Să împărtăşeşti aceleaşi preocupări cu Corneliu Vadim Tudor nu e chiar cea mai încântătoare idee. Însă în verva lui asemănătoare cu nebunia, tribunul are un punct de vedere logic. Eutanasierea nu rezolvă problema câinilor vagabonzi. Înainte ca cititorii să se lanseze din nou într-un val de aprecieri nu foarte pozitive, supuneţi un pic atenţiei următorul raţionament.
În perioada în care Bucureştiul găzduia summit-ul NATO, microbuze pline ochi cu maidanezi au vizitat mai toate oraşele din România. Ba au ajuns chiar şi la Sibiu, unde două microbuze au fost „descărcate” pe pajiştea de lângă lacurile Şopa. Această relocare se practică frecvent. Cel mai bun exemplu e al oraşului Piteşti. Autorităţile au construit un mega-adăpost de trei mii de câini. Au cules toţi patrupezii din oraş şi i-au cazat în adăpost. Doar costurile cu hrana fac câteva zeci de mii de euro lunar. Iar vecinii au auzit şi n-au ezitat să îşi golească propriile localităţi, umplând Piteştiul din nou de câini. De cealaltă parte, Oradea şi-a rezolvat problema. Şi nu prin eutanasieri. În primul rând, eutanasierea costă mult. În al doilea rând, rata de înmulţire a câinilor care scapă de primul val rămâne aceeaşi. Presupunând că Sibiul are 6000 de câini, cu bătaie de cap aduni 4000 într-un an şi îi omori. Rămân 2000 care în anul acela, jumătate câini jumătate căţele, la o medie de 6 pui pe fătare îţi creează un efectiv de 12000 de câini. Să zicem că jumătate mor călcaţi de maşini, de foame sau de frig. Rezultă că avem cu 1000 de câini mai mulţi decât înainte de eutanasierea în masă. Într-adevăr, sterilizarea e un proces care durează. E şi mai adevărat faptul că o parte din aceşti câini continuă să rămână un pericol pentru oameni chiar şi după sterilizare. Chiar şi lăsând la o parte mila pe care ar trebui să o avem fiecare din noi, cifrele nu mint. Primăria Oradea a reuşit să accelereze procesul de sterilizare introducând o taxă de 1 leu destinată special Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân. O parte dintre noi nu îi mai vrem pe străzi ca să nu se mai chinuie. Alţii pur şi simplu pentru că îi deranjează prezenţa lor. Ţelul e acelaşi. Şi metoda ar trebui să fie aceeaşi.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Primăria Oradea , Corneliu Vadim Tudor
Vizualizari: 351
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Mircea
Acum 3 ore
Ion de la raion
Acum 3 ore
Teo
Acum 3 ore
Trotineta
Acum 3 ore
Marina