Luni,
05.12.2022
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Russell McGregor, liderul Johann Strauss Ensmble: „Astept cu nerabdare sa ma intorc”

Cine a participat până acum la unul dintre concertele Johann Strauss Ensemble de la Sibiu ştie că este mai mult decât un concert de înaltă ţinută în care sunt interpretate lucrări de Franz Lehár, Karl Komzak, Julius Fucik, precum şi celebrele teme de Crăciun ale lui Johann Sebastian Bach. De fiecare dată a fost un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. Şi cel mai mare merit pentru acest lucru îl are Russell McGregor, liderul ansamblului vienez. Un tip carismatic, mereu pus pe şotii şi tot timpul aflat în legătură directă cu publicul. Cu ce aşteptări vine Russel din nou la Sibiu aflaţi în rândurile următoare.

Reporter: Câte „Crăciunuri fericite” aţi petrecut în turneuri în România, în ultimii ani?
Russell McGregor: Aceeasta este a patra vizită a mea în România, în timpul sărbătorilor de Crăciun.

Rep.: Ce diferenţe aţi observat între felul în care românii se pregătesc de Crăciun şi cel în care se pregătesc austriecii? E ceva ce găsiţi special?
R. M.: Cred că cele două ţări se pregătesc pentru Crăciun în cea mai mare parte la fel. Târgurile de Crăciun se găsesc peste tot, cu delicioasele vinuri fierte şi punch-uri. Poate că în România se decorează străzile şi clădirile ceva mai mult decât în Austria.


Rep.: Ce amintiri aveţi de la primul concert în Sibiu?
R. M.: Îmi amintesc foarte bine primul concert pe care l-am avut în minunata sală Thalia. Este o sală mică, dar are o acustică deosebită.

Rep.: Cum a fost publicul atunci şi cum consideraţi că este publicul din Sibiu în general?
R. M.: Publicul este foarte aproape de scenă în sala Thalia, aşa că am putut comunica foarte bine cu spectatorii. Şi din această cauză am putut face un concert memorabil pentru toată lumea. Întotdeauna aştept cu nerăbdare să mă întorc.

Rep.: Ce aşteptaţi de la concertul care va avea loc pe 14 decembrie?
R. M.: Încerc pe cât posibil să nu merg cu aşteptări la un spectacol. Ştiu numai că voi merge pe scenă, voi da totul, 100% şi voi încerca să comunic cu publicul

Rep.: Ce le spui celor care au cumpărat deja un bilet la concert, la ce să se aştepte ei? Dar ce le spui celor care încă nu au cumpărat un bilet?
R. M.: Trebuie să se aştepte la o seară minunată cu melodiile dinastiei Strauss, dar şi la câteva surprize care nu vor avea loc doar pe scenă, ci şi în public, aşa că aveţi grijă!


Rep.: Va exista în concertul de la Sibiu un moment în care veţi susţine un tânăr sibian talentat, care nu are o vioară pe care să exerseze. Cât de important este pentru dumneavoastră să luaţi parte la un moment ca acesta? Aţi mai făcut asemenea gesturi?
R. M.: Cred că este o idee minunată şi un gest minunat – să-i ofer câştigătorului unei competiţii muzicale un instrument. Va fi o onoare pentru mine să ofer acest instrument mai departe şi poate să cânt câteva note alături de acest copil. Trebuie să recunosc că n-am mai fost implicat până acum într-un asemenea act de caritate. Dar întotdeauna încerc să ajung la sufletul copiilor şi să-i încurajez să înveţe să cânte la un instrument, pentru că acest lucru le va da lor şi celorlalţi atât de multă bucurie, pe parcuirsul vieţii.

Rep.: Ce poate schimba muzica în această lume? Credeţi în puterea muzicii?
R. M.: Cred foarte mult că muzica are aceeaşi putere – dacă nu şi mai multă – precum cuvintele şi acţiunile noastre. De exemplu - să fii în stare să cânţi în ţări diferite, precum Japonia şi Iran, ţări ale căror limbi nu le vorbesc defel, şi totuşi pot să comunic foarte bine cu publicul de acolo. Muzica are puterea să atingă inimile şi sufletele oamenilor şi nu poate fi niciodată înţeleasă greşit, cum sunt uneori cuvintele.

Rep.: Alături de care interpret din România v-ar plăcea să cântaţi?
R. M.: Mi-ar plăcea să-i interpretez compoziţiile lui George Enescu, mai ales că el a fost şi violonist. Considera muzica lui foarte emoţionantă, atât pentru interpret, cât şi pentru public. Pe de altă parte, îmi place muzica pop şi, cine ştie, poate odată voi cânta lângă o interpretă ca Nicola!


Îndrăgostit de România

Russell McGregor este concertmaster al orchestrei Palatului Schonbrunn din Viena. Încă de la prima vizită în ţara noastră s-a declarat îndrăgostit de România, unde a reuşit să îşi facă mulţi prieteni. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care revine în fiecare an. „Pentru noi începe să devină o tradiţie Turneul de Crăciun din România”, spune Russell.

Premieră pe gheaţă

Johann Strauss Ensemble a reuşit în urmă cu doi ani o premieră pentru Sibiu. Au reuşit un spectacol memorabil în care au acompaniat, în Pavilionul 90, campionii naţionali din România, Germania şi Polonia în timp ce evoluau pe patinoarul special amenajat. A fost un program unic şi inedit care a îmbinat patinajul artistic cu muzica simfonică.

Tradiţie de patru secole

Vioara la care cântă Russell McGregor a fost fabricată de celebrul lutier italian Carlo Giuseppe Testore în anul 1697.

Bilete la Agenţia TeatralăRussel McGregor şi Johann Strauss Ensemble vor putea fi văzuţi la Sibiu, pe scena Sălii Thalia, în data de 14 decembrie. Biletele pentru concert se găsesc la Agenţia Teatrală de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, sau la sediul ziarului Turnul Sfatului. Preţul unui bilet este de 200 lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

vali

Acum 12 ani

Se spune "turnee" nu "turneuri" ! V-ati molipsit de la ... "succesuri"! L-am vazut la Alexandria, pe 10 decembrie. Excelent!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus