Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Unde merg gunoaiele Trident?

Problemele financiare ale grupului de magazine Trident au scos la iveală o nouă chestiune spinoasă - unde sunt aruncate gunoaiele magazinelor Trident? De la dilema "da gunoaiele unde se duc, atunci când se împut?", săptămâna trecută am vizitat mai multe puncte ale grupului Trident Trans Tex, mărşăluind pe urma unui zvon cum că nu ar exista niciun contract cu vreuna din cele două firme de salubritate, care să transporte frumos tot gunoiul acolo unde îi e locul, adică la groapă.
Singurul loc care mai produce mult gunoi este magazinul Trident din cartierul Vasile Aaron. Aici, un nou director. Tânăr, tinerel. Recunoaşte că nu mai există contract cu cei de la Schuster. Există, însă, cu firma Getesib, la care facturile neplătite au strâns datorii atât de mari încât aceştia au refuzat să mai transporte gunoiul. Şi atunci, cum se cară gunoiul? - la ora discuţiei, containerele din spatele magazinului erau pline. "Ne descurcăm noi", ridică din umeri tânărul director. Care promite să reia tratativele cu cei de la Getesib. Cât de curând.

S-a închis şi la depozit

Cu Tridentul din Vasile Aaron lămurit, rămâne de văzut ce se mai petrece cu depozitul de legume-fructe. Unde, din poartă, ne întâmpină paznicul. "Cine sunteţi? Vasile Muntean? Păi, aici nu mai găsiţi pe nimeni. S-a închis. Eu mai stau aşa, de pază. Dar nu mai găsiţi pe nimeni aici. Datorii mari, domnule, s-a închis", lămureşte paznicul.
Câteva sute de metri mai încolo, străluceşte în soare centrul comercial Trident, cel recent închis. închis pentru clienţi, dar nu şi pentru câţiva ultimi angajaţi care fac curăţenie. Nimerim în plină curăţenie, când în spatele magazinului se ridică un mic deal de gunoaie. Aici, chiar că nu vine nicio firmă să ridice mizeria. "Ne daţi nouă gunoaiele?", încercăm o vorbă cu angajaţii care îşi trag sufletul la umbră. "Doar un pic, să îl căutăm pe şefu`". Care nu e prin preajmă, dar lasă vorbă că o să ne caute pentru a rezolva problema.

La Cristian, din aprilie n-au mai prins neam

Dacă gunoiul nu e ridicat de nicio firmă, undeva tot trebuie dus, spune o logică chiar elementară. Iar în împrejurimile Sibiului există doar două soluţii de depozitare legală a deşeurilor - Cisnădie şi Cristian. Cum la Cisnădie nu merge, încercăm la singura groapa ecologică din judeţ, cea de la Cristian. Şi aici, director tânăr. "Nu, cei de la Trident nu mai vin demult cu gunoaiele. Mai veneau, prin aprilie parcă, de aduceau gunoaie de la depozitul de legume şi fructe. Dar nu au mai adus demult". Deşi, n-ar fi tocmai corect nici să-şi care gunoaiele cu propria maşină, care, evident, nu e autorizată în acest sens.

Noroc cu biletele la ordin

Săptămâna trecută, niciuna din cele două firme de salubritate din Sibiu nu transporta deşeurile celor de la Trident. Către cele două firme, facturile trecute de scadenţă se apropie vertiginos de 100.000 de lei. Precedent nu tocmai legal există, din moment ce cu o săptămână înainte de închiderea centrului comercial Trident de pe Ala Iulia, comisarii Gărzii de Mediu au împărţit o serie de amenzi pentru nereguli. Cum la telefoanele responsabililor de la Trident Trans Tex nu răspundea nimeni, am cerut prin e-mail un răspuns referitor la unde se duc gunoaiele când se împut? "Vă informăm că sunt valide  contractele despre care menţionaţi. Dl. Mateescu este plecat la magazine, dar luni vă puteţi întâlni cu persoana care se ocupă de această activitate. De asemenea, dacă este important pentru dvs. veţi primi şi contractele. Vom solicita prin avocat să prezentaţi persoanele care fac astfel de afirmaţii nefondate", a venit răspunsul prompt, semnat SC Trident Trans Tex. Ai cărui reprezentanţi, după ce au aflat de intenţia ziarului Turnul Sfatului, au bătut din nou la uşa Getesib. "Au fost astăzi, la noi, şi au lăsat bilete la ordin. Noi avem contract cu ei, dar nu le-am mai ridicat gunoiul pentru că aveau datorii. Acum, cu aceste bilete la ordin, o să reîncepem de săptămâna viitoare (săptămâna aceasta - n.r.) să ridicăm din nou gunoiul", au declarat reprezentanţii Getesib. Care, la primul bilet la ordin retras din bancă, vor întrerupe asemeni zilelor trecute, ridicarea gunoaielor. Şi iarăşi se va ridica întrebarea din ultimele săptămâni: da` gunoaiele unde se duc, când se împut?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

emil

Acum 14 ani

mai gunoierule, de ce nu te semnezi? cui i s-a pus pata pe Trident?
Raspunde

ilie

Acum 14 ani

ptr emil vezi ca in romania nu este important cui i se pune pata pe cineva si nici macar de ce .asta e ca si cum puricele si cainele ,este ceva de cand lumea si pamantul normal.
Raspunde

Sami

Acum 14 ani

Este prima "ancheta" care o citesc care este fondata pe ceva. Pe ceva real. Nu pe ceva declaratii aruncate in vant, restul fiind speculatii. Totusi, o ancheta are menirea de a aduce raspunsuri nu a ridica dileme. Eficient ar fi fost daca ati fi urmarit destinatia gunoaielor, in cazul in care acestea ar fi fost transportate undeva impropriu. Dar in momentul de fata, din ceea ce ati relatat d-voastra aici, Trident nu este vinovat de nimic, deoarece ei pot sustine ca doar si-au depozitat gunoaiele pana se rezolva problema cu societatiile de salubritate. Dar aici vorbim de profesionalismul in jurnalism, care la noi in Romania lipseste in mare parte...
Raspunde

4

Acum 14 ani

Si ce daca au primit aia bilete la ordin. Nu stiai ca Trident a emis cele mai multe bilete la ordin fara acoperire in banca, din Romania?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus