Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
9°C

Mihai Titu: Inventia nu trebuie sa stea intr-un sertar

Prof. univ. dr. Mihail Ţîţu, directorul Departamentului pentru Protecția Proprietății Intelectuale din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” s-a întors săptămâna trecută cu patru premii de la Salonul Mondial de Inventică de la Geneva. „Device used for the magnetic activation of the processing through electric erosion, with a filiform electrode” şi „Electronic target shooting game on the PC” sunt cele două invenţii. Ce fac ele şi cum face ULBS să primească atâtea premii, aflaţi în rândurile următoare.

Reporter: A câta medalie de aur pe care o obţine ULBS este aceasta?

Prof. Univ. Dr. Mihai Aurel Ţîţu:  La Geneva sau la toate saloanele?

Rep.: La Geneva, că aici aţi reuşit cea mai recentă medalie.

M. Ţ.: La Geneva este a patra medalie. Nu al patrulea premiu pentru că numai la această ediţie am luat patru premii, a patra medalie de aur. La Geneva nu s-au luat decât medalii de aur. Dar acum este pentru prima dată când se iau şi premii speciale. Până acum s-au luat numai medalii. Andreea Marin a luat medalie. Şi alţii au luat medalii. Nu toată lumea a luat premii speciale.

Rep.: Care este secretul? Cum face o universitate, din provincie, nici măcar din capitală, să ia atâtea medalii de aur la cel mai mare salon de inventică din lume?

M. Ţ.: Răspunsul este foarte simplu. Există oameni care  se preocupă de domeniul ăsta, de partea de proprietate industrială, promovează nişte invenţii, nişte brevete la astfel de saloane, se merge acolo, acolo se suţin aceste invenţii în faţa unui juriu internaţional care anul acesta a fost format din 45 de specialişti din toată lumea, dar anul trecut a fost format din aproape 80 de specialişti, şi acolo se arată, se fac nişte demonstraţii practice. Uite, asta face asta şi apoi juriul hotărăşte care a fost mai bun.

Rep.: Nu procedura în sine mă interesa, ci secretul, de ce alte universităţi din ţară nu reuşesc acelaşi lucru?

M. Ţ.: Ba au luat şi alţii premii, nu putem să spunem că nu au luat. De exemplu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a luat, că şi ei au luat o medalie de aur. Anul trecut a luat medalie Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Rep.: Şi totuşi, ULBS-ul e acolo ani la rând.

M. Ţ.: Da, pentru că am insistat şi am muncit. Nu există niciun secret. Trebuie dată la o parte chestia asta, chestiile astea nu pot fi aranjate, cu un juriu internaţional, este imposibil să aranjezi.

Rep.: Nu asta am vrut să spun, ci cum reuşiţi să fiţi mereu acolo, în frunte.

M.Ţ.: Insistăm... Şi acum deja avem şi o anumită notorietate, deja suntem cunoscuţi. Poate că cei de acolo, membrii juriului, deja cunosc preocupările ULBS-ului din ultimii ani. Cam apărem peste tot, şi la Geneva, şi la Bruxelles, şi la ruşi, şi la croaţi şi aşa mai departe. Acum sperăm să mergem în Asia.

Rep.: Cât de important este pentru o universitate să fie prezentă în toate aceste locuri?

M. Ţ.: Eu zic că cel mai important este să participi, să apari acolo şi să fii băgat în seamă. Iar dacă iei şi un premiu este foarte, foarte bine.

Rep.: Deschide porţi noi o astfel de apariţie?

M. Ţ.: Deschide nişte contacte noi, nişte colaborări noi. De exemplu avem ceva colaborări cu câteva universităţi, câteva firme. Sperăm să iasă din medaliile acestea şi nişte proiecte noi. Suntem în negocieri numai că nu am reuşit încă să promovăm pe piaţă produsele respective. Dar să ştiţi că asta este problema tuturor şi în general vorbesc, nu numai la noi în ţară. Se spune că asta nu este problema inventatorilor, trebuie să existe alte organisme care să preia ideea respectivă, invenţia, să o promoveze. Aici este vorba despre marketing.

Rep.: Este vorba strict de punerea în practică a invenţiei.

M.Ţ.: Dacă un intreprinzător particular ar prelua una din invenţiile pentru care noi am luat medalia de aur, el ar putea să-şi crească profitul practic.

Rep.: Ştiţi, pentru noi profanii, oamenii de rând, ce face efectiv această invenţie şi în ce domeniu ar putea fi ea implementată?

M. Ţ.: Este vorba despre doemeniul care se numeşte tehnologii neconvenţionale, de procedeul de prelucrare prin eroziune electrică, un procedeu foarte cunoscut, practic aproape orice fabrică din ţara asta şi de oriunde are o maşină de prelucrare prin eroziune electrică. Este un procedeu folosit pentru o gamă largă de prelucrări mecanice. Invenţia face să activeze cu un câmp magnetic procesul în sine, să crească productivitatea de circa 15 – 20 de ori, să îmbunătăţească calitatea suprafeţei piesei prelucrate cam de două, trei ori, şi să scadă uzura. Este o preocupare a noastră de mulţi ani aceasta iar dacă un intreprinzător ar lua invenţia respectivă, ar produce-o în serie şi ar vinde-o, sigur ar avea de câştigat.

Rep.: Dacă eu spre exemplu aş avea o firmă în Sibiu care face piese, nu ştiu, pentru Dacia Duster, că tot e la modă, şi aş vrea să pun invenţia dumneavoastră pe linia mea de producţie, ce ar trebui să fac?

M. Ţ.: Ar trebui să vorbiţi cu noi în primul rând pentru că invenţia aparţine universităţii, ar trebui încheiat un protocol de colaborare, un contract, şi apoi am pune în aplicare invenţia în fabrica dumneavoastră, nicio problemă. Nu e mare filosofie. Până la urmă câştigă toată lumea din treaba asta. Invenţia nu trebuie să stea într-un sertar. Dar să ştiţi că problema acesta o au toţi inventatorii, nu numai românii, pentru că am discutat la Salon şi toţi au problema asta şi toţi au lucruri interesante care s-ar putea aplica în practică. Procentul este foarte mic în general.

Rep.: Nu pot să nu vă întreb. Ce-i cu jocul pe calculator?

M. Ţ.: Este o a doua invenţie, o idee veche, foarte veche a celor care au realizat-o practic. Este mai mult decât un joc, invenţia poate fi aplicată chiar şi într-un club unde te antrenezi să tragi la ţintă. Practic sunt doi trăgători care au în mână două pistoale din plastic în care se află montate nişte dispozitive cu nişte camere de luat vederi şi aşa mai departe, cu o interfaţă, un monitor cu plasmă de mai mari sau mai mici dimensiuni, nu contează, şi ei se antrenează trăgând la două ţinte. Asta a fi prima variantă. Ar putea încerca să ţintească în inimă sau în cap, numai în ţintele de tip terorist.

Rep.: Înţeleg că poate fi un mijloc de antrenament pentru echipele de intervenţii, poliţişti...

M. Ţ.: Exact, şi poate fi folosit şi pe internet, un trăgător să fie în Sibiu şi celălalt în China.

Rep.: Şi eu pot să împuşc în China de aici?

M. Ţ.: Da, oarecum, tu vezi în monitorul tău ce-i acolo şi cel din China vede în monitorul lui ce-i la tine.

Rep.: Cred că s-au distrat la nebunie inventatorii...

M. Ţ.: Păi s-au distrat, vă daţi seama. Plus treaba cu internetul, că poţi să faci un astfel de joc între mai mulţi competitori, prin internet.

Rep.: Ar fi o alternativă la paint-ball, ceva de genul acesta.

M. Ţ.: Da, şi deja ne-au contactat cei pe care îi interesează direct antrenamentele. La salon a venit o firmă care avea un club de tir în Geneva. Ei au dorit să cumpere această invenţie, s-au interesat de ea şi am rămas în contact.

Rep.: De ce nu deschide universitatea un astfel de salon de jocuri...

M. Ţ.: Da, ar fi o glumă bună.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

11 comentarii

Un fost student

Acum 12 ani

Ce, Titu? Profesor si inventator? Fiti SERIOSI. Asta nu stie nicio limba straina si e dr de 2 ori. Legea spune ca tre sa aiba competente lingvistice ca sa se inscrie la doctorat!! In al doilea rand, asta numai de eroziune electrica vorbeste de ani de zile si cred ca \"tatucul\" lui Oprean a dat bani grei la Geneva sa tot castige asta premii speciale. ABURELI! A scris carti copiate din altele la fel ca si alti ingineri cu veleitati \"intelectuale\"! La IPAS cred ca s-ar descurca mai bine, totusi ca la ULBS se prezinta jenant.
Raspunde

Inventii?

Acum 12 ani

As! forme fara fond.
Raspunde

un actual student

Acum 11 ani

vai de tine domnule \"un fost student\". Probabil ca esti certat cu scoala. Da intr-adevar ULBS investeste in calitate si in oameni de calitate.
Raspunde

ipse

Acum 11 ani

culmea dracilor este ca actualii studenti la ULBS invata tehnici de supravietuire urbana : suptul la doua-trei puli deodata , frigerea la okiu maro, ciufulirea excrementelor, etc.
Raspunde

Umanist

Acum 11 ani

Acesti ingineri atotputernici in ULBS ar face bine sa-i dea afara din ULBS pe umanisti. In acest fel, Sibiul ar avea ceva sanse sa aiba o universitate umanista adevarata.
Raspunde

54t

Acum 11 ani

tu securist, nu umanist, lupule
Raspunde

un alt student

Acum 11 ani

bai Titule,esti penal tata,cand ma gandesc ce ipocrit esti,cum te comporti cu studenti de la sc,cat de flecmatic esti,etcMai lasa dracu premiile si mai ocupate si de stufenti ca doar nu degeaba dau sarmanii cate 20 demil pe an
Raspunde

vecin

Acum 10 ani

Ii place sa terorizeze si vecini, dar nu prea ii merge.Este ignorat dar el incearca saracu si cu scrisori postale pentru intimidare .Imi este mila si sila de bietul vecin.
Raspunde

VECINA

Acum 10 ani

APROPO CINE STIE SA INVETE COPII SA ZBOARE SA MA ANUNTE CA SA NU IL MAI DERANJEZE PE VECINUL DE LA PARTIER MIHAIL TITU CA VINE LA USA CAN TIE LUMEA MAI DRAGA SI FACE CATE UN SCANDAL DE ZICI CA E O CATA DE PE STRASE
Raspunde

Melee

Acum 10 ani

Poti sa castigi mii de premii, sute de medalii si zeci de recomandari internationale. Toate astea nu valoreaza nimic daca nu adaugi si bunul simt in ecuatie. Or, cineva, cu siguranta, nu il adauga.
Raspunde

ap 6

Acum 10 ani

am stat si eu acolo si ma terorizat cu scandaluri si batai in perete si amenintari nu aveam voie sa fac nici sex ca aude si il deranjeaza. pe mutu sa faci tu sex ca mie imi place sa gemmmmmmmm
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus