Pentru prima dată în istoria sa de om de afaceri, magnatul sibian Ilie Carabulea a stat de vorbă, faţă în faţă, cu sibienii care au vrut să îi asculte istorisirile despre afacerile pe care le conduce, dar şi despre viaţa privată.
"Ca mine sunt foarte mulţi sibieni, care au pornit pe drumul privatizării şi care şi-a sacrificat stilul şi modul de viaţă pentru câştigul material", şi-a început monologul Carabulea. El a lăsat să se înţeleagă faptul că a ajuns la un nivel în care câştigul material nu mai contează, ci primează interesul social. "La un moment dat nu mai lucrezi pentru coşul zilnic, ci te poziţionezi pe un scop social: să faci ceva, să laşi în urma ta ceva, ceva temeinic. Vreau să transmit un mesaj social pozitiv". Carabulea şi-a declarat şi încrederea în Dumnezeu. "Toate le-am realizat pe principiul curajului. Este adevărat, degeaba ai curaj şi dorinţă, dacă nu te ajută şi Dumnezeu".
De la rulmenţi, la primul camion
Ilie Carabulea şi-a început viaţa de om de afaceri în 1990, alegând drumul bătut de majoritatea românilor de atunci - Turcia. "La Istanbul am făcut primii dolari, din rulmenţi. Apoi, în 1990, la întâlnirea de 20 de ani de la terminarea facultăţii, un fost coleg care lucra la Steagul Roşu mi-a oferit ocazia să cumpăr un camion cu 460.000 de lei. Din octombrie, preţurile urmau să se dubleze. Ceea ce s-a şi întâmplat. Am făcut, prin urmare, transport de marfă. Am condus eu, am făcut şoferie".
Transportul de persoane a venit în urma unei alte întâlniri, la Bucureşti, cu un prieten care avea două autobuze. "Am cumpărat şi eu unul, pe care l-am reparat la IRA, Întreprinderea de Reparaţii Auto, Mureş. Pentru prima cursă am pregătit şi un buchet cu 30 de trandafiri, pentru cucoanele, pentru cetăţenele care urmau să călătorească. Dar nu au venit decât vreo patru, aşa că am rămas cu flori. Era 1 iulie 1992. În septembrie am cumpărat al doilea autobuz, tot aşa, second şi l-am reparat", povesteşte Carabulea. A încercat dezvoltarea afacerii pe baza unui credit de 15.150.000 de lei. Credit care s-a lăsat cu emoţii. "Laun moment dat, m-am trezit că aveam 26 de milioane datorie,. Eu am crezut că am perioadă de graţie de şase luni şi la rată, şi la dobândă. Şi când m-a chemat directorul de la BRD să îmi spună că nu mi-am plătit dobânda... am fost copleşit vreo trei luni. Nu prea am dormit. Ţin minte că în Adevărul era o rubrică, ceva cu rubrica neagră, numai cu omoruri şi violenţe. Pe aceea o citeam, că nu puteam dormi". În condiţiile în care dobânzile la credite urcau şi până la 150%, Carabulea a reuşit să îşi achite creditul în mai puţin de un an. "Norocul meu era că lucram cu valută".
Ramada trebuia să aibă arhitectură clasică
Ideea de a ridica un hotel la Sibiu i-a venit după ce a stat la Budapesta la hotelul Kempinski. "Pur şi simplu m-a fascinat, cu arhitectura clasică, aşa cum îmi place mie. M-a fascinat arhitectura clasică demult - în 1978 am fost la Viena şi am făcut sute de poze. La Paris am fost în 1987 şi mi-a plăcut arhitectura". A cumpărat actuala locaţie a hotelului Ramada şi a început să caute arhitecţi. "Am vorbit cu arhitecţii care au ridicat autobazele, au spus că un hotel este o treabă complexă şi mi-au recomandat Arhitect Service, unde patron era domnul Ciurea. Le-am dat bani, le-am spus ce să vizioneze şi când îmi prezintă proiectul, era ceea ce vedeţi şi acum. Am fost foarte supărat. Ei mi-au adus un proiect numai cu linii drepte, eu vroiam cu linii curbe, cu ştiucăterii. L-am luat pe domnul Ciurea şi am fost la Praga, am fost la Budapesta, apoi în Italia, Franţa am vizionat tot felul de hoteluri. După alte şase luni, domnul Ciurea a venit că "noi nu ştim altcumva să facem". Eram presat căci se apropia 2007 şi am acceptat aşa. Am avut emoţii pentru că nu ştiam dacă place la toată lumea. Nu de fiecare dată dorinţa se concretizează prin ceva util şi plăcut", adaugă Ilie Carabulea.
Proiectul companiei aeriene a picat
Acum doi ani, Ilie Carabulea plănuia şi investiţii într-o companie de zboruri low-cost. Proiectul nu s-a mai concretizat. "Au expirat autorizaţiile. Ce am constatat - personalul de specialitate este foarte puţin şi foarte pretenţios, foarte scump. Pentru compania respectivă îmi trebuia o persoană de încredere care să urmărească derularea lucrurilor. Am cumpărat un avion Cesna 172 de trei locuri, pentru a obţine autorizaţiile necesare companiei de transport. Am şi dat avans, 320.000 de dolari, pentru un avion ATR. Şi acum sunt banii la firma din Londra. Din cauza mea am pierdut banii. În primul an pierdeam şase milioane de dolari şi în anul următor era preconizat să-i recuperez. Dar era inoportun să promovez curse low-cost internaţionale, deoarece era o concurenţă pentru Atlassib", descrie Carabulea.
Domeniu de vânătoare cu mistreţi blajini
Mai puţin cunoscut sibienilor este faptul că Ilie Carabulea şi-a amenajat şi un domeniu de vânătoare pe 270 de hectare. "Sunt 50 - 60 de mistreţi, un cerb, cinci ciute şi patru viţei, două căprioare, doi ţapi şi doi iezi, Mistreţii s-au împărţit în două ciurde. Una este din mistreţi aproape domestici. Vin la tine când le duci de mâncare". Cu toate acestea, lui Ilie Carabulea îi place mai mult să pescuiască, în cele cinci lacuri amenajate la Crinţ. Carabulea spune, însă, că nu are foarte mult timp, programul lui de lucru fiind de cel puţin 15 ore pe zi. "La şapte ajung la serviciu. Rareori ajung acasă înainte de ora 22 - 23. Programul de ştiri de la ora 24 de la Realitatea vreau să îl văd. Vinerea şi sâmbăta sunt programate întâlniri cu directorii din zonă şi cu responsabilii mei de firmă. Sunt 10 angajaţi cărora le sunt repartizate mai multe firme. Ei au vinerea audioconferinţe cu firmele din subordine. Iar duminica rezolv problemele pe care nu le rezolv sâmbăta".
Pe scurt
Cifra de afaceri a Holdingului Atlassib a fost de 280 de milioane de euro în 2008. Anul acesta este preconizată o scădere de 10%. "Scăderea nu se resimte în toate firmele", spune Carabulea
Cea mai importantă creştere o înregistrează Carpatica Asig, a cărei cifră de afaceri este calculată la 42 - 45 de milioane de euro, dublu faţă de anul trecut
Societatea Atlassib, care transportă anual 800.000 de călători va fi transformată în societate pe acţiuni
Carabulea a investit şi în compania Meridiana, firmă de transfer de bani. Deocamdată are puncte de lucru doar în Italia, dar urmează Spania, Germania, Franţa, Belgia şi Olanda
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Ilie Carabulea , Holdingului Atlassib , Carpatica Asig , Arhitect Service , La Istanbul , Reparaţii Auto , Societatea Atlassib , La Paris , Steagul Roşu
Vizualizari: 1117
Ultimele comentarii
Acum 14 ore
Kokos
Acum 14 ore
Emil
Acum 14 ore
Suseanu Porumb
Acum 15 ore
Vivi Dragan
Acum 15 ore
Leonard (Leo)