Procurorii anticorupţie au mai bifat câteva dosare în activitatea lor, incriminându-i pe primari din Marpod şi Ludoş pentru cheltuirea ilegală a unor fonduri europene. În tot acest tăvălug al importantei lupte împotriva corupţiei a fost prins şi Alexandru Galea, gospodar respectabil din comuna Marpod. Are 75 de ani, 22 de oi, şi în viaţa lui nu a văzut un tribunal pe dinăuntru. Acum a dat cu subsemnatul şi la procurori. Alexandru Galea, împreună cu Simion Galea au închiriat păşunea comunei, câteva zeci de hectare. Aici au fost aduse oile mai multor crescători de animale din sat. 45 de proprietari, în total. "Oameni bătrâni, unii cu două sau trei oi numai", povesteşte Alexandru Galea. Au aflat că pentru fiecare oaie pot primi de la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură) câte 20 de lei. "Anul trecut a fost primul an în care s-au dat subvenţiile astea. Noi am luat pe 30 de hectare, câte două sute de mii de oaie. Am făcut actele cum ne-au spus cei de la APIA. Am fost la CEC, am scos banii şi i-am dat Consiliului Local. Acolo, pe bază de listă, banii au fost împărţiţi oamenilor, fiecare după câte oi avea", mai spune Alexandru Galea. Anul acesta, însă, la poarta lui Alexandru Galea au bătut procurorii anticorupţie. Şi pe Alexandru Galea l-au purtat, alături de primar, pe la birourile de la Alba Iulia. "De două ori am fost acolo. Că eu am făcut corupţie. Păi dacă nu trebuia să luăm banii ăia, de ce ni i-a mai dat. În 75 de ani nu am fost la Tribunal niciodată şi acum şi eu şi toţi cei 45 de oameni care am primit bani trebuie să mergem cu toţii la Agnita. Ce ţară e asta?". Primarul din Marpod, Sebastian Dotcoş are şi el câteva întrebări pentru procurorii anticorupţie. "Cine trebuie să ia aceste subvenţii? Agricultorii, oile, vacile sau orăşenii. Un cioban, cel care păzeşte oile sau stăpânul oilor. E un proces creat pentru că am deranjat, pentru că am fost reales cu 74 la sută. Banii nu i-am ţinut eu, au fost împărţiţi oamenilor. Dacă îi ţineam în buzunar, aşa cred că nu mai era niciun proces", spune Dotcoş. Procurorii anticorupţie susţin că la baza acordării subvenţiilor stă un contract fictiv. "Cum poate fi un contract fictiv din moment ce are număr de înregistrare în registrul unic al Primăriei. Eu le-am arătat procurorilor toate aceste acte, dar nu au vrut să ţină seama de ele. O să mă judec, o să îmi iau avocat, dar sunt liniştit", mai spune Dotcoş. Primarul din Ludoş, găsit de asemenea corupt a aflat de proces de la jurnalişti. "Am fost la APIA în 2007, acolo ne-au aprobat cererea şi prin hotărâre de Consiliu Local l-am desemnat pe Ilie Pleşa să administreze păşunea comunei. El a primit subvenţia pe un cont personal şi, prin contractul semnat cu el, se prevedea ca banii aceştia să fie vărsaţi în contul bugetului local. Ceea ce s-a şi întâmplat. Cu banii respectivi am curăţat păşunea. Eu am şi facturi şi chitanţe şi tot. Şi am făcut actele după cum ne-au învăţat cei de la APIA. Ce să mai spun?", adaugă Ilie Berghezan.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Consiliu Local , Alba Iulia , Consiliului Local Sibiu , Alexandru Galea , Simion Galea , Ilie Berghezan , Ilie Pleşa , Sebastian Dotcoș
Vizualizari: 407
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Sibian
Acum 10 ore
Jiji Berbecali
Acum 10 ore
Carcotel
Acum 11 ore
John doe
Acum 11 ore
John doe