Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Sibiu, dragostea mea! (VI)

Rândurile de mai jos sunt transcrierea istorisilor legate de Sibiu, relatate săptămânal pentru Turnul Sfatului,  în stilu-i inconfundabil, de maestrul Ion Besoiu.

Uite, abia au făcut această Piaţă Mare şi am zis să se facă piaţa aşa cum era aceasta. Şi am rugat să pună statuia lui Nepomuk. Apoi mi s-a explicat de ce există opoziţie. Pentru că acesta a fost pus acolo în 1700 şi ceva de către un general austriac, care era comandantul Sibiului. Austriecii stăpâneau atunci. Căci, la un moment dat, înainte, exista o autonomie a saşilor şi toată capitala Transilvaniei era la Sibiu. Aveau o autonomie faţă de imperiu, cu universitatea săsească, nu în sensul de învăţământ, ci de unitate a lor. Dar au venit austriecii şi şi-au pierdut autonomia şi avantajele de independenţă pe care le aveau până atunci.
Atunci a fost ales şi Samuel von Brukenthal guvernator al Transilvaniei. Dar era sas de al nostru, are o casă pe Valea Hârtibaciului, care stă aproape în ruină. Au pierdut autonomia şi mai tare când s-a făcut dualismul austro-ungar. Care a durat foarte puţin, de la 1864 până în 1918. Cât să fie - 54 de ani. Dar ungurii i-au încălecat pe saşi şi le-a făcut învăţământ obligatoriu în ungureşte. Au maghiarizat numele: explică-ţi de ce toţi românii purtau nume de imperatori şi nume latine? Să nu îi maghiarizeze, că dacă îi chema Ioan le zicea Ianos. Erau legi care te obligau să te numeşti ungureşte. Şi ei zic acum că nu au drepturi? Cum nu au din moment ce au şapte teatre în limba maghiară şi o operă naţională la Cluj? Au ziare şi o editură. E posibil să te plângi? Nu e drept.
Din păcate ei, saşii, au fost duşi de aici. Eu am fost martor, în iarna aceea, în `45 - `46, când i-a încărcat şi i-a dus ca etnie germană să lucreze în mine, în păduri, în taiga. 80 la sută nu au mai venit. Au venit unii care au intrat chiar la mine în clasă, la liceu, în ultimul an. Vin în fiecare vară la Sibiu, că au nostalgia oraşului. Dar nu mai stau aici, că le-au fost luate casele, pământurile. Au împroprietărit ţigani, ăia au ars şi giurgiuvelele de la case. Pe urmă au venit ei, cei care au scăpat, şi-au răscumpărat pământurile şi casele şi a venit colectivizarea. Le-au mai dat un şut. Au emigrat. Au avut această şansă în vremea comunismului, ziceau "mergem sus".
Există la Dusseldorf o suprafaţă mare în faţa unei biserici unde sunt foarte multe clopote atârnate. Şi bat foarte frumos. Majoritatea sunt din Transilvania. Un prieten de-al meu a şi făcut un film care se cheamă "Cumpărătorul de clopote", despre un personaj care venea să cumpere clopote. Sunt personalităţi foarte interesante în cultura lor. Este preotul de la Roşia care spunea "sunt un personaj foarte incomod pentru mulţi". Este o personalitate episcopul evanghelic de aici, este un om de mare cultură, e o plăcere să stai de vorbă cu el. Sunt oameni cu vederi universale, deschişi la ecumenism. Acum au rămas foarte puţini. Din păcate. Dar vezi, generaţiile astea se adaptează mai greu acum. Deşi saşii care au plecat sunt ca nişte flori pe care le iei şi le duci în alt pământ. Ei aici trăiesc din moşi strămoşi. Există o carte extraordinară pe care eu o recomand tuturor, a apărut şi în limba română. Se cheamă "Istoria unei familii de saşi din Transilvania", al cărui autor este fiul celui care a inventat comerţul cu unelte agricole, lângă Turnul Sfatului. Îi zicea "Curtea de fier". De acolo îşi lua omul fier de coase, cuie, grape, tot ce trebuia la munca în gospodărie. Recomand cartea asta cu căldură.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Simplu cititor

Acum 14 ani

Iar scrie altcineva.. Acesta nu e stilul inconfudabil al domnului Ion Besoiu..Dezamagire..Ce face? Instiga?''Şi ei zic acum că nu au drepturi?''Nu exista popor sa nu fi avut pacate..cu ce deranjeaza un teatru un ziar o carte? In orice limba ar fi??Apropo, pe tvri era o emisiune in limba germana..o minune pentru televiziunea din ziua de azi..nici macar o idee de negativism.. haideti sa uitam ceea ce a fost rau si sa traim in pace asa cum ne-au invatat caramizile Sibiului, coapte cu dragoste..Ungurii tiganii sasii si romanii, nu stiu daca s-au iubit unii pe altii da' cel putin s-au tolerat in mod civililat si au trait in pace.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus