin de cultura.Felicitari pentru aceste evenimente care se fac pentru judet
Raspunde

oliver

Acum 9 ani

nu de aia, dar caminele culturale ale satelor sunt parasite, e pacat. Bine ca s/a miscat ceva, chiar si asa.
Raspunde

TITI

Acum 9 ani

s-atreceti pe la caserie ,ba cred ca decit ciolhane si oameni duin satele judetului mai bine prefera drumuri bune canalizare si locuri de munca nu ptteceri facute de jupinu judetului s-a dea bine la imagine ,astepet ,spitalu regional de urgenta o prioritate a judetului si dezvoltarea turismului [paltinisi ,bilea ,valea hirtibaciului ,ocna ,bazna etc ] nu chefuri alea le fasci cind totul este functionabil +11 000 denoi locuri de munca ca deoacamdata mergem tot la alea 40 000 create de ,johannis
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus