Marţi,
29.11.2022
Innorat
Acum
1°C

Popicarii talmaceni se straduiesc sa tina sportul in viata

Astăzi, la modă e bowlingul. E nou, e venit de peste Ocean, se practică pe piste lucioase cu tabele colorate şi digitalizate. Astfel, multora li se pare demodat să mai joci popice. însă nu mulţi ştiu că şi acest sport are federaţie şi aduce medalii.
Iar numele Sibiului a fost tot timpul printre primele, în clasamentele federaţiei, cu multe titluri de campioni. Judeţul este reprezentat de echipa de popicari Foresta HLV din Tălmaciu. Echipa s-a înfiinţat în anul 1970, în 1983 a intrat în campionatul judeţean, iar în 1984 a promovat în divizia A şi de atunci a scris istorie prin nenumăratele titluri şi medalii pe care le-a câştigat. Echipa de popicari din Tălmaciu se antrenează într-o sală, situată lângă fabrica de cherestea. în această sală se antrenează atât echipele de seniori cât şi cele de juniori. Majoritatea popicarilor din Tălmaciu lucrează în fabrică, în sectorul de producţie. După ce termină munca la cherestea, pe la ora 16:00 după-amiază, fiecare se îndreaptă spre sală. Chiar dacă au ridicat scânduri grele toată ziua mai găsesc energie şi ca să arunce bila spre popice. Juniorii se antrenează miercuri seara, iar seniorii, marţi şi vineri după ora 16:00.  „Am 60 de ani, iar din 1979 antrenez echipa de popicari de la Tălmaciu. în atâţia ani de antrenat am luat nenumărate medalii şi diplome. Am avut noroc tot timpul cu fabrica de cherestea care ne sprijină în fiecare an cu câte 5000 de euro. Mai vin bani şi de la Consiliul Local şi Primăria Tălmaciu dar, nu foarte mulţi. Ne descurcăm destul de greu. Acum, de curând, am primit echipamente de la o firmă. Nu avem sponsorizări pentru că oamenii nu scot bani din buzunar pentru popice. Deocamdată s-au înscris în liga I opt echipe. Sunt din ce în ce mai puţine echipe din lipsa banilor, nimeni nu are bani. Dar cu cei cu care concurăm, toţi sunt profesionişti. Fac doar antrenamente, pe când ai noştri mai trebuie să şi muncească”, povesteşte Gheorghe Ţiprea, singurul antrenor al echipei din Tălmaciu. Anul trecut, popicarii tălmăceni au încheiat campionatul naţional pe locul patru. Au pierdut medaliile de bronz, în finala mică, la o singură popică diferenţă. Veteranul popicarilor tălmăceni este Alin Vreavu, care este şi posesorul celor mai multe medalii. Printre performanţele sale se numără 5 titluri de campion naţional la cadeţi, dublu campion mondial la cadeţi în 2002, campion naţional la dublu în 2007, împreună cu alt medaliat Călin Cazacu, cel din urmă obţinând şi titlul de vicecampion, campion mondial la dublu, de această dată împreună cu Gică Vasile în 2001. La nivel de echipă, s-a obţinut în  2003 titlul de vicecampoiană naţională la seniori şi în 2005 un titlu de campioană naţională la juniori. Vreavu Alin, Gică Vasile, Călin Cazacu sau Horia Ardac sunt câţiva din popicarii care au ridicat Foresta HLV Tălmaciu şi care vor juca cât vor mai putea.


„Nu avem sponsorizări pentru că oamenii nu scot bani din buzunar pentru popice. Deocamdată s-au înscris în liga I opt echipe. Sunt din ce în ce mai puţine echipe din lipsa banilor”, Gheorghe Ţiprea, antrenor Foresta HLV Tălmaciu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus