Duminică,
28.02.2021
Innorat
Acum
-1°C

Concurs: castiga un canar cu Turnul Sfatului

Ilie Chindru creşte canari încă din 1971. Încă de pe atunci, canarii de cântec Roller nu lipseau din casa sa şi le poartă o dragoste nemăsurată. Pentru a încuraja creşterea de canari el a înfiinţat încă din anul 1980 un concurs, care se desfăşoară în fiecare an la Cisnădioara, la pensiunea Elimheim, între 26-28 noiembrie. Înscrierea în concurs presupune o taxă de participare de 20 de lei.
Ilie Chindru are 62 de ani şi vrea să crească aceste specii de păsării până când sănătatea nu o să îi mai permită. "Sunt de profesie tâmplar însă asta nu mă împiedică că cresc canari. Prima dată am crescut porumbei. Ulterior am cumpărat canari de cântec şi am început să particip cu ei la concursuri. Mie îmi plac cei de cântec dar mai sunt şi canari cocoşaţi, frezaţi, comuni. Este un hobby ceea ce fac. Anul acesta avem înscrise în concurs cele mai multe colecţii de canari, 29, pentru că am făcut un regulament în care un participant poate veni cu două colecţii" a spus Chindru. Pentru prima dată în istoria acestui concurs, anul acesta va participa şi o crescătoare, de loc din Harghita, fiind prima femeie participantă la această competiţie.
O colecţie are patru canari, iar cea care adună 90 de puncte devine campioană. Există mai multe ture pe care o colecţie trebuie să le treacă şi anume: rolanda adâncă, ture în R, rolanda de apă, tura cristalină, tura fluierată, tura legănată, tura gâlgâită, tura de sonerie rostogolită, tura de sonerie simplă. O colecţie "are la dispoziţie" 30 de minute să cânte. Mulţi nu ştiu cu ce se hrănesc canarii însă mâncarea de bază este rapiţa. Crescătorul din Cisnădie are anual 70 de exemplare. Dintre aceştia păstrează 18 femele şi 7 bărbătuşi iar restul îi vinde sau îi dă la prieteni. Un astfel de exemplar costă de la 50 de euro în sus. Există şi un club naţional al crescătorilor de canari Roller cu sediul în Cisnădie. A fost înfiinţat în 1991 şi numără circa 20 de membri.

Concurs

Ziarul Turnul Sfatului pune la bătaie un canar oferit de Ilie Chindru. Cine răspune corect la următoarele întrebări poate câştiga un canar prin tragere la sorţi. Răsunsurile se trimit pe adresa de mail redactia@turnulsfatului.ro până la data de 24 noiembrie.
Care este mâncarea de bază a canarilor?
Câte specii de canari sunt?
A câta ediţie se organizează concursul naţional de canari de cântec?
Care este punctajul maxim pe care trebuie să-l aibă un canar de cântec ca să iasă campion?
Numele celor care au dat toate răspunsurile corecte vor fi introduse într-o urnă de unde va fi extras câştigătorul canarului.

Vizualizari: 177

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus