Sâmbătă,
04.05.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

PSD Sibiu risca sa ramana doar cu un singur parlamentar

PSD Sibiu risca sa ramana doar cu un singur parlamentar

Din alegerile parlamentare din 2012, PSD ieșea cu un senator și trei deputați. Acum, la jumătatea mandatului, social-democrații au fost părăsiți oficial de către un deputat, Gheorghe Roman, iar alți doi sunt tot mai departe de partid. Între timp, însă, PSD Sibiu s-a mai trezit cu un senator, Sorin Ilieșiu, doar că prezența acestuia în filială e ca și inexistentă. De altfel, social-democrații sibieni au susținut în mai multe rânduri că adeziunea acestuia la PSD s-a făcut la București, nu în Sibiu.

Primul deputat care i-a părăsit pe social-democrați a fost Gheorghe Roman. ”Doresc să vă fac cunoscut că am decis să susțin moțiunea inițiată de PNL. Am luat această decizie având în vedere și voința oamenilor din Mediaș, din județul Sibiu, exprimată cu ocazia votului din noiembrie 2014, când au votat cu o majoritate covârșitoare pentru președintele Klaus Iohannis. În consecință, mi-am dat demisia din PSD. Îmi doresc ca gestul meu să fie înțeles de medieșeni”, a fost anunțul cu care Roman și-a luat adio de la partid.

Frăticiu: ”Sunt în vacanță”

De la întâlnirea de săptămâna trecută a liderilor PSD Sibiu cu coordonatorul politic al partidului, Liviu Dragnea, a lipsit deputatul Gheorghe Frăticiu. ”Așa este, n-am fost la întâlnire. Sunt în concediu”, a declarat deputatul. Întrebat de o eventuală plecare din partid, Frăticiu a dat același răspuns. ”Sunt în vacanță”. Surse din cadrul PSD spun însă că Frăticiu s-a îndepărtat foarte mult de organizație în ultima perioadă: ”E ca și plecat. Probabil nu va dura mult și va face anunțul oficial”. De altfel, copreședintele PNL Sibiu, Mircea Cazan, nu a făcut un secret din faptul că a purtat mai multe discuții cu toți parlamentarii sibieni. Scopul acestuia a fost să-i determine să voteze moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Ponta. Doar că pentru toamnă se anunță o nouă moțiune de cenzură. ”Nu am vorbit cu domnul Ilieșiu, în rest am vorbit cu mulți parlamentari. Toți spun că trebuie să vadă acest proiect să cântărească lucrurile, să vadă cum evoluează evenimentele, să studieze fiecare și sperăm să atragem spre acest proiect cât mai mulți parlamentari”, a declarat la momentul respectiv Mircea Cazan.

Axente, încurcat de Cindrea

Un alt parlamentar despre care se spune că ar putea părăsi PSD este Ioan Axente. Motivul acestuia ține, conform surselor din cadrul partidului, de intenția acestuia de a deveni președintele organizației. În situația în care Ioan Cindrea a renunțat la autosuspendare, șansele lui Axente de a deveni numărul unu se apropie de zero. ”La Axente sunt nemulțumiri ce țin de conducerea partidului. Probabil că va pleca dacă nu i se va propune o funcție importantă în cadrul organizației”, susțin aceleași surse. Axente a fost însă la întâlnirea la care a participat și Liviu Dragnea, însă nu a comentat în nici un fel posibila sa plecare din partid.

PSD Sibiu, la un pas de dezintegrare

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Sibiu că social-democrații sibieni se aflau în pragul sciziunii, revenirea lui Cindrea în fruntea partidului fiind singura șansă a organizației de a continua împreună. “Din păcate, la ora la care vorbim, organizaţia a ajuns la un nivel de divizare destul de periculos. Din cauza faptului că domnul Cindrea acum câteva luni s-a autosuspendat au apărut foarte multe frământări şi PSD Sibiu a devenit foarte divizat, fiind în situația de a ajunge într-o situație greu de remediat, dacă ar fi continuat. Membrii Comitetului Executiv i-au cerut domnului Cindrea să renunțe la autosuspendarea din funcție, domnul Cindrea redevenind, de astăzi, preşedintele PSD Sibiu. Domnul Cindrea a luat act de această solicitare, a supus la vot această propunere, s-a votat în unanimitate, astfel încât începând de la finalul şedinţei domnul Cindrea a redevenit preşedintele PSD Sibiu. Recunosc că nu ştiam că se va discuta despre asta, dar am fost martor la discuţii. Aproape toţi membri au luat cuvântul şi au spus că le este greu, spre imposibil, să mai poată exista o coerență politică în PSD Sibiu. Pentru mine este important un lucru: ca organizaţiile PSD să nu se dezintegreze şi pe cale de consecinţă nici PSD”, a declarat Dragnea.

Alegeri pe repede înainte

Alegerile din cadrul organizației, programate să se desfășoare în luna septembrie, se vor face până la sfârșitul lunii iulie, a mai anunțat Liviu Dragnea. Această decizie luată de Comitetul Executiv al organizației este un alt semnal privind ordinea ce se dorește în cadrul conducerii locale. ”Să termine odată cu alegerile interne şi apoi liniştiţi să se pună la masă şi să se gândească pentru fiecare localitate cu ce candidat merg. În plus, în partid poate este nevoie să se construiască un nou proiect politic: o nouă abordare doctrinară, o nouă abordare a marilor proiecte de ţară, abordare strategică, de leadership. PSD trebuie să ţină cont şi de evoluţia societăţii. Nu numai PSD, toate partidele. Ca să nu rămâi în urmă, trebuie să fii ancorat în realitate şi cred că e nevoie de un nou proiect politic pentru PSD. De aceea alegerile interne din partid trebuie să se finalizeze”, a mai spus Dragnea.

Întrebat dacă va candida din nou la șefia organizației, Ioan Cindrea a declarat că încă nu s-a decis.

Ce spun liberalii de întoarcerea lui Cindrea în fruntea organizației:

Mircea Cazan: ”Eu cred că PSD se ține de cuvânt în continuare, așa cum s-a ținut și până acum. Ei zic un lucru și fac altceva… Au spus că vor aplica în partid criteriile de integritate și acum se vede că nu se mai aplică nimic. Domnul Cindrea a fost 20 de ani în fruntea partidului și cred că în 20 de ani de activitate a făcut să existe o pepinieră și o resursă de cadre generoase în PSD Sibiu. Am convingerea în continuare că domnul Cindrea este un om serios și de cuvânt și va respecta ce a spus cu ceva timp în urmă, că se va retrage din activitatea politică.

Raluca Turcan: ”Nu e nimic surprinzător. PSD, la nivel național, a demonstrat că nu poate avea criterii de integritate, că nu le poate impune în partid, iar domnul Cindrea a beneficiat de degringolada din PSD.

Rezultatele alegerilor din 2012

Camera Deputaților

Colegiul 1:

Ioan Tămâian (USL- PNL) - 14.284 voturi, 52,85% - DEPUTAT

Cornel Știrbeț (ARD) - 5.452, 20,17%

Ovidiu Ganț (FDGR) - 4.394 - 16,25%

 

Colegiul 2:

Florin Orlățan (USL - PSD) - 13.645, 48,51%

Raluca Turcan (ARD) - 7.393, 26,62% - DEPUTAT

Ovidiu Ganț (FDGR) - 4.035 - 14,35%

 

Colegiul 3:

Gheorghe Roman (USL - PSD) - 11.521, 50,48% - DEPUTAT

Cristian Marian (ARD) - 5.847, 25,62%

Adrian Viorel Rus (PPDD) - 2.962, 12,97% 

 

Colegiul 4:

Ioan Axente (USL - PSD) - 10.565, 51,96% - DEPUTAT

Iacob Pușcaș (PPDD) - 4.633, 22,78% - DEPUTAT

Cristian Marian (ARD) - 3486, 17,14%

 

Colegiul 5:

Gheorghe Frăticiu (USL - PSD) - 9.797, 50,94% - DEPUTAT

Dumitru Vasile Lepșa (PPDD) - 4.237, 22,03%

Ilie Crețu (ARD) - 2.769, 14,39%

 

Colegiul 6:

Mircea Cazan (USL - PNL) - 9100, 58,15% - DEPUTAT

Constantin Șovăială (ARD) - 3.379, 21,59%

Maria Magdalena Țițonia (PPDD) - 2.315, 14,79%

 

SENAT

Colegiul 1:

Sorin Ilieșiu (USL - PNL) - 31.251, 57,37% - SENATOR

Ion Ariton (ARD) - 14.877, 27,31% - SENATOR

Luminița Beldean (PPDD) - 5.265, 9,67%

 

Colegiul 2:

Viorel Arcaș (USL - PSD) - 23.418, 53,94% - SENATOR

Laurențiu Fufezan (ARD) - 8.631, 19,88%

Mihai Borceanu (PPDD) - 7.957, 18,33%  - POSIBIL SENATOR

 

Colegiul 3:

Nicolae Neagu (USL - PNL) - 18.502, 53,22% - SENATOR

Ioan Gligor (ARD) - 6.633, 19,08%

Pavel Rădiță (PPDD) - 6.740, 19,38%

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 562

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

alzara

Acum 8 ani

Si asa e prea mult pt Sibiu ; nu ca n -ar fi nevoie de opozitie, dar astia numa \' social democrati nu -s! La dreot vorbind in Parlament vreau sa regasesc EXACT reprezentantul formatiunii (afisate!) pe care am votat -o ; unfe i USL ? Dar ARD ?
Raspunde

Socialistul

Acum 8 ani

Revenirea domnului Cindrea in fruntea organizatiei judetene a PSD era necesara pentru unitatea, de moment, a partidului. Intamplarea nefericita este ca aceasta revenire se produce aproape concomintent cu demisia, la varf, a presedintelui partidului domnul Victor Viorel Ponta tot pentru presupuse fapte penale.In PSD au existat oameni capabili sa preia cu brio conducerea acestei organizatii dar, din pacate, au parasit partidul sau li s-a impus sa plece din partid. Asa s-a ajuns ca sa nu mai avem in partid oameni capabili sa mentina unitatea organizatiei judetene de partid.
Raspunde

Pt 2

Acum 8 ani

dar cum rămâne cu , codul de integritate , votat tot de ei ?la fel ca Doctore Plagiatorre....cand le convine respecta regulile si legile si cand nu le convine, NU le respecta .Pur si simplu oamenii s-au saturat de epave....comuniștilor , pricepeți asta ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus