Joi,
27.01.2022
Innorat
Acum
1°C

Pe cine pacalim?

Suntem menajaţi mai ceva ca nişte puişori de găină. Deşi nu se anunţă prea curând vreo campanie electorală, nu ni se spune nimic în faţă. Dacă vreun ministru mai slobod se scapă şi vorbeşte de o sută de mii de bugetari, viitori şomeri, imediat este luat în primire, apostrofat şi pus la colţ. Nu va fi nimic grav, suntem pe creştere economică, dacă nu acum, măcar peste câteva luni. Staţi liniştiţi la locurile voastre, noi muncim pentru dumneavoastră.
Din păcate, de cum ieşi din casă, îţi dai seama că nu este aşa. La alimentara din colţ programul rămâne în continuare de 12 ore, dar nu mai există două schimburi. Cum aşa? Simplu. Cine vrea să lucreze, lucrează mai mult, eventual cu aceeaşi bani, ca şi până acum. Cine vrea să lucreze, lucrează, cine, nu, afară! E foarte simplu. Traversezi strada şi vezi magazine închise. Te duci pe Bulevardul Nicolae Bălcescu şi din trei în trei imobile, într-unul găseşti ceva de închiriat. În magazine este pustiu. Nici măcar reducerile nu se mai cumpără. De unde, dacă nu mai sunt bani?
Peste tot se renegociază contracte. E drept, e la început de an, dar este şi momentul prielnic de a strânge cureaua. Ce a fost anul trecut, este nimic, faţă de ceva va fi anul acesta, spun aproape toţi oamenii de afaceri.

Şi acum intră pe rol băncile. Ieftinirea creditelor? O glumă bună. Activitatea băncilor este acum aproape în întregime axată pe încasarea ratelor şi întocmirea procedurilor de executare. În economie este iarnă de-a binelea. Toate marile proiecte private sunt îngheţate-bocnă. Că vorbim de oameni de afaceri locali sau de te miri ce consorţii străine, nimeni nu mai investeşte un leu. A început perioada de restrângere a pierderilor. Tot ce este surplus, tot ce îngreunează activitatea ste dat afară. Prime, bonusuri, plata orelor suplimentar? Nimeni nu mai cere nimic, pentru că rezultatul va fi acelaşi: uşa rămâne deschisă.

Cu toate acestea, din partea guvernanţilor suntem calmaţi constant. Ne revenim. Nu zic că ar trebui să vedem miniştri isterici la televizor, însă oricine îşi dă seama că fără un leac, o boală nu trece singură. Suntem bolnavi, iar doctorul ne linişteşte spunându-ne că ne vom însănătoşi. Dar fără a da nicio reţetă.

Vizualizari: 338

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus