Luni,
28.04.2025
Innorat
Acum
9°C

Criza si ierarhizarea universitatilor

Globalizarea constituie astăzi un fenomen mondial care se referă la toate sferele de activitate ale societăţii noastre. Astfel, dezechilibrele produse mai cu seama în ţările puternic dezvoltate se transmit cu repeziciune la nivelul tuturor ţărilor de pe planeta noastră. Criza care se consideră ca fiind conceptul ce exprimă dezechilibrele, momentele critice în evoluţia societăţii noastre – a fost semnalată încă din anul 2008 în sfera financiară, ea fiind percepută sub numele crizei financiare, care a constituit primul val de dezechilibre provocând tulburări serioase în zona economicului, paralizând aproape toate sectoarele economiei. Acest al doilea val s-a transmis sectorului serviciilor, creând o reală criză a serviciilor publice, care a inclus, în special sectorul educaţiei care se bazează în primul rând pe bugete naţionale solide şi garantate de un sector economic stabil şi cu o creştere economică sustenabilă. În acest context, în România trăim în prezent o criză simţită cu adevărat în sectorul educaţiei. Această criză, în opinia unor specialişti nu poate fi înlăturată decât prin reforme reale, forţându-se aprobarea noilor legi ale educaţiei, care ar constitui rezolvarea acestui sector cu adevărat marginalizat, deşi teoretic lumea îmbrăţişează ideea: „educaţia – prioritate naţională” sau „prima prioritate naţională” conform legii noi.

Dacă ne referim la obiectivele declarate pentru 2015, ale preşedintelui României pentru învăţământul superior din România, şi anume: existenţa a minimum 3 universităţi româneşti în topul 500 al clasamentului Shanghai, triplarea indicelui global de inovare şi creşterea de 5 ori a volumului producţiei ştiinţifice – obiective pe care, de altfel le agreează şi autorul articolului, dar care nu este convins de asigurarea resurselor care stau la baza atingerii obiectivelor.

În acest sens, nu îmi pot închipui cum universităţile din România cu o finanţare de aproximativ 1000 Euro/student echivalent/an vor putea atinge performanţa universităţilor din UE care alocă aproximativ 9000 Euro/student echivalent/an sau a universităţilor din SUA care alocă peste 20000 Euro/student echivalent/an. Cum am putea ajunge la nivelul acestora într-un timp cât mai scurt? Soluţia are fi alocarea resurselor financiare la un nivel superior celor exemplificate în ţările dezvoltate pentru a atinge cel puţin nivelul de dotare al laboratoarelor şi al infrastructurii în general la nivelul universităţilor din aceste ţări, apoi cu o finanţare apropiată de aceste ţări să încercăm să obţinem performanţa dorită.
Îmi explic cu greu sau aproape că nu am nici o explicaţie atunci când abordăm şi problema ierarhizării instituţiilor de învăţământ superior.
Oare este utilă o ierarhizare a sărăciei? Cred că mai degrabă vom cheltui suplimentar pentru a nu obţine nimic, sau poate pentru a alimenta mass-media cu un nou subiect de discreditare a învăţământului superior din România
În viziunea subsemnatului consider elaborarea unei strategii naţionale care să vizeze capacitatea instituţiilor de învăţământ superior din România de a putea intra într-o competiţie privind ierarhizarea la nivel mondial.

Libera circulaţie a cunoaşterii ca o nouă libertate a UE alături de libera circulaţie a persoanelor, capitalului, serviciilor şi produselor, ne obligă să focalizăm toate forţele decizionale şi mai ales legislative pentru a transforma cu adevărat educaţia în prima prioritate naţională.
Cred că un prim pas legat de capacitatea instituţională eficientă şi calitatea actului educaţional al instituţiilor noastre de învăţământ superior este de ordin legislativ. Pe baza unor criterii la nivel naţional compatibile cu cele internaţionale, cum ar fi criteriile ARACIS privind calitatea procesului educaţional - grad de încredere ridicat şi recunoaşterea acreditării cercetării ştiinţifice la nivel instituţional ar putea conduce la dreptul universităţilor  de a organiza numai studii de licenţă (pentru cei care nu au acreditată cercetarea ştiinţifică), studii de licenţă, masterat şi studii doctorale (pentru instituţii cu nivel ridicat de încredere şi au acreditată cercetarea ştiinţifică) . Cred că rezolvarea acestor probleme  prin comisii de evaluare ne afundă în hăţişuri din care nu mai putem ieşi. Constat cu dezamăgire că actualele criterii de finanţare a învăţământului superior descurajează ceea ce înseamnă inovarea, autonomia universitară şi mai ales antreprenoriatul, prin aceasta obligându-ne să ne limităm doar la resurse financiare bugetare descurajând orice mijloc de a o obţine venituri proprii.
Pentru că am subliniat ideea ierarhizării instituţiilor de învăţământ superior la nivel mondial aş aminti că cele trei sisteme de ierarhizare cele mai cunoscute: sistemul Shanghai Jiao Tong University; sistemul englez publicat în Times Higher Education Supplement şi sistemul american publicat în US News and World Report sunt sisteme diferite care iau în calcul indicatori diferiţi. Dacă la acestea adăugăm faptul că aproape în fiecare ţară există un sistem propriu de ierarhizare ne putem da seama de eterogenitatea sistemelor, iar numeroasele întâlniri ale specialiştilor de pe tot globul nu au reuşit să elaboreze un sistem unitar agreat de către toată lumea.
Ierarhizarea universităţilor la nivel mondial care să reflecte cu adevărat un clasament al celor mai bune universităţi din lume îl consider în prezent încă un deziderat! Această concluzie se bazează în principal pe lipsa de omogenitate şi izomorfism a ceea ce reprezintă universitatea în diferite ţări ale globului şi chiar la nivelul aceleiaşi ţări.
Ca o concluzie, cred că ierarhizarea ar trebui să înceapă de la bază şi anume cu ierarhizarea programelor de studii unde putem să comparăm entităţi omogene şi izomorfe cu indicatori de  performanţă măsurabili.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

12 comentarii

Fortus

Acum 15 ani

1) Vorbeste de reforme reale, autorul fiind un stalp al mafiei conservatoare a ministresei Andronescu. 2) Nu este multumit cu nivelul de finantare. Vrea bani mai multi, dar el a avut bani grei care nu i-a dirijat spre invatamant, ci spre afaceri (investitii, reparatii, cumparaturi). 3) Nu mai vrea ierarhizari pentru ca stie ca sunt subiective si-l costa mult influentarea rezultatelor, iar daca nu reuseste sa influenteze comisiile, iese prost, ca in cazul Clasamentului de integritate, si iese mizeria la suprafata. 4) Este nemultumit ca statul nu-i da dreptul sa transforme ULBS intr-un SRL, ca sa castige bani din afaceri. Cand devii SRL, invatamantul si cercetarea nu vor mai juca decat un rol secundar. Asa s-a ingropat ULBS. In perioada interbelica si sub comunisti, cand se facea doar invatamant si cercetare, performantele si calitatea absolventilor era mult superioara. Este adevarat ca atunci conduceau rectori valorosi, deveniti legendari, nu parveniti ceausisti sprijiniti de mediile politice, informative si de afaceri, ca Oprean. 5) Oprean nu are exact elementul despre care vorbeste cel mai mult: viziunea de ansamblu. Oricat se strofoaca, ramane doar un inginer inchistat. Ori, ULBS este 80% umanista.
Raspunde

callas

Acum 15 ani

nu se supotrta voci critice de loc?
Raspunde

SALAR OPREAN

Acum 15 ani

Rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu a câştigat peste 380.000 de lei, în 2008 Salarii colosale la Universitatea de stat Lucian Blaga din Sibiu. Conform declaraţiei de avere, Constantin Oprean a câştigat în anul 2008, ca rector al universităţii, peste 380.000 de lei. Acest lucru înseamnă că salariul rectorului a fost de 645 de ori mai mare decât salariul minim pe economie sau de 387 de ori mai mare decât salariul mediu. La Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi prorectorii au salarii uriaşe. Însumate, salariile rectorilor şi ale celor doi prorectori ajung, pentru anul 2008, la 1.292.00 de lei. Comparativ, salariul rectorului Universităţii din Bucureşti, Ioan Pânzaru a avut în 2008 un salariu de 120.000 de lei. Rectorul Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, profesorul Achim Moise, a avut anul trecut un salariu de peste 130.000 de lei, iar Emil Pop, de la Universitatea din Petroşani a câştigat 116.00 de lei. În urmă cu aproximativ o lună, Realitatea TV a intrat în posesia unui document cerut de Universitatea Bucureşti Facultăţii de Geografie, unde sunt trecute lefurile câtorva profesori universitari care au fost reconfirmaţi în funcţie, chiar dacă au depăşit vârsta de pensionare. O parte dintre profesorii universitari de la Facultatea de Geografie câştigă un salariu de peste 30.000 de lei. Pentru a menţine salariile profesorilor, consiliul de administraţie a luat decizia de a suspenda practica obişnuită a studenţilor din perioada de vară.
Raspunde

VENITUL AGRAMATULUI OPREAN

Acum 15 ani

VENITURI DE PESTE 380000 DE LEI PENTRU RECTORUL UNIVERSITATII LUCIAN BLAGA Veniturile profesorilor ar trebui, cel putin in ultima perioada, sa starneasca sentimente de mila si compasiune. In deplin contrast cu realitatea cotidiana, declaratia de avere a rectorului Universitatii Lucian Blaga din Sibiu rastoarna orice urma de decenta. Potrivit acesteia, Constantin Oprean a insumat castiguri de peste 380000 de lei in anul 2008.Nici prorectorii nu stau mai rau. In total, salariile rectorilor si ale celor doi protectori ai universitatii sibiene insumeaza 1.292.000 lei. Pentru a pune in balanta criteriul geografic, rectorul Universitatii din Bucuresti, Ioan Panzaru, a castigat in 2008 120000 de lei, iar conducatorul Universitatii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Achim Moise, putin peste 130000 de lei.
Raspunde

DIPLOME FALSE ELIBERATE DE OPREAN

Acum 15 ani

DIPLOME FALSE DATE DE OPREAN Fostul decan al Facultatii de Stiinte, a depus plingere penala impotriva actualului decan, Dumitru Batir, si a rectorului Constantin Oprean. El ii acuza de instigare la fals, fals si uz de fals in acte, pentru eliberarea unor adeverinte de absolvire.Profesorului Emil Popa i s-a atras atentia ca repetarea unor asemenea fapte duce la aplicarea unor sanctiuni mai grave Fostul decan al Facultatii de Stiinte, Emil Popa, a fost acuzat si sanctionat de conducerea Universitatii „Lucian Blaga" (ULBS) din cauza ca ar fi eliberat adeverinte de absolvire incorecte pentru absolventii promotiilor 2006 si 2007 de la specializarile Psihologie si Educatie Fizica, respectiv Management in Sport si Psihologie. 1.294 de absolventi la frecventa redusa au primit adeverinte de absolvire pentru invatamint la distanta. Insa profesorul se revolta si sustine ca nu e vina lui. „Dupa ce s-a sustinut licenta, presedintele comisiei de licenta i-a transmis datele secretarei sefe, iar aceasta a completat adeverintele, in cazul in care vreun student va solicita o astfel de adeverinta. Secretara a copiat exact datele pe care acestia le-au transmis, iar eu i-am dat dreptul sa puna parafa", motiveaza Popa. Sesizari din penitenciar Conducerea Universitatii a depistat greseala in urma unei sesizari venite de la penitenciarul din localitatea Margineni, judetul Dimbovita. Mai multi angajati ai unitatii, care se inscrisesera la cele doua specializari, au avut de furca din cauza ca sistemul informatic securizat folosit de Ministerul de Interne a semnalat faptul ca, in ULBS, cele doua specializari erau acreditate doar pentru invatamint la zi in momentul in care elevii s-au inscris la facultate. „Mi-a trimis directorul penitenciarului un fax, prin care-mi cerea sa le explic care este situatia. Eu am trimis mai departe, dar conducerea n-a transmis niciun rapuns", se disculpa fostul decan. In februarie, doi angajati ai penitenciarului au venit sa-si ridice adeverintele de absolvire. Acuzatii grave De neintelegere se face vinovat, din spusele lui Popa, nimeni altul decit rectorul Constantin Oprean. Acesta i-ar fi cerut prodecanului - pe atunci - Dumitru Batir sa semneze adeverintele pe care decanul refuza sa le semneze. Fara ca Batir sa fi primit vreo imputernicire din partea lui Popa. „Din aceste motive am depus plingere impotriva decanului Dumitru Batir pentru fals si uz de fals in acte, iar de instigare la fals si uz de fals impotriva rectorului Constantin Oprean, pentru ca l-a obligat sa semneze", afirma Emil Popa. Ce se va intimpla cu studentii care vor veni sa-si ridice diplomele de absolvire inca nu se stie. Potrivit lui Popa, pina acum nimeni nu a solicitat decit adeverinte. Oricum, daca nu era vorba de studenti cu o situatie mai speciala, ilegalitatea ar fi ramas mult si bine nedescoperita. Potrivit ofiterului Ioan Dicoi, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Sibiu, o ancheta este in desfasurare. Contactat telefonic, rectorul Constantin Oprean a refuzat sa explice situatia.
Raspunde

Înşelăciune Fără a fi autorizată

Acum 15 ani

Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu a şcolarizat ilegal mii de tineri Absolvenţii promoţiilor 2006 şi 2007 ai specializărilor Psihologie şi Educaţie fizică şi sport, forma ID, nu au diplome valabile Penitenciarul Mărgineni – locul unde s-a descoperit că universitatea nu avea voie să şcolarizeze la „distanţă“ Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu a şcolarizat ilegal mii de tineri 1.294 de absolvenţi ai Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, dintre cei înmatriculaţi în anul universitar 2001-2002, şi 2002-2003, la specializările Psihologie şi Educaţie fizică şi sport, sunt în situaţia de a avea în mână un petic de hârtie, pe post de diplomă, un carton pentru care au scos din buzunar multe zeci de milioane, dar pe care-l pot arunca direct la coşul de gunoi.Necazul a explodat , când pe adre­sa Facultăţii de Psihologie s-a primit o adresă din partea Penitenciarului Mărgineni, prin care se cereau lămuriri în legătură cu acreditarea formei de învăţământ la distanţă, în specializarea Psihologie.Întrucât Legea salarizării funcţionarilor publici, cu statut special din sistemul penitenciar, prevede pentru absolvenţii de facultate un spor de salariu, numai cu condiţia ca specializarea absolvită să fie acreditată, şefii penitenciarului au sesizat că adeverinţele salariaţilor lor nu erau valabile, deoarece forma absolvită de către ei era ID, şi nu cursurile de zi, acreditate prin hotărâre de guvern. Conform legii, o universitate nu are dreptul să şcolarizeze decât în specializările pentru care are autorizare provizorie de funcţionare sau acreditare. Lista specializărilor autorizate sau acreditate se aprobă anual (sau bianual), prin hotărâre de guvern şi se publică în M.O.În anii universitari 2001-2002 şi 2002-2003, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, figurează (în HG 410/mai 2002 şi 944/septembrie 2002) cu cele 2 specializări acreditate, dar numai pentru forma de învăţământ de zi. Încălcând legea, conducerea universităţii a decis şcolarizarea la forma învăţământ la distanţă (ID), păcălind astfel mii de tineri, dornici de studii în regulă. Veniturile universităţii au crescut considerabil, dacă avem în vedere că un student plătea pentru specializarea „Psihologie“ o taxă de 15 milioane pe an, iar studiile au avut durată de 5 ani. Din veniturile proprii, universitatea a plătit profesorii, care, în acest caz, au ajuns la venituri anuale de câteva milioane lei vechi. Conducerea universităţii neagă acuzaţia Responsabil de toată această escrocherie este, la modul general, senatul universităţii, dar, în mod direct, rectorul , în baza deciziilor cărora cei 1.294 de tineri au fost înmatriculaţi la ID. În perioada respectivă decan era prof. Valer Roşca, iar rector, prof. Ciocoi Pop. Acesta din urmă, căutat de noi la numărul indicat de decanatul facultăţii, ne-a precizat (n.n. – dacă numărul a fost cel corect) că nu-l cheamă Ciocoi Pop. Actualul decan al Facultăţii de Psihologie, dl. prof. Emil Popa, ne-a declarat că a primit într-adevăr respectivele adrese şi că, la rându-i, a sesizat conducerea uni­versităţii, în ianuarie 2008, cerând o dezlegare legală pentru situaţia încâlcită, în care se află toţi cei 892 de studenţi ai Psihologiei, şcolarizaţi între 2001-2006 şi 2002-2007, ilegal, la ID. Rectorul actual, prof. Constantin Oprean, crede că nu este nici o problemă şi că, de fapt, se urmăreşte discreditarea universităţii, mai ales că ne aflăm în perioada alegerilor. Dna. prorector Boncuţ, cea care se ocupă de ID, susţine că: „I-am preluat (n.m. – studenţii) în 2004, la FR (frecvenţă redusă) şi există baza legală pentru înmatricularea lor, fiindcă hotărârea de guvern din octombrie 2001 ne permitea să organizăm ID şi FR, la specializările la care aveam acreditare sau autorizare provizorie“. Din păcate, dna. prorector nu a putut să ne explice de ce în hotărârile de guvern din 2002, dacă universitatea avea dreptul să şcolarizeze la ID sau FR, nu apare precizat acest lucru. Asta, în condiţiile în care pentru alte specializări, ale aceleiaşi universităţi (economia turismului, montanologie, matematică-in­­for­matică, jurnalism, istorie, drept), se precizează în acelaşi act normativ (HG 944/2002) că este legală şcolarizarea şi la zi, şi la ID. În plus, hotărârea invocată ca bază legală a înmatriculării la ID (ori chiar la FR) în 2001, a fost publicată în 26 octombrie, pe când studenţii au fost înscrişi la începutul anului universitar 2001, adică la 1 octombrie.Cu siguranţă, vinovaţi de această situaţie nu sunt studenţii deveniţi între timp absolvenţi, iar decidenţii ar trebui să răspundă pentru faptele lor. MEC nu are, deocamdată, un punct de vedere coerent.
Raspunde

Student

Acum 15 ani

Asistentul meu preferat, care munceste foarte mult cu noi, mi-a spus ca are un venit de 1.300 lei pe luna. Cum sa aiba domnul rector asa un salar? Colegii mei de la facultatea de inginerie spun ca la ore nu merge deloc, nu-l vede nimeni niciodata, pentru ca este ocupat. De unde provin banii acestia? Intre noi se vorbesc tot felul...
Raspunde

Student

Acum 15 ani

Interventiile de la 5 si 6 sunt articole din ziare?
Raspunde

adevarat

Acum 15 ani

si studentilor li se spune ca pentru bursele care li se cuvin si pentru care muncesc, nu sun bani.iata deci unde sta grosu....
Raspunde

Studenta

Acum 15 ani

O colega a mea care este reprezentanta in Senat, mi-a spus ca la o sedinta in care se dadeau sanctiuni la profesori au fost pusi si studentii sa voteze. Un numar de 10 studenti s-au abtinut, dar in procesul verbal, secretarul sef Smaranda (s-ar putea sa fi fost chiar securist pe timpul lui Ceausescu) nu a consemnat decat doua abtineri. Se mai abtinusera si vreo 5-6 profesori. Ulterior, un profesor Stoicescu, care are o functie de conducere, i-a adunat pe studentii care s-au abtinut si le-a tinut o morala cu amenintari voalate. Acesta este mediul de studiu si formare creat de autorul acestui articol, care da lectii de teoria managementului universitar, iar la noi e jale!
Raspunde

rusinica!!!!

Acum 15 ani

studentii sunt pusi in senatul universitatii doar asa ca sa fie....ei insa nu au nici un cuvant de spus.
Raspunde

Ioso

Acum 15 ani

Asta-i marele ticalos ! Cel mai mare ! Mai mare decat carajuleampulea !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus