Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

De la Guvern pentru caldura sibienilor: zero lei

Și în 2010, nicio localitate din județul Sibiu nu va primi vreun leu pentru reabilitarea termică a blocurilor comuniste. Anul acesta, din cele 150 de milioane de lei alocate de ministerul condus de Elena Udrea pentru reabilitare termică la nivel național, cei mai mulți bani merg către primăriile conduse de PDL. Numai în municipiul Sibiu sunt peste 850 de blocuri care necesită reabilitare termică.

 

Cluj Napoca a primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței , în acest an, 19,9 milioane de lei pentru reabilitarea termică a 82 de blocuri. În care se află 3.957 de apartamente, adică tot atâtea familii care vor plăti începând cu iarna de la finele acestui an facturi pentru încălzire cu cel puțin 20% mai puțin decât până acum.

Tot pentru reabilitare termică, municipiul Slatina, din județul Olt va primi fix 11 milioane de lei, tot de la ministerul condus de Elena Udrea, pentru reabilitarea termică a 40 de blocuri cu aproximativ 3.000 de apartamente. În fine, orașul din provincie aflat pe locul trei în topul celor ”cadorisite” de Guvern cu fonduri pentru reabilitarea termică se află Drobeta Turnu Severin, care a primit 10,24 de milioane de lei, pentru reabilitarea termică a 36 de blocuri cu 2145 de apartamente. Sumele prezentate mai sus reprezintă contribuția de 50% din valoarea totală a lucrărilor pentru reabilitarea termică. 30% provin de la primării și restul de 20% de la asociațiile de proprietari. Toate cele trei orașe prezentate mai sus sunt conduse de primari membri ai PDL.

 

Pentru unii (Cluj și Slatina) mumă

 

În județul Sibiu, în afara unui bloc situat în Mârșa, niciun oraș nu a văzut urmă de fonduri guvernamentale pentru reabilitarea termică, program național inițiat acum aproximativ patru ani. După ce municipiul Sibiul a tot fost sărit de la fonduri, acum un an, primarul Klaus Johannis a reproșat Ministerului Dezvoltării condițiile dificile de accesare a banilor. Johannis a declarat că drumul documentelor este unul complicat și că termenul de 27 februarie 2009 pentru terminarea auditului energetic al blocurilor era unul imposibil de respectat. Chiar dacă, cel puțin public, primarul a cerut anul trecut prelungirea termenului de depunere a documentațiilor, lucrurile nu s-au schimbat – Sibiul nu s-a numărat printre cele 79 de orașe din România care au împărțit, în 2009, 360 de milioane de lei pentru lucrările de reabilitare termică. De remarcat, și anul trecut Cluj Napoca a primit 28,4 milioane de lei de la Guvern. La fel și Slatina, 19,08 milioane de lei. Tot primari PDL.

 

Secretul succesului

 

Turnul Sfatului a cerut și Primăriei Sibiu, dar și Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței un punct de vedere pe tema fondurilor alocate în acest an, la nivel național, pentru programul de reabilitare termică. Până la închiderea ediției, aceste răspunsuri nu au venit. În schimb, a răspuns primarul din Dobreta Turnu Severin, Constantin Gherghe. Orașul pe care îl conduce a primit, pentru prima dată în acest an, bani de la București pentru reabilitarea termică. Fix 10,244 de milioane de lei, adică a treia sumă ca mărime acordată unui alt oraș din România în afară de București. ”Probabil că nu este nevoie la Sibiu de astfel de fonduri. Ușile Ministerului Dezvoltării sunt larg deschise tuturor primarilor. Eu tocmai acum 10 minute am venit de la București, chiar de la Ministerul Dezvoltării, unde am discutat cu domnul Murgeanu”, a declarat primarul orașului reședință de județ din Mehedinți. Constantin Gherghe spune că a început demersurile pentru accesarea fondurilor destinate reabilitării termice din primăvara anului trecut. ”Acest program nu este o noutate, dar am început să lucrăm la el după ce s-a modificat legea, iar de la Guvern urmau să vină 50% din totalul fondurilor necesare lucrărilor de reabilitare. Nu îmi explic de ce la Sibiu nu au ajuns bani. Căci aici nu este pe principiul primului venit, primului servit. Orice primar, din orice partid are acces la acești bani”, adaugă primarul Gherghe.

 

855 de blocuri ”reci” doar în Sibiu

 

Primăria Sibiu a anunțat în mai anul trecut că a finalizat de inventariat blocurile din Sibiu construite în perioada 1950 – 1990 care au nevoie de reabilitare termică. ” Echipele de lucru din cardul Serviciului Urbanism şi Autorizare în Construcţii au delimitat oraşul în 8 zone de lucru. Aceştia au luat legătura cu preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari şi s-au deplasat la faţa locului pentru întocmirea fişelor tehnice ale blocurilor, conform cerinţelor legale. Datele colectate s-au referit la anul constrcţiei imobilului, tipul proiectului, regimul de înălţime, numărul de apartamente, numărul de scări, etc. În urma colectării datelor a rezultat că în municipiul Sibiu există 855 de blocuri construite în perioada precizată”, anunța Primăria într-un comunicat de presă. A urmat contactarea celor 234 de asociații de proprietari în cadrul cărora există blocuri de reabilitat termic. În funcție de opțiunile asociațiilor primăria urma să întocmească un program multianual de reabilitare termică, program care să fie transmis Ministerului Dezvoltării. După depunerea cererilor din partea asociaţiilor de proprietari care doresc înscrierea în program, Primăria va parcurge etapa a treia: întocmirea planului local de reabilitare termică şi supunerea acestuia aprobării Consiliului Local”, a mai anunțat Primăria Sibiu în iunie 2009. Anunțatul plan de reabilitare termică nu a mai fost introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local.

În bugetul pe 2010 adoptat de Consiliul Local Sibiu, în acest an sunt alocaţi 400.000 de lei pentru finanţarea, respectiv cofinanţarea lucrărilor din cadrul Programului naţional de reabilitare termică.

 

 

Asociaţiile de proprietari care doresc să beneficieze de acest program trebuie să depună la sediul Primăriei Municipiului Sibiu o documentaţie completă, pentru completarea căreia se pot consulta cu Biroul de Coordonare al Asociaţiilor de Proprietari şi Serviciul Urbanism din cadrul primăriei. În plus, asociațiile de proprietari mai trebuie să contribuie cu 20% din valoarea lucrărilor de reabilitare termică.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

wwww

Acum 13 ani

De ce nu spuneti lucrurilor pe nume, Johannis nu a prevazut in bugetul local cei 30% din fonduri pentru programul de reabilitare termica, Primaria Sibiu din cate citesc eu nici macar nu si-a finalizat toata documentatia pentru a depune dosarul la Ministerul Dezvoltarii pentru ca apoi sa primesca banii. Cred ca sunt orase din tara asta fara primari PDL dar care au primit bani pt acest program, trebuia sa relatati acest lucru! la Sibiu nu vrea primarul....asa ca nu mai denaturati realitatea.
Raspunde

Titi

Acum 13 ani

Pe primar il doare la patina, ca el sta la casa, nu la bloc! Cate case ziceati ca are pungasul, cinci sau sase?
Raspunde

av

Acum 13 ani

alo! dl klingeis!la Avrig nimic, nimic?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus