Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
20°C

Investitii pe timp de criza

În miez de criză, 25 de companii din Sibiu au ajuns la concluzia că investiţiile trebuie continuate şi au depus sau urmează să depună dosare pentru accesarea unor fonduri europene de dezvoltare. Firmele sibiene ţintesc cei 180 milioane de lei puşi la dispoziţie printr-un "program operaţional sectorial", derulat prin Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri. În total, companiile din Sibiu solicită 63,95 milioane de lei, în 28 de dosare, bani pe care vor să îi investească în dezvoltarea capacităţilor de producţie şi modernizare. Companiile care au depus dosare sunt împărţite în două categorii, cle care solicită sume de bani de până în 1,075 milioane lei şi cele care vor de la acest prag până la 6,45 milioane lei. În cazul celor din categoria "grea" se află firme cunoscute precum Retrasib, Euro Pencils sau HLV Transilvania. Totalul banilor solicitaţi la categoria "grea" este de 52,51 milioane lei, iar numărul dosarelor depuse este 15. Termenul pentru depunere la această categorie a expirat deja.
Unele din cele mai mari sume sunt solicitate de Retrasib şi Rabmer România SRL, care vor, pentru proiecte de creştere a competitivităţii, maximul posibil, 6,45 milioane lei. Retrasib, producător de transformatoare şi alte echipamente electrice, cu o cifră de afaceri de 8,1 milioane lei în 2008, vrea să mărească capacitatea de producţie. Firma a avut profit anul trecut, de circa 650.000 lei, pe care acţionarii au decis să îl folosească pe post de sursă proprie de finanţare. Cealaltă firmă care solicită fonduri europene de 6,45 milioane lei, Rabmer România, este o firmă tânără, înfiinţată în 2002 şi are ca principal obiect de activitate revitalizarea conductelor deteriorate montate în locuri inaccesibile lucrărilor clasice de înlocuire.
Euro Pencils SA Sibiu cere 1,134 milioane lei pentru "creşterea performanţelor economice", prin achiziţionarea unei instalaţii complexe de obţinere a energiei termice formată din centrala termică 500 KW, instalaţie de alimentare, siloz pentru rumeguş, instalaţie termomecanică şi automatizări. Euro Pencils, producător de creioane, a avut în 2008 afaceri de 10,29 milioane lei şi un profit net de 78.000 lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.
Speranţe în banii europenilor îşi pune şi Euroconfort, firmă care vrea să îşi dezvolte o hală de producţie, în urma unei investiţii estimate la 2,057 milioane lei.
Tot bani europeni vrea şi o companie care activează în domeniul industriei aerospaţiale. Aeronamic Eastern Europe SRL solicită 6,45 milioane lei pentru "înfiiţarea unei unităţi de producţie inovative pentru componente de înaltă precizie, din industria aerospaţială, la standarde internaţionale". Firma a fost înfiinţată anul trecut.
Îşi mai plănuiesc investiţii, pe bani europeni, companii care activează în domeniul extragerii pietrei de carieră, în industria echipamentelor electrice sau a producţiei de produse metalice. Printre cei care vor să îşi dezvolte capacitatea de producţie se află şi tipografia Honterus, din Sibiu, care propune un proiect de 2,036  milioane lei.
O altă hală de producţie şi noi locuri de muncă ar putea apărea dacă proiectul firmei C.M.A. Technology S.R.L va fi aprobat. Compania solicită 2,48 milioane lei pentru o unitate de producţie a construcţiilor metalice şi părţilor componente ale structurilor metalice.
Au mai depus dosare pentru bani europeni, la categoria "grea",  Mettallo-maxx SRL, Repcons SRL, Alexrom Grup SRL, Siebenburgisches Nugat Srl, Ma.Te.Ma România SRL şi Seta Prest SRL.
La categoria investiţiilor "uşoare", de până în 1.075 milioane lei, au depus dosare sau şi-au anunţat intenţia de a depune dosare şi câteva din firmele de la categoria "grea". Exemple sunt în acest sens Retrasib şi Sc Siebenburgisches Nugat Srl. Termenul pentru depunerea dosarelor la această categorie nu a expirat încă, astfel că nu toţi cei care au anunţat că depun dosarul, au şi făcut-o, până acum. Dintre cei care au depus deja documentaţia spre aprobare se află XTC Computers SRL, care vrea 1,075 milioane lei pentru extinderea producţiei. Biotechnik SRL, firmă care produce obiecte din inox, solicită în dosarul depus 426.000 lei pentru achiziţia de utilaje. Dosare depuse mai au Tehnica de Automatizare Sibiu SRL, Rom-cas SRL, Energo-star SRL, Tera Com SRL, Diamant Med SRL şi Matec CNC Technik SRL Sibiu.
În total, proiectele depuse până acum de firme sibiene la categoria investiţii de până la 1.075 milioane lei, reprezintă 11,436 milioane lei. O companie, Diamant Med SRL, a anulat cererea de aplicare.


Programul operaţional sectorial pentru creşterea competitivităţii economice 2007-2013, început în 10 iunie, pune la dispoziţie, în această prima etapă, 180 milioane lei.
Înscrierile, la categoriile unde termenele nu au expirat, se fac direct pe site-ul Ministerului pentru IMM-uri.


63,95 milioane de lei solicită firmele sibiene care au depus sau au anunţat intenţia de a depune dosare în cadrul programului sectorial pentru creşterea competitivităţii. Firmele investesc în producţie şi modernizare.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus