Miercuri,
30.11.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Amintirile neplacute pot fi sterse din arhiva

A fost descoperit un sistem în măsură să le anuleze oamenilor efectul amintirilor înfricoşătoare, fără a se recurge la medicamente şi nici la bisturiul neurochirurgului. Noua metodă blochează în mod semi-permanent amintirile traumatice şi potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea New York, care au pus-o la punct, ar putea avea importante implicaţii în ceea ce priveşte tratamentul dereglărilor legate de frică şi panică.
Studii precedente au reuşit blocarea amintirilor urâte înainte ca acestea să fie "arhivate" complet în memoria cerebrală, dar multe dintre sistemele experimentate până acum s-au servit de compuşi toxici pentru organismul uman, sau au demonstrat efecte limitate la o perioadă scurtă de timp.
De această data, echipa condusă de Elizabeth Phelps de la Universitatea New York a reuşit să evite utilizarea acestor substanţe, servindu-se de o fază din procesul de memorizare, cunoscută sub numele de "re-consolidare", pe parcursul căreia amintiri vechi pot fi modificate.
După ce au "antrenat" un grup de voluntari să se teamă de un stimul vizual, oamenii de ştiinţă le-au introdus noi informaţii "sigure" în timp ce reactivau amintirile urate; astfel ei au reuşit să "rescrie" gândurile negative asociate stimulului respectiv, practic modificând amintirea traumatică.
Efectele acestui tip de intervenţie, au precizat cercetătorii, durează cel puţin un an şi nu par a influenţa celelalte amintiri ale persoanei, cele care nu au fost reactivate la momentul în care erau furnizate noile informaţii "salvatoare", scrie cotidianul italian "La Stampa".

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus