Luni,
05.12.2022
Innorat
Acum
0°C

Unde se practica sporuri de 600%? La Casa corpului didactic

Casa Corpului didactic este acea mică instituţie alimentată din banii Educaţiei, unde lucrurile îndoielnice se petrec chiar în ziua mare. Aşa se face că, acum partu ani, când economia mioritică începea să "duduie", conducerea Casei corpului didactic din Sibiu şi-a permis să dea o lucrare de consolidare a sediului unei firme care a cerut un spor de materiale de fix 593,74%.
Firma care a cerut se numeşte SC Trimex SRL, din Sibiu, deţinută de Gheorghe D. Gridu şi Gheorghe L. Gridu, tată şi fiu. Firma celor doi a participat la licitaţia pentru consolidarea sediului Casei corpului didactic de pe strada Turismului, a câştigat procedura de achiziţie publică, fapt concretizat în contractul de execuţie cu numărul 470 din august 2006. Şi care nu ar fi atras cu nimic atenţia dacă, în 11 septembrie 2006, Casa corpului didactic, reprezentată de directorul Gheorghe Pupeză, nu ar fi plătit firmei SC Trimex 197.242,57 de lei. Sumă din care, 64.585,63 de lei nu reprezintă nimic altceva decât "spor de materiale" de ditamai 600%.

"Plata respectivă a avut avizul şi al dirigintelui de şantier, drept pentru care nu o consider nejustificată. Suma totală a fost preţul cel mai scăzut, drept pentru care contractul a fost corect atribuit firmei SC Trimex SRL Serviciul tehnic şi investiţii", este răspunsul dat de Pupeză autorităţilor venite de la Bucureşti pentru a investiga această situaţie.


Se poate şi peste 600%? Se poate!

Gheorghe Pupeză a fost şi preşedintele comisiei de licitaţie în urma căreia a fost contractată firma SC Trimex. La licitaţie au mai participat alte două firme care, în mod evident, au practicat sporuri mai mari de 600% din moment ce nu au fost selecţionate ca având preţul cel mai mic. Prost nu e cel care cere.
Din comisia de licitaţie au mai făcut parte administratorul Casei corpului didactic, un reprezentant al Inspectoratului şcolar Sibiu şi unul din partea Primăriei Sibiu. Acesta din urmă a făcut parte din comisie numai pe hârtie, deoarece în realitate a lipsit de la toate etapele de derulare a licitaţiei. Care, chiar şi cu un adaos de 600% nu a atras cu nimic atenţia membrilor comisiei de licitaţie. Chiar dacă în lege scrie negru pe alb că, într-o procedură de achiziţie publică, "oferta este considerată neconformă în următoarele situaţii: a) nu satisface în mod corespunzător cerinţele caietului de sarcini şi c) conţine în cadrul propunerii financiare preţuri care nu sunt rezultatul liberei concurenţe şi care nu pot fi justificate", încheiat citatul din HG 925 pe 2006, art. 36, alin 2).

...pentru alţii ciumă

Conducerea Casei corpului didactic nu a avut nicio problemă să plătească sporuri de 600/%. Pentru SC Trimex SRL. După cum nu a avut nicio problemă în a angaja cheltuieli mai mari decât îi permitea bugetul. Astfel, Gheorghe Pupeză nu a ezitat să îndatoreze instituţia cu aproximativ 750.000 de lei, către firma sibiană ConA, angajată să execute lucrările de reparaţii capitale ale aceluiaşi sediu. Şi datoriile ar mai fi crescut cu peste trei milioane de lei, dacă cei de la ConA nu şi-ar fi dat seama că ceva este în neregulă şi au oprit lucrările. "Neregula" ţine de faptul că, de fapt, Casa corpului didactic nu avea bani să plătească lucrările.
Întreaga situaţie a sporurilor de 600% şi a lucrărilor angajate fără să existe măcar promise finanţările necesare a ajuns pe masa şefilor din Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cu propunerea ca cercetările să fie continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

(şi iarăşi vom continua)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

sibianul

Acum 12 ani

Asa se intampla cand scapi pupeza din mana. Presedintele acelei comisii de licitatie era cel mai destept, cel ami pregatit, cel mai corect, cel mai PDL-ist, etc. Acum, ca sa se poata aranja lucrurile tot in favoarea d'lui Pupeza, pe postul unde acesta a furat din banii publici a fost numita nepoata sa. Bravo d'le ministru al MECI! Sau se aplica zicala aceea: la vremuri noi oameni noi ca sa putem fura si noi. Ganditi-va ca nu peste mult timp s-ar putea ca PSD sa numeasca la CCD o alta d'na Cismas. Sa va vad atunci pe unde o sa scoateti camasa.
Raspunde

Obiectivul

Acum 12 ani

Inspectoarea generala manta klemens a semnat si a avizat toate actele de la CCD.Oare ea este nevinovata?tOATE PROSTIILE FACUTE DE ACEASTA ASA ZISA INSPECTOARE
Raspunde

profu

Acum 12 ani

nu mai e dna cismas directoare? de fapt am vazut-o acum vreo 2 saptamani intr-un autobuz cu toti mujicii si parea cam sifonata...nu-i nimic, doamna! sanatate multa si pensie indelungata ,ca ai deja varsta!
Raspunde

xxl

Acum 12 ani

Ia mai taceti cu injuriile adresate lui Pupeza sau lui Manta KLemens si mai informati-va inainte de a denigra pe cineva ,OK?Si voi ca ziar sa va fie rusine ca scrieti toate prostiile,fara a va convinge de realitate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus