Vineri,
11.10.2024
Ploi Scurte
Acum
17°C

Recitaluri pentru Radu Stanca

Astăzi şi mâine, Teatrul Naţional din Sibiu organizează mai multe recitaluri pentru a aniversa 90 de ani de la naşterea lui Radu Stanca. Recitalurile vor fi susţinute de actorii teatrului şi vor avea loc în spaţii neconvenţionale, la Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal", la Colegiul Naţional "Octavian Goga", la Librăria Humanitas, la Centrul Cultural Habitus şi la o cafenea din centrul municipiului Sibiu, potrivit Mediafax. Poet, dramaturg şi regizor român, Radu Stanca a absolvit Facultatea de Litere şi Filologie a Universităţii Regele Ferdinand din Cluj-Napoca în 1942. El a fost membru al Cercului Literar de la Sibiu care, sub influenţa lui Eugen Lovinescu, a încercat să salveze tradiţia literaturii române, dar a fost repede înăbuşit de prigoana comunistă din anii `50, membrii lui devenind ulterior membrii "generaţiei pierdute". În calitate de regizor la teatrul din Sibiu, Radu Stanca a montat piese din repertoriul naţional şi internaţional, de la Caragiale şi Delavrancea, până la Moliere, Gogol şi Cehov, iar acestea au constituit puncte de referinţă în repertoriul teatrului românesc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

arhivar

Acum 14 ani

Culmea ignorantei: Radu Stanca " a fost membru al Cercului Literar de la SIbiu care, sub influenta lui Eugen Lovinescu, a incercat sa salveze traditia literaturii romane..." traditia...
Raspunde

nu

Acum 14 ani

traditie, sincronism, ce mai conteaza? oricum, adunatura de oameni dintre granitele noastre nu se mai poate numi popor. cui ii mai pasa de curentele si miscarile literare cand n-are ce pune pe masa? suntem niste oameni superficiali, fara vocatie. n-avem nici vocatia martiriului pana la capat, nici vocatia betiei pana la capat, cum au rusii, nici vocatia pasiunii extreme, cum au spaniolii, nici vocatia romantismului, cum au francezii, nu suntem nici analitici pana la capat, ca anglo-saxonii, nici cu pathos ca alte popoare latine. suntem un amestec, o corcitura, n-avem rasa, suntem ca un maidanez dand tarcoale pe la colturile europei, ba cerand de mancare, ba pisandu-ne pe pereti. cui ii pasa de cercul literar de la sibiu si de lovinescu si de sincronism? nici romanilor, nici altora. suntem mici. oricat am incerca sa ne ridicam pe varfuri sau sa ne ingrosam vocea, suntem penibili in fata culturii europene in ansamblul ei. penibili, cu tot cu radu stanca. penibili si cel mult mediocri. am zis.
Raspunde

pentru NU

Acum 14 ani

Astfel de sentinte, de un nihilism furibund, s-au mai spus, si in romana, si in limbi mai nobile. E un punct de vedere, pe care il respect din bun simt, dar nu-l aprob. Nu ma consider facand parte din tagma celor "penibili". De un asa complex nu ma simt atins.
Raspunde

nu

Acum 14 ani

desigur, exista exceptii care pot sta alaturi de marii oameni de cultura ai europei. un eminescu, un blaga, un nichita, un ivanescu, un maiorescu, un iorga etc. problema e ca la noi sunt doar varfuri izolate, sunt doar exceptii care recupereaza la nivel individual si incearca sa recupereze la nivel national lipsurile masei. insa fara continuitate nu se poate cladi o cultura solida. suntem, vrem ori nu vrem, in tara mesterului manole. unul construieste si alti o mie vin sa strice totul. nu putem sa nu ne asumam, ca indivizi, si deciziile maselor pe langa deciziile individuale. suntem penibili in ansamblul nostru. jos palaria pentru cele cateva exceptii (aici nu se numara radu stanca, dar se numara, dupa cum am amintit mai sus, profesorul sau).
Raspunde

nu & nu

Acum 14 ani

asa mai merge; evident intre cele doua mesaje e o uriasa schimbarea de macaz; in al doilea mesaj e o idee care ar putea incita la discutie, fara a impartasi toate afirmatiile facute.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus