Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Ministrul Culturii: Fara Sighisoara, Sibiul nu va intra pe lista UNESCO

Hunor Kelemen, ministrul culturii, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că Sibiul nu va reuşi să fie acceptat pe lista UNESCO fără un proiect comun cu Sighişoara.

 „Există un trend acum, cei de la UNESCO recomandă să mergem cu două-trei oraşe împreună. Nu mai vor separat, fiindcă sunt deja foarte multe poziţii pe lista UNESCO. Aici era o discuţie şi nu s-a finalizat încă, să meargă Sibiul şi Sighişoara împreună fiindcă au multe în comun, de exemplu în privinţa patrimoniului construit. Există argumente pro şi contra, dar asta ar fi ideea. Cum Peleşul o să meargă împreună cu castelele din Bavaria, în 2014, aşa cum e prevăzut într-un acord cu Landul Bavaria, aşa trebuie să găsim şi aici o soluţie. Separat, niciunul nu va reuşi fiindcă asta e tendinţa, să meargă cuplate oraşele, ca să nu înmulţim foarte mult lista”, a declarat Hunor Kelemen pentru Agerpres.

În vara acestui an se vor împlini şase ani de când Sibiul a depus dosarul pentru includerea pieţelor din centrul istoric al oraşului pe lista UNESCO. Potrivit unor surse oficiale, dosarul Sibiului va fi redepus spre discuţie în cursul anului viitor. De data aceasta, autorităţile centrale par decise să preia pe cont propriu gestionarea candidaturii Sibiului.

Autorităţile locale par să doarmă când vine vorba de refacerea dosarului centrului istoric al Sibiului. Pe site-ul oficial al Primăriei se regăseşte doar o versiune în limba engleză a dosarului candidaturii analizate în 2005, fără a se oferi nici-o noutate cu privire la demersurile pe care autorităţile centrale, de data aceasta, le fac pentru finalizarea – după cum se pare – în vederea promovării în 2011, a dosarului. „Voi încerca să discut cu noul ministru al Culturii, cu proxima ocazie”, a declarat recent, Klaus Johannis, primarul Sibiului.

Fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, susţine că sub imboldul său, demersurile pentru UNESCO includ acum întregul centru al Sibiului. „Demersurile au început încă de când eram eu ministru. Nu mai vorbim doar de pieţe, ci de întreg centrul Sibiului. Am făcut demersuri, l-am adus la Sibiu inclusiv pe secretarul general al UNESCO. Eu spun că Sibiul este pe o listă cu şanse mari”, a declarat Iorgulescu pentru Turnul Sfatului.

Foto: Mediafax

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

cadrilater

Acum 14 ani

problema este daca mai vrea cineva aceasta cinste? Daca da, trebuie lucrat cu profesionisti nu cu amatori functionari fara tragere de inima ( inclusiv primarul), daca nu, nu mai trebuie cheltuiti bani pe alibiuri de dosar.
Raspunde

carcotas

Acum 14 ani

cred ca ministrul incurca ceva borcane cand spune ca Pelesul o sa mearga in 2014 impreuna cu castelele din Bavaria. Mostenirea culturala UNESCO, titlul la care aspira Sibiul se acorda unui sit, unui centru de oras, unui lant de cetati, nu catorva castele la 2000 de km distanta unul de altul. Documentatia trebuie depusa cu 7 ani inainte, deci daca Pelesul "aspira" in 2014 trebuia sa fi depus din 2007. Altceva este Capitala Culturala Europeana la care Sibiul nu mai aspira.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus