Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Cin` sa sape la retea: taietorul de lemne sau soferul?

La licitaţia pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă din satul Nucet, comuna Roşia, s-au înscris două firme: SC Fores SRL şi T&I Trans SRL. Potrivit Registrului Comerţului, una din aceste firme se ocupă de exploataţii forestiere, iar cea din urmă de transporturi rutiere de mărfuri. Ambele firme îşi au sediul social în satul Nou, din comuna Roşia.
Procedura de achiziţie publică respectivă a fost lansată în septembrie anul trecut. Printre criteriile de calificare solicitate se numără o cifră de afaceri medie de 200.000 de lei pe an, utilaje, personal etc. Valoarea estimată a lucrărilor era, înainte de licitaţie, de 133.000 de lei. Chiar dacă deschiderea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei a fost programată pentru 5 octombrie 2009, firma câştigătoare a fost desemnată aiba în ultimele zile ale anului trecut.
Dintre firma de exploataţii forestiere şi cea de transporturi rutiere de mărfuri, comisia de licitaţie din Roşia a ales-o pe prima, care a cerut pentru lucrare 99.825 de lei. "Nu este nicio problemă. Firma Fores a început ca firmă de exploataţii forestiere, dar acum s-a specializat şi în construcţii. Nu, nu, nu este loc de îndoială. Mai ales că în cadrul licitaţiei a şi fost depusă o contestaţie, tocmai la Bucureşti, la Consiliu. Şi nici aceia nu au schimbat rezultatul licitaţiei", spune Valentin Aldea, primarul din Roşia.
Contestaţia a fost depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de Daniel Iordache, avocatul angajat de T&I Trans. Firmă înfiinţată în aprilie 2008, a participat la licitaţia pentru executarea reţelei de apă chiar dacă are drept obiect de activitate transportul rutier de mărfuri. Şi chiar dacă cifra de afaceri pe 2008 a fost de 178.850 de lei. Şi chiar dacă numărul mediu de salariaţi al firmei, pe 2008, este 1 (unu). Firma îi are ca asociaţi, cu părţi comune, pe Melania Bratu, Toma Albu şi Ioan Albu. La numărul de telefon înregistrat la Registrul Comerţului pentru această firmă nu răspunde nimeni. Am reuşit să găsim firma de contabilitate şi pe contabila care se ocupă de actele firmei. "Chiar eu i-am sfătuit să depună contestaţie, deoarece firma ceruse preţul cel mai mic. La CNSC nu a fost dat câştig de cauză, dar nu a mai fost contestată această decizie. O să vorbesc cu asociaţii firmei dacă vor vrea să vă dea declaraţii", ne-a spus contabila firmei T&I Trans, cu sediul în Nou.
La fel, la numărul de telefon înregistrat la Finanţe de cei de la Fores, câştigătorii licitaţiei, nu răspunde nimeni. Prin urmare, în ziua de Sfântul Ion am ajuns la Nou, unde, la numărul 236 ar fi trebuit să găsim sediul celor doi fraţi asociaţi - Aurel şi Cosmin Lumiţ, născuţi în 1981, respectiv 1983. La numărul respectiv locuieşte altcineva. Dar, pe Cosmin Lumiţ îl găsim la magazinul pe care împreună cu fratele său îl deţine în satul Nou. Pe Cosmin Lumiţ îl cheamă şi Ion, aşa că îl găsim în bună dispoziţie. Insistă să facă cinste de ziua lui. "Deci, până în 2007, firma Fores s-a ocupat de exploataţii forestiere. Dar, de atunci, nimeni nu mai cumpără lemnul, aşa că acum Fores se ocupă de magazine, de exploataţii forestiere şi de construcţii", povesteşte Cosmin Lumiţ. Dar, fiind "de ziua lui", sugerează să continuăm a doua zi discuţia despre capacitatea firmei lui de a bune la bun sfârşit lucrarea de extindere şi reabilitare a reţelei de apă din satul vecin Nucet.
"Acum, vom termina lucrarea în două săptămâni, o lună, depinde de cum e vremea şi cât de mult ne permite să lucrăm. Nu, nu avem nevoie de utilaje de gen excavator, mai mult vor fi săpături manuale", a spus a doua zi Cosmin Lumiţ. El spune că a câştigat licitaţia pe bună dreptate. "Vă daţi seama, a fost contestată şi la Bucureşti, dacă şi de acolo ne-au dat dreptate...".
Potrivit caietului de sarcini, firma câştigătoare trebuia să facă dovada lucrărilor de acest gen executate în ultimii cinci ani, dar să şi prezinte lista utilajelor pe care le are la dispoziţie pentru lucrările de terasamente, de beton şi beton armat, de prefabricate şi de execuţie a reţelei de alimentare cu apă potabilă din tuburi PEHD.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

silviu

Acum 14 ani

"Cin` să sape la reţea: tăietorul de lemne sau şoferul?" Pai nu, mai bine sapa ma-ta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus