Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Dezvoltarea durabila a comunitatilor locale

Conceptul de dezvoltare durabilă a devenit astăzi, obiectivul fundamental al tuturor popoarelor de pe globul pământesc. Este de asemenea un obiectiv comun, care obligă, în viitor la acţiuni convergente ale tuturor actorilor de pe planeta noastră.
Dezvoltarea durabilă a unei societăţi se referă la acea societate care îşi modelează sistemul economic şi social astfel încât resursele materiale şi sistemele suport ale vieţii să fie conservate sau satisfacerea nevoilor generaţiilor actuale să se asigure fără a compromite satisfacerea nevoilor generaţiilor viitoare.
Conceptul modern al dezvoltării durabile este unul complex şi se bazează pe următoarele componente:
- Dezvoltarea economică;
- Dezvoltarea socială;
- Protecţia mediului (aspectul ambiental ecologic);
- Componenta culturală;
- Componenta asigurării securităţii internaţionale, naţionale şi regionale.
Secolul XXI marchează trecerea de la societatea industrială la societatea bazată pe cunoştinţe şi cultural intensivă.
Acţiunile importante la nivel mondial: Conferinţa Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro (1992), Summitul de la Johannesburg (2002) sau la nivel naţional: Forumul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă până în 2005 – demonstrează preocupările tuturor ţărilor de a respecta principiile dezvoltării durabile şi de a pune în operă o dezvoltare durabilă pe termen lung.
Constatăm astăzi preocupări importante ale membrilor Uniunii Europene, care în urma Summitului de la Lisabona (2007) adaugă celor patru libertăţi cunoscute ale UE o a cincea libertate, şi anume libertatea ideilor (know-how-ului), ceea ce va impune în viitor utilizarea tuturor cunoştinţelor pentru atingerea obiectivelor comune, pentru care un loc important îl ocupă dezvoltarea durabilă a Uniunii Europene.
A lupta pentru dezvoltarea durabilă înseamnă a acţiona sistemic şi simultan pentru înlăturarea:
- sărăciei,
- poluării,
- nesiguranţei locului de muncă,
- migraţiei,
- extinderii urbanizării, crizelor economice şi monetare
- şi menţinerea valorilor tradiţionale.
În acest sens, Constantin Noica, referindu-se la tradiţia culturală spunea ca acesta înseamnă: „păstrarea întru spirit a ceea ce a fost bun în trecut” pentru că tradiţiile culturale reprezintă o adevărată religie.
Melina Mercouris, fostul ministru al culturii din Grecia sublinia: „Arta, cultura şi creativitatea nu sunt mai puţin importante decât tehnologia, comerţul şi economia.”
Încercând să analizăm componentele dezvoltării durabile, vom constata şi înţelege mai bine implicaţiile fiecăreia în ceea ce înseamnă cu adevărat dezvoltarea durabilă.
Dezvoltarea economică în condiţiile globalizării are atât efecte pozitive cât şi negative asupra dezvoltării durabile. Astfel, se pot evidenţia ca efecte pozitive: creşterea eficienţei economice şi a concurenţei care au ca efect realizarea de produse mai bune şi mai ieftine şi, totodată creşterea numărului locurilor de muncă în ţările slab dezvoltate, cu perspective de reducere în viitor a decalajelor care le despart pe acestea de ţările puternic dezvoltate.
Un aspect negativ al dezvoltării economice îl reprezintă creşterea puterii corporaţiilor multinaţionale şi îmbogăţirea actualilor deţinători de bogăţii. Adică: bogatul devine mai bogat, iar săracul devine mai sărac. Astfel revista Forbes menţionează că averea celor mai bogate trei familii de pe glob este mai mare decât venitul însumat al celor mai sărace 48 de ţări din lume. Un exemplu de evidenţiere a legii Pareto este demonstrat de faptul că 20% din locuitorii planetei deţin 80% din bogăţiile ei sau 20% din locuitorii planetei consumă 80% din resursele planetei.
Creşterea economică trebuie să se realizeze, în principal pe:
- reducerea consumului de resurse (în special energetice),
- creşterea productivităţii,
- creşterea eficienţei economice.
Aceste strategii sunt impuse de faptul că astăzi există o creştere a consumului de energie de 4-6 ori raportat la PIB, ceea ce poate să ducă în viitor la creşterea emisiilor de dioxid de carbon de 5-6 ori raportat la PIB. De aceea, creşterea randamentului energetic este de mare importanţă.

Continuarea în numărul viitor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

11 comentarii

Elev clasa a III-a

Acum 14 ani

Cu aceste banalitati, nu am sa promovez ciclul primar!
Raspunde

lol

Acum 14 ani

Papagalii astia impostori isi dau cu parerea la permanenta aici? Tulai, toti unul si unul...Dar pe sasul Klein, securistul ecumenic si consilier local, de ce l-ati scos, la cerere, ca sa nu mai afle lumea ca era turnator la Secu??
Raspunde

Medic

Acum 14 ani

Fara acest impostor, ULBS ar fi putut fi o universitate importanta. Intre cei ciomagiti de gasca impustita a lui Oprean s-au aflat si cativa constructori cu sclipiri, care puteau ridica universitatea la standarde inalte. Impostorii nu lasa pe nimeni sa se ridice. Dau in cap, precum infractorii de rand. De fapt, si ei sunt tot infractori.
Raspunde

fost propagandist

Acum 14 ani

Ceea ce surprinde in articolul rectorului Oprean este, inainte de orice, limbajul impovarat de clisee asimilate din documentele de partid de pana un 89, a caror vitalitate e departe de a-si epuiza rsursele ideologice. Nu-l inteleg pe dl. rector de ce nu multumeste cu ceea ce poate face prin profesie si cariera, aspirand acum (de la o vreme) la postura de ideolog, de teoretician: libertatea ideilor - care nu-i o descoperire a zilelor noastre- nu este apanajul oricarui amator.
Raspunde

hyh

Acum 14 ani

LA puscarie si lasa-ne
Raspunde

KLAUS IOHANIS

Acum 14 ani

NICI MACAR EU TOVARASE RECTOR NU SUNT ATAT DE PROST CA DVS.SUNTETI CHIAR MAI 'SUBMEDIOCRU ' DECAT ICH
Raspunde

Boris

Acum 14 ani

De ce cenzurati? Pierdeti enorm cu cenzura!!!
Raspunde

GRAMATICA

Acum 14 ani

Va rog din suflet NU MAI PUBLICATI AGRAMATISMELE acestui individ .Continutul publicat este PENIBIL.
Raspunde

Boris

Acum 14 ani

Dupa ce am incercat fara succes sa public un comentariu, revin. Rog angajatii ziarului sa nu se mai compromita cu aceste articole, chiar daca impostorul din fotografie a oferit un contract gras, cu conditia ca ziarul sa nu aduca "prejudicii de imagine" ulbs. Nu va mai compromiteti, chiar daca mancati o felie ceva mai mica.
Raspunde

doldu

Acum 14 ani

Nu mai sunteti la curent cu curentele ideologice din vest care au constatat ca dezvoltarea durabila nu mai e automat legata de cresterea economica (care aduce cu sine distrugerea mai rapida a resurselor naturale, umane si duce la imbogatirea exclusiva a celor putini de care e vorba in articol), ci se bazeaza pe o crestere calitativa in loc de cea cantitativa, cu protejarea mediului si folosinta maxima a resurselor sociale, asta bineinteles dupa ce s-a instaurat CIVILIZATIA.
Raspunde

DUSE CORUPTUL

Acum 14 ani

OPREAN TREBUIE DISTRUS !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus