Marţi,
07.02.2023
Ceata
Acum
-13°C

Romania. Coada chiar si pentru rable

Miercuri, 16 grade. Coada rezistă. Vineri, 1 grad, zăpadă, zloată, frig, coada rezistă în continuare.
Agitaţie mare, de două săptămâni încoace. Nu doar la punctele Remat, ci mai ales prin târg. Prin curţile caselor de la marginea Sibiului. Prin satele din apropiere, ce contează? Pe oriunde se mai găsesc coşciugele din tablă botezate generic în ultimii ani „rable”. Şperţul cu maşini vechi a devenit o adevărată afacere de când cu programul guvernamental care, pe deoparte vrea să scape şoselele de rable iar pe de altă parte să dea o mână de ajutor dealerilor de maşini din ţară. Din anunţurile „dau gratis Dacie din 1992 pentru piese” unde oamenii de abia aşteptau să scape de sutele de kilograme de fier vechi din curte, maşinile care n-au prins era computerului de bord au redevenit valoroase. Până acum nimeni n-ar fi dat 1000 sau 1500 de lei pentru o Dacie care n-a mai fost pornită de acum 10 ani. Ei uite, acum se dau. Poate chiar şi mai mulţi bani. Pentru că programul guvernamental răscumpără orice vechitură cu 3800 de lei.
Cu puţin timp liber şi niţică ingeniozitate, afaceriştii mai abili au scos în două-trei zile şi 30 de milioane. Faţă de anii anteriori, Ministerul Mediului a decis ca în 2010 fiecare doritor să poată duce la Remat nu una ci trei maşini. Trei maşini ori 3800 de lei, dă deja o sumă cu patru zerouri. O reducere importantă pentru achiziţionarea viitoarei maşini noi. Multe dintre tichetele primite de la Remat în schimbul rablelor au ajuns astfel să fie tranzacţionate precum obligaţiunile.
Coada se întindea miercuri la poarta Rematului de pe Drumul Hoţilor pe aproape un kilometru. Maşini de toate felurile. Evident, Daciile în proporţie covârşitoare. Ici, colo, câte un model mai deosebit, dacă mai poţi spune aşa ceva despre maşini care trebuiau să fie demult scoase din uz. Un Renault 5 roşu ca focul venise tocmai de la o recentă întâlnire cu un stâlp sau un parapet. Îndoit aproape covrig îşi aştepta rândul. În faţa lui, o Dacie sport, cum numai baştanii post-decembrişti mai aveau, ediţie limitată. Vreo trei sau patru Citroenuri cu bot ascuţit completau şirul lung de maşini în aşteptarea malaxorului. În interior, sutele de rable aduse în zilele precedente erau deja stivuite la îngrămădeală. Prin ele nu găseşti mai nimic. Tot ce a putut fi valorificat a dispărut. Arareori mai dai peste câte un manşon de schimbător din acela transparent, de plastic, cu ceva motive florale în interior. Cauciucuri, pe ici pe colo, semn că cele cât de cât utilizabile au luat drumul târgului. Bătaia pentru locurile fruntaşe la cupoane e acerbă.
Toată lumea se grăbeşte, în special cei cu mai multe maşini. „Am venit de aseară, am dormit în maşină noaptea asta şi acum aştept să îmi vină rândul”, spune unul dintre viitorii proprietari de maşină nouă. „Ne-am grupat noi aici, ad-hoc, în funcţie de care când a venit. Fiecare şi-a aranjat maşina în linie şi acum aşteptăm. Dar au venit unii cu mai multe maşini în faţă, cred că de la ceva firmă. Ce să facem, aşteptăm să ne vină rândul”, mai povesteşte înciudat de orele pierdute în coadă. La un moment dat, îi va veni şi lui rândul. Tuturor le va veni. Că îşi vor lua maşini pe tichete sau le vor vinde, cert e că toată lumea pierde vreme aşteptând în coadă. Cât despre bietele maşini, cine ştie câţi proprietari au lăcrimat pe ultimul lor drum, gândindu-se cu jind la momentele în care aveau numere pare sau impare şi circulau un weekend da, unul ba.

Beneficiază de programul rabla proprietarii maşinilor a căror primă înmatriculare a avut loc înainte de 31 decembrie 2006. Cuponul îl primesc doar proprietarii maşinii şi poate fi utilizat doar pentru achiziţionarea unui autovehicul nou prin program. Deasemenea, legislaţia permite ca tichetul valoric şi documentele să fie înstrăinate către o altă persoană fizică.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus