Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

2 857 de lei pe cap de elev

De la 1 septembrie 2010, fiecare director de şcoală, profesor şi învăţător va avea grijă de elevii de la clasă, ca şi cum ar fi ai lor de acasă. Sau ca şi cum salariul lor ar depinde de asta. De la 1 septembrie 2010 chiar asta se va întâmpla. Salariu directorilor, învăţătorilor şi profesorilor va depinde de fiecare elev în parte.

Semetrul II al anului şcolar 2009 – 2010 este ultimul în care finanţarea şcolilor se va face ca până acum. Începând cu anul şcolar următor fiecare şcoală în parte va primi exact atâţia bani câţi elevi au în grijă. „De la 1 septembrie intrând această finanţare per elev, bugetul va fi stabilit în funcţie de numărul de elevi. Hotărârea de Guvern din 23 decembrie 2009 stabileşte cuntumul de bază aferent fiecărui elev. Acest cuantum este de 2857 de lei pe an pentru un elev dinînvăţământul gimnazial, ceea ce constituie finanţarea de bază. Pentru învăţământul pentru minorităţi, sau tehnic, acest coeficient de finanţare per elev se măreşte cu un anumit procent stabilit. Fără discuţie această finanţare per elev va sta la baza finanţării întregului personal dintr-o unitate şcolară”, a declarat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Constantin Gorun.
În viaţa de zi cu zi, această modificare se va traduce prin faptul că dascălii vor fi mult mai atenţi cu elevii lor la clasă, nu le va mai fi indiferent dacă elevii pleacă sau nu la alte şcoli şi nici dacă abandonează şcoală. Ba mai mult, la sate, dascălii se vor gândi de două ori şi dacă rămân corigenţi pentru că salariul lor va depinde de numărul elevilor din şcoală. La oraşe şcolile vor intra chiar într-o concurenţă pentru a atrage cât mai mulţi şcolari. „Bugetul fiecărei şcoli va depinde foarte mult de numărul de elevi existenţi în unitatea şcolară respectivă. Cu cât acest număr de elevi este mai mare cu atât alocaţiile bugetare vor fi mai mari. Şi atunci interesul fiecărei şcoli este să-şi gestioneze aceste fonduri şi să îngrijească cât mai bine elevii pe care îi au în şcoală”, mai spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.

Probleme vor apărea în şcolile cu puţini copii. Spre exemplu, în Bruiu, şcoala cu clasele I – VIII are doar 76 de elevi, ccea ce înseamnă că va primi 217.132 de lei. Bani pentru tot anul, pentru reparaţii, dotări, salarii şi toate cele. Şi mai puţini bani va primi şcoala din Râul Sadului: 139.000 lei. La Polul opus se găseşte şcoala cu clasele I-VIII din comuna Roşia care are aproape 500 de elevi, sau Şcoala de Arte şi Meserii din Iacobeni care în prezent numără 665 de elevi. Şi mai bine vor sta şcoli precum Colegiul Tehnic Independenţa din Sibiu care se îndreaptă spre 2.000 de elevi. Directorii de şcoli spun că pentru a se evita diferenţele atât de mari între unităţile şcolare ar trebui regândită harta şcolară în judeţ şi comasate şcolile pentru un număr cât mai apropiat de elevi. „Noi trebuie să discutăm punctual cu fiecare comunitate în parte pentru că în perioada următoare trebuie să facem o raţionalizare optimă a reţelei şcolare”, spun directorii de şcoli. Aici intervin şi primarii de localităţi, care sunt proprietarii spaţiilor şcolare şi ordonatorii principali de credite. „Sunt primari care au venit la noi pentru comasarea unităţilor de învăţământ. Dacă, spre exemplu, contabilitatea şcolii doreşte să o ţină primăria, nu este nicio problemă, pentru că ei sunt şi proprietarii şi gestionarii banilor”, mai declarată inspectorii şcolari.

Dacă vor apărea probleme cu banii, există şi o mică portiţă de scăpare: finanţarea compensatorie şi finanţarea complementară. Dacă există o comunitate săracă, unde din taxe şi impozite nu se strânge mare lucru la buget, în acest caz Consiliul Judeţean poate venbi cu o compensare a cheltuielilor la nivelul unităţilor de învăţământ. La fel şi Consiliul Local trebuie să asigure întreţinerea clădirilor, igienizarea pe timpoul vacanţei de vară, repararea clădirilor şi modernizarea bazei didactice.
Dar, poate unul dintre cele mai importante aspecte, se va schimba mentalitatea dascălilor şi personalului didactic faţă de elevi. „Exista o anumită mentalitate în rândul profesorilor care gândesc ceva de genul vine o clasă nouă de elevi, cu ocazia asta îmi permit să scap de anumiţi elevi care îmi fac probleme la ore sau sunt mai obraznici. Acum ai scăpat de ei, ai scăpat şi de finanţare. Elevul când se transferă la o altă şcoală automat ia în ghiozdan şi banii aferenţi şcolii. În felul acesta se va reduce şi abandonul şcolar”, mai spune Constantin Gorun.


„Mie mi se pare o măsură foarte bună, stimulatorie. Cred că va duce la o cointeresare a managerilor, directorilor de şcoală dar şi a personalului didactic în sensul menţinerii şi atragerii elevilor în băncile şcolii”, Constantin Gorun, inspector şcolar general.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus