Vaccinul BCG este unul dintre cele două vaccinuri care se administrează copilului nou-născut la câteva zile după naştere. În mod normal, copilul trebuie vaccinat în primele patru, cinci zile. Vaccinul este produs de Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Din nefericire, Institutul din capitală nu mai produce acest vaccin de anul trecut.
Potrivit unor surse medicale, vaccinurile produse în România sunt făcute să fie active chiar şi la şase luni de la expirarea lor. Pe la sfârşitul anului trecut, doza de vaccinuri expirase, însă ele erau funcţionale. Însă, în urma unui scandal mediatic, vaccinarea cu vaccinul BCG a fost întreruptă, iar vaccinuri aruncate. În acest moment, în Sibiu sunt peste 1000 de sugari care nu au fost vaccinaţi împotriva tuberculozei.
La fel ca şi hepatita, tuberculoza este o boală a mizeriei, în directă legătură cu nivelul de trai al ţării respective. O mare parte dintre statele Uniunii Europene, Germania, Franţa, Luxemburg, nu au mai avut de ani buni de zile cazuri de tuberculoză. Iar din acest motiv, institutele lor de cercetare nu mai produc vaccinul. Prin urmare, este inutil să îl căutaţi în străinătate. De asemenea, nici italienii şi spaniolii nu au probleme cu această boală fiind ţări sudice, cu o climă caldă. De altfel, şi Nicolae Bălcescu a petrecut luni bune la Palermo încercând să îşi trateze această afecţiune.
Pe de cealaltă parte, tuberculoza colcăie în vechiul bloc comunist. Ucraina, România, Rusia, Polonia parţial sunt ţări în care tuberculoza este încă o boală foarte periculoasă. Iar lipsa vaccinurilor nu face decât să adâncească această problemă. „În România este multă tuberculoză. Vaccinul este foarte important pentru că micuţul este într-un permanent pericol să vină în contact cu persoane bolnave sau care emit bacili de tuberculoză. Tuberculoza e o boală a mizeriei. Oricât de bine s-ar trăi, dacă standardul de viaţă e scăzut tuberculoza e foarte prezentă”, spune Călin Meteş, medic specialist în pediatrie.
Deocamdată, autorităţile medicale ale judeţului nu au nicio informaţie concretă referitoare la momentul în care producerea vaccinului va fi reluată de Institutul Cantacuzino din Bucureşti. „Am primit cereri din partea spitalelor din judeţ, care se plâng că nu mai au vaccinul. Noi am discutat la Minister şi ni s-a spus că producerea vaccinului s-ar putea relua în luna aprilie. În momentul în care vom avea vaccinuri le vom distribui în cel mai scurt timp”, spune Adela Morar, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu. Necesarul întregului judeţ într-un an de zile ar fi de circa 15 mii de doze. Deşi în mod normal vaccinarea se face în maternitate, exista cazuri în care este contraindicată administrarea vaccinului BCG. „Există mai multe situaţii. Uneori vaccinul e contraindicat pentru a nu apărea diferite răceli. Alteori vaccinul poate să nu se prindă iar atunci se face după o reverificare. Nu există în acest moment un risc major, mai ales la copiii care sunt alăptaţi”, mai spune Adela Morar.
Casetă
„E vital ca acest vaccin să fie făcut. La sugari, această boală este mortală şi este foarte greu de diagnosticat. Se mai poate aştepta până când copiii fac 9 sau 10 luni”, spune medicul Călin Meteş.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Sănătate Publică Sibiu , Adela Morar , Uniunii Europene , Institutul Cantacuzino , În România , Călin Meteş , Bulevardul Nicolae Bălcescu
Vizualizari: 483
Ultimele comentarii
Acum 54 minute
Nic
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Cornel
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Florian Marius