Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

O mica lectie pentru sibieni – donatiile

A intrat în rândul Rotary în 1982. A lucrat în domeniul exportului de fructe și legume, iar din 2002 a ieșit la pensie. Nu a rezistat fără să facă nimic, așa că își inveștește timpul într-o vie cu struguri de masă. E proptotipul membrului Rotary ”din afară” care muncește și pentru alții. Este vorba de Gerard van Daalen, din Olanda, care a venit la Sibiu pentru a vedea cum s-au investit cei aproximativ 23.000 de euro donați Clubului Rotary din Sibiu, pentru a dota secția Psihiatrie pediatrică din Sibiu. Proiectul s-a concretizat prin așternerea unui linoleum special pe o suprafață de peste 1.000 de mp, din secția amintită.

Reporter: În România, chiar și oamenii bogați nu prea sunt obișnuiți să dea bani. Să sponsorizeze diferite cauze...

Gerard van Daalen: Eu nu pot să spun că sunt un om bogat. Pot face cam tot ce vreau, dar sunt un membru al unui Clubului Rotary. În cadrul acestuia, prin evenimente de genul unor concerte de Crăciun, colectăm bani. Beneficiem de pe urma rețelei de cunoștințe create prin intermediul Clubului pentru a ne face reclamă. Astfel, încet, încet, strângem bani.

R.: Până la urmă e vorba de o altă mentalitate în Olanda față de România.

G.v.D.: Nu aș spune chiar așa, căci eu cred că oamenii în general sunt generoși. Noi suntem doar 16 milioane de oameni, deși țara voastră este, ca suprafață, de șase ori mai mare decât Olanda. Avem o țară mică, dar călătorim în întreaga lume, călătorim în întreaga lume. Și acesta cred că este unul din motivele nu pentru care suntem mai generoși, ci pentru că ajungem să cunoaștem multă lume și să ne implicăm în ajutorarea lor.

R.: În România când ați început să vă implicați?

G.v.D.: Am început proiectul de susținere a României în 1992. Am venit pentru prima dată în țara voastră atunci, prin intermediul unui proiect social precum și cel de acum, cu Spitalul pentru copii. Avem alocați anual 12.000 de euro pentru proiectele noastre comunitare, destinate Comisiei RoPa, după cum o denumim noi. RoPa vine de la România și Polonia. Proiectele de într-ajutorare au început inițial în România, după care s-au extins în Polonia. Am venit în România cu haine, dar nu a fost un succes real, am întâmpinat multe probleme din partea administraţiei din România. Prin urmare, am decis ca proiectele inițiate de noi să fie aplicate aici de români. În primii doi ani, totuși, nu am fost foarte satisfăcuți, așa că am decis să mergem în Polonia. Aici am lucrat până în 2006 – am reabilitat cantine, acoperișuri, am schimbat ferestre, de exemplu. În total, am cheltuit aproximativ  250.000 de euro în Polonia.

R.: Și în România?

G.v.D.: Până acum, cam 25.000 de euro. Dar într-un timp foarte, foarte scump.

R.: Care este satisfacția pe care un membru Rotary o are când donează bani?

G.v.D.: O, dar este minunat când vezi oameni care zâmbesc și râd și sunt mulțumiți. Cui nu îi place să vadă tot timpul oameni fericiți.

R.: În România nu avem o tradiție a unui astfel de tip de donații...

G.v.D.: Va apărea. Pot pune pariu. Când văd ce s-a întâmplat în ultimii ani în Polonia, atât de repede, nu pot spune decât că evoluția înspre bine a României se va face mult mai repede decât în Polonia.

R.: Cum naiba?

G.v.D.: Da, da... Acum avem de-a face cu o piață comună care va așeza rapid lucrurile, vor apărea aici și autostrăzi, veți vedea că se vor schimba lucrurile. Și ar mai fi un semn – tinerii de aici vorbesc limba engleză. Sunteți mai ”internaționali” decât populația mai în vârstă. Aveți educație.

R.: Cât timp și energie investiți în acțiunile Clubului Rotary?

G.v.D.: În ultimele trei luni, să zicem, cam jumătate de oră pe zi am alocat programelor Rotary. Dar, evident, au fost și zile în care am petrecut mai mult timp. În general, pot calcula că aproximativ patru ore pe săptămână aloc pentru a ajuta pe alții.

R.: Cluburile Rotary din Sibiu caută în special oameni de afaceri sau oameni prosperi financiar...

G.v.D.: În Olanda, chiar și șoferii de taxi pot fi membri ai cluburilor Rotary. Chiar avem și noi unul, dar acesta mai are câteva taxiuri care produc bani pentru el.

R.: Dați-mi un reper – câți bani donează oamenii din Olanda pentru acțiuni caritabile?

G.v.D.: Aproximez că, la nivelul unui an, un olandez donează cam 250 de euro. La nivelul întregii țări e vorba de mulți bani. Avem peste 12.0000 de membri ai cluburilor Rotary în Olanda. Comparativ cu România e destul de mult. În arealul în care locuiesc eu, sunt trei cluburi Rotary, iar într-un oraș din apropiere sunt zece. Este o competiție acerbă, deoarece mai sunt și alte cluburi, de genul Lions.

Casetă dacă mai este loc

„Muncim destul de mult ca să strângem banii în fiecare an. Din fericire, întâlnim și oameni precum cei de aici, alături de care putem derula foarte rapid o serie de proiecte. Despre cel de aici am discutat pentru prima oară în octombrie 2009 și, gata, iată-l finalizat”, Gerard van Daalen

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus