Vineri,
27.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Marti vin banii de la FMI. 2,3 miliarde euro

Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu România şi eliberarea tranşelor trei şi patru, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde euro, sumă care va fi virată până marţi.

Board-ul FMI a votat în unanimitate raportul de evaluare şi a acceptat acordarea unei derogări în ceea ce priveşte nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost îndeplinit la finele anului trecut.

"În discuţii s-a pus accentul, în partea de fiscalitatea, pe respectarea ţintelor de cheltuieli, dar şi pe necesitatea adoptării unor măsuri în ceea ce priveşte colectarea, care trebuie îmbunătăţită. De asemenea, s-a insistat pe adoptarea în termenele stabilite şi cu toate prevederile necesare a legii responsabilităţii fiscale şi a legii pensiilor", a declarat pentru Mediafax reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Un alt punct de discuţie a fost reprezentat de posibilele efecte ale crizei din Grecia asupra României şi sistemului bancar local, apreciindu-se că nu există un pericol semnificativ şi că băncile româneşti au resurse suficiente.

Oficialii FMI au evidenţiat că sistemul bancar românesc s-a comportat foarte bine într-un an de criză, dar au atras atenţia asupra necesităţii ca politica monetară să rămână prudentă.

"BNR trebuie să fie în continuare prudentă, pentru ca presiunile inflaţioniste care s-aui arătat la începutul anului să nu ducă la depăşirea ţintei pentru 2010", a adăugat Tănăsescu.

El a mai punctat că eliberarea celor două tranşe reprezintă un pas important pentru ieşirea României pe pieţele internaţionale de capital.

Tănăsescu a menţionat că Uniunea Europeană va aproba la începutul lunii martie următoarea tranşă din acordul de finanţare, de un miliard de euro.

"Această cooperare între împrumutători a fost foarte bună. Acum e rândul oficialilor români sã implementeze măsurile convenite", a conchis reprezentantul României la FMI.

O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene s-a aflat la Bucureşti în luna ianuarie pentru a doua şi a treia evaluare a acordului stand-by încheiat cu România.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a BNR şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.

Prima tranşă de la UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată în luna iulie.

Foto: coto2.files.wordpress.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus