Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Bursa din Sibiu. Pentru nivelul urmator.

Bursa din Sibiu trece la următorul nivel, în 22 ianuarie şi speră să ajungă din urmă şi să întreacă Bursa din Bucureşti, cu ajutorul polonezilor de la Bursa din Varşovia şi cu ajutorul legăturilor americane păstrate încă de la înfiinţarea bursei sibiene, în 1994. 
În 22 ianuarie, Bursa din Sibiu (Sibex) va lansa piaţa spot, ceea ce înseamnă că aici se vor putea tranzacţiona acţiuni întocmai ca la Bursa de Valori Bucureşti. În plus, chiar Bursa din Sibiu va fi listată, într-un moment în care instituţia finannciară de pe malurile Cibinului aniversează 15 ani de activitate.
Preşedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuţa, consideră că 22 ianuarie marchează începutul unui nou nivel de dezvoltare a Sibiului. "Din 22 ianuarie trecem la un alt nivel. Sibiul devine al doilea Chicago bursier. În plus, deocamdata, suntem al doilea centru bursier din România însă, avem perspective mari de a deveni primul, într-un timp foarte scurt. În 22 ianuarie vom deveni prima bursă listată, din Europa Centrală şi de Est", declară Teodor Ancuţa. Acesta adaugă că Bursa din Sibiu are perspective internaţionale, prin faptul că va oferi posibilitatea jucătorilor de a miza pe cel mai popular indice american, Dow Jones cât şi datorită faptului că vor avea loc listări duble, la Sibiu şi la Bursa de la Varşovia, cu care există relaţii strânse de colaborare. De altfel, preşedintele Bursei din Varşovia, Ludwik Sobolewski, va fi prezent la Sibiu, în 22 ianuarie, alături de alţi invitaţi de seamă din domeniu.
Prima companie listată atât pe Bursa din Sibiu, cât şi pe bursa poloneză va fi, cel mai probabil, Adeplast Oradea, de listare urmând să se ocupe societatea Intercapital Invest şi o societate din Polonia.
De listarea Bursei din Sibiu se va Banca Comercială Română. Sibex are un capital social de 21,5 milioane lei şi, potrivit ultimului preţ pe titlu, este evaluată la circa 54 milioane lei.


Platformă nouă

Global Vision se numeşte noua platformă pe care se bazează Bursa din Sibiu. Sistemul electronic, furnizat de dezvoltatorul britanic Trayport ltd London este folosit de nume de referinţă pe plan mondial cum ar fi OneChicago, New Zeeland Stock Exchange, Japan Oil Exchange, Deutsche Bank, Barclays. Platforma a fost furnizată Bursei din Sibiu la începutul anului trecut. şi ar fi trebuit lansată oficial undeva prin mijlocul verii. Însă, detaliile tehnice şi alte evenimente au amânat momentul.
Platforma permite efectuarea tranzacţiilor cu produse derivate, ca si pana acum, dar şi cu acţiuni, titluri de stat sau certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Trayport este un furnizor de multiple soluţii de tranzacţionare şi alte software-uri bazate pe ordine pentru brokeri, burse şi traderi. Trayport dezvoltă, lansează şi susţine software de tranzacţionare flexibil şi de calitate pentru orice instrument în toată lumea, pe pieţe regementate sau de tip OTC.


2,5 milioane de contracte într-un an

Anul trecut, la Bursa din Sibiu s-au intermediat 2,48 milioane de contracte de futures şi optiuni. În urmă cu doi ani, numărul acestora trecea de 3,6 milioane.
În primele noua luni ale anului trecut, potrivit celor mai recente date oficiale, Bursa din Sibiu a realizat o cifră de afaceri de 1,55 mil. lei, în scădere cu 19,6 la sută faţă de perioada similară din 2008. Sibex a avut un profit net de 1,33 mil. lei, la finele lui septembrie 2009, mai mare cu 36,4% faţă de cel înregistrat în perioada similară din 2008.


Dow Jones e la Sibiu

Bursa din Sibiu a anunţat recent că are dreptul să lanseze pentru tranzacţionare contracte futures având ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average, unul din cei mai monitorizaţi şi cunoscuţi indici bursieri pe plan mondial. CME Group, care administrează cea mai mare şi diversificată piaţă de instrumente derivate din lume, deţine licenţa exclusivă pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) denominat în dolari SUA.
Contractul futures ce urmează a fi listat pe piaţa SIBEX va fi denominat în dolari SUA şi Lei şi va avea scadenţe trimestriale de până la 12 luni. Produsul este dedicat în principal investitorilor autohtoni. "Suntem încântaţi să începem cooperarea cu CME Group şi Dow Jones Indexes, iar acest proiect constituie unul din cei mai importanţi paşi pe care îi facem în cadrul strategiei noastre de construire a unei pieţe de produse derivate lichide şi eficiente în România", a declarat Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu.



Înfiinţată în 1994 şi autorizată de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, societatea are în prezent 38 de membri activi (Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare şi bănci comerciale). Primul contract futures a fost lansat în Iulie 1997, iar, în prezent, 30 de produse derivate sunt disponibile pentru tranzacţionare pe sistemul electronic SIBEX.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus