Marţi,
31.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-0°C

Cifrele nu mint

Să împărtăşeşti aceleaşi preocupări cu Corneliu Vadim Tudor nu e chiar cea mai încântătoare idee. Însă în verva lui asemănătoare cu nebunia, tribunul are un punct de vedere logic. Eutanasierea nu rezolvă problema câinilor vagabonzi. Înainte ca cititorii să se lanseze din nou într-un val de aprecieri nu foarte pozitive, supuneţi un pic atenţiei următorul raţionament.
În perioada în care Bucureştiul găzduia summit-ul NATO, microbuze pline ochi cu maidanezi au vizitat mai toate oraşele din România. Ba au ajuns chiar şi la Sibiu, unde două microbuze au fost „descărcate” pe pajiştea de lângă lacurile Şopa. Această relocare se practică frecvent. Cel mai bun exemplu e al oraşului Piteşti. Autorităţile au construit un mega-adăpost de trei mii de câini. Au cules toţi patrupezii din oraş şi i-au cazat în adăpost. Doar costurile cu hrana fac câteva zeci de mii de euro lunar. Iar vecinii au auzit şi n-au ezitat să îşi golească propriile localităţi, umplând Piteştiul din nou de câini. De cealaltă parte, Oradea şi-a rezolvat problema. Şi nu prin eutanasieri. În primul rând, eutanasierea costă mult. În al doilea rând, rata de înmulţire a câinilor care scapă de primul val rămâne aceeaşi. Presupunând că Sibiul are 6000 de câini, cu bătaie de cap aduni 4000 într-un an şi îi omori. Rămân 2000 care în anul acela, jumătate câini jumătate căţele, la o medie de 6 pui pe fătare îţi creează un efectiv de 12000 de câini. Să zicem că jumătate mor călcaţi de maşini, de foame sau de frig. Rezultă că avem cu 1000 de câini mai mulţi decât înainte de eutanasierea în masă. Într-adevăr, sterilizarea e un proces care durează. E şi mai adevărat faptul că o parte din aceşti câini continuă să rămână un pericol pentru oameni chiar şi după sterilizare. Chiar şi lăsând la o parte mila pe care ar trebui să o avem fiecare din noi, cifrele nu mint. Primăria Oradea a reuşit să accelereze procesul de sterilizare introducând o taxă de 1 leu destinată special Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân. O parte dintre noi nu îi mai vrem pe străzi ca să nu se mai chinuie. Alţii pur şi simplu pentru că îi deranjează prezenţa lor. Ţelul e acelaşi. Şi metoda ar trebui să fie aceeaşi.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 351

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

10 comentarii

Corneliu Vagin Tudor

Acum 12 ani

Zii asa Brylynski, organizatiile teroriste "Fir Phute", PETA, Animal Life etc. au strans cainii din bucale in timpul summitului NATO si i-a slobozit pe unde li s-a sculat? Pai sa intre dracu' cu totii la parnaie, ca au abandonat animalele pe teren public! Ce zici, te bagi?
Raspunde

MM

Acum 12 ani

O spune Moshe & Mordechai magistral: "Beliţi-i pe maidanezi ! Ultima noastră dambla: belirea maidanezilor! Întru continuarea marii opere a marelui cârmaci. Adevărul e că trebuiesc beliţi maidanezii ăştia. Că din cauza lor… … sunt străzile pline de gropi… … sunt oraşele noastre împuţite… … avem doar vreo 30 km de autostradă şi încă vreo 200 km de drum de ţară pompos numit autostradă… … se fură la noi şi oul de sub cloşcă… … nesimţirea trece la noi drept şmecherie… …fac ăia din învăţământ grevă… … se moare pe capete din cauza jegului din spitale… De aia! Beliţi-i pe maidanezi! Şi să vedeţi ce frumoasă, curată şi civilizată va fi România, începând de a doua zi. Beliţi-i pe maidanezi! Pe ăia din politică!"
Raspunde

BB, pentru MM

Acum 12 ani

bravo, bine ai zis tu , putoare mica! numai ca una-i una, si alta-i alta. problema cainilor maidanezi nu se rezolva conform lozincii "castreaza si elibereaza" , cifrele nu mint! intrata in vigoare in 2008, legea marinescu a dus la triplarea po-pu-la-ti-ei canine abandonate (castrata si eliberata!!!). deci, trebuie alte masuri pe care nu le-am inventat noi. ce deranjeaza pe asa-zisii iubi-hoti de animale este faptul ca au la dispozitie o saptamana sa gaseasca adoptii pentru patrupede. asta inseamna ca iubi-hotii trebuie sa-si paraseasca tastaturile si calculatoarele si sa iasa in teren, adica sa faca efort! revenind la celebra putoare mica MM, maidanezii din politica fac subiectul altor discutii, alt episod din alt serial de film.
Raspunde

Sami

Acum 12 ani

Raspunde

Sami

Acum 12 ani

Pai si daca-i sterilizezi nu prinzi tot numai 4000 din 6000? De ce ar trebui sa fie alta forma metoda mai eficienta in prinderea lor? Daca la colectare iti scapa 2000 de caini, aia se inmultesc tot asa, fie ca pe cei 4000 ii omori sau ii casterzi. Avantajul este ca daca-i omori, nu mai ai 4000 de caini pe strazi care ar putea deveni un pericol si nici nu ai cheltuieli cu intretinerea lor prin adaposturi s.a.m.d.<br> <br> Exercitiul de mai sus a fost facut pe datele ipotetice furnizate de tine. Evident, cea mai buna solutie ar fi sa se colecteze 5500-5800 din cainii existenti anul asta si la anul sa se sterilizeze restul sau sa fie adapostiti. Ideea este ca suntem depasiti in momentul de fata si putem sa revenim la un prag normal numai cu actiuni in forta. Cand vom avea un numar acceptabili de caini, vom putea sa-i tratam pe placul "iubitorilor de animale" care de multe ori isi lasa ratiunea acasa in astfel de probleme.
Raspunde

Stanislav von Bullemburg

Acum 12 ani

Numarul acceptabil de caini vagabonzi in Sibiu este numarul de caini vagabonzi de pe strazile occidentale, din tari "inapoiate" ca Anglia, Franta, Germania, Suedia, etc. Grecia nu se pune.
Raspunde

Bogdan Brylynski

Acum 12 ani

@Sami: am prezentat datele astea pe baza celor existente. In momentul asta se aduna in fiecare zi 10-12 caini care se duc la sterilizat. Asta inseamna intre 3650 si 4380 daca se aduna caini si sambetele si duminicile dar si de Pasti sau Craciun. Adapostul de caini nu are personal, pentru ca nu se poate angaja personal si lucreaza cu o echipa de trei hingheri. Asta e realitatea ACUM. Poate anul viitor se va schimba situatia.
Raspunde

Bogdan Brylynski

Acum 12 ani

sterilizarea nu stiu daca e o solutie..ok nu se mai inmultesc dar cat traieste un caine?..10-15 ani?..in perioada asta de timp sigur o sa se tripleze numarul de caini vagabonzi abandonati de cetatenii carora le-au fatat catelele in curte..spuneti ca nu sunt agresivi cainii vagabonzi cred ca glumiti va recomand sa treceti intr-o seara pe langa un grup de caini infometati si sa-mi spuneti reactia lor..dupa mine s-au luat aseara cativa fara macar sa ma uit la ei..
Raspunde

arla

Acum 12 ani

ptr.mm.si bb nu vreti voi sai sterilizati va dau 0.5ron pe caine
Raspunde

Omul cu ciocanul

Acum 12 ani

pentru arla: eu ti-i eutanasiez gratis, ciocane sa fie ca maidanezi (si prosti ca tine) avem deja.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus