Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Bugetul Festivalului de anul acesta: 5,8 milioane de euro

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care are loc între 28 mai şi 6 iunie, are un buget total de 5,8 milioane de euro, comparabil cu cel de anul trecut, a declarat directorul FITS, Constantin Chiriac.

Din bugetul total, suma de 1,5 milioane de lei (238.000 de euro) este alocată de Ministerul Culturii. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor a declarat că iniţial ministerul intenţiona să aloce doar un milion de lei, dar a luat în considerare importanţa evenimentului. "Ministerul a făcut un efort peste posibilităţile bugetare", a subliniat ministrul, citat de Mediafax.

Constantin Chiriac a declarat, în timpul conferinţei care a avut loc la sediul Grupului pentru Dialog Social din Capitală, că există o tendinţă ca evenimentele importante din România să se suprapună, referindu-se în special la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se desfăşoară la Cluj-Napoca, în aceeaşi perioadă cu Festivalul de Teatru de la Sibiu. Potrivit lui Chiriac, din acest motiv, două evenimente majore îşi împart şi publicul, dar şi sponsorii. Kelemen Hunor a spus, însă, că ministerul pe care îl conduce nu are nicio autoritate în acest domeniu. "Eu o să vă invit pe dumneavoastră şi pe domnul (Tudor) Giurgiu (preşedintele TIFF, n.r.) la o cafea, la mine la birou", a glumit Kelemen.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a spus că Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este unul dintre evenimentele care "asigură vizibilitate artei româneşti" şi în ţară, nu doar în străinătate. Printre invitaţii speciali ai festivalului se numără actorul Pippo Delbono, dar şi directorul Festivalului de la Edinburgh (Marea Britanie), Jonathan Mills.

Liga Campionilor, la teatru

Chiriac a spus că în timpul festivalului de la Sibiu va fi înfiinţată oficial o asociaţie a zece teatre din Europa, o "Ligă a Campionilor" teatrului. Printre instituţiile care se asociază Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu (condus de Constantin Chiriac) se numără Teatrul Abadia (Madrid), Young Vic (Londra), Odeon din Paris şi Teatrul Naţional din Bruxelles.

Printre spectacolele care vor fi prezentate anul acesta la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se numără "De ce, de ce", de Peter Brook, şi "Strigăte şi şoapte", de Andrei Şerban.

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va avea tema "Întrebări/ Questions".

Ediţia din acest an a festivalului propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă 350 de evenimente, care se desfăşoară în 66 de spaţii. Oferta culturală a acestei ediţii este bogată şi variată, cuprinzând atât producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti şi internaţionale, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans (flamenco, balet, dans contemporan), teatru de păpuşi, spectacolele de lumini, de muzică, de pantomimă, cât şi conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât şi neconvenţionale.

Lunga listă cu ce e de văzut

Actuala ediţie a festivalului găzduieşte spectacole ale unora dintre cei mai importanţi şi apreciaţi regizori de teatru de pe scena internaţională. Astfel, Odin Teatret (Danemarca) prezintă la Sibiu, în cadrul unui eveniment special, trei spectacole care poartă semnătura reputatului regizor italian Eugenio Barba: "În scheletul balenei", "Odă evoluţiei" şi "Visul lui Andersen".

De asemenea, Schauspielhaus Zürich (Elveţia), împreună cu Teatro Garibaldi di Palermo (Italia) şi Bart Production s.à.r.l., prezintă cel mai nou spectacol al lui Peter Brook. "De ce, de ce" este o meditaţie asupra teatrului, care încearcă să-i găsescă acestuia rădăcinile şi raţiunile existenţei, prilejuind, în acelaşi timp, publicului întâlnirea cu o mare actriţă - Miriam Goldschmidt, de la Burgtheater (Viena, Austria).

Pe de altă parte, Deutsches Theater Berlin (Germania) aduce la Sibiu povestea lui Popriscin, într-un spectacol după una dintre cele mai cunoscute nuvele ale lui Gogol, "Însemnările unui nebun", regizat de Hanna Rudolph, cu actorul Samuel Finzi, în timp ce Spielzeit Europa (Germania) aduce spectacolul "Butoiul cu pulbere", regizat de Dimiter Gotscheff, o descriere fidelă a stării generale de violenţă omniprezentă în unele dintre ţările balcanice.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj prezintă la Sibiu adaptarea scenică a capodoperei cinematografice "Strigăte şi şoapte", de Ingmar Bergman, în regia lui Andrei Şerban, iar Levan Tsuladze revine la Sibiu cu Basement Theatre (Georgia) pentru a prezenta publicului de aici "Faust", de Johann Wolfgang von Goethe, într-o formulă ce se remarcă prin originalitate.

Una dintre cele mai apreciate companii japoneze de teatru experimental, Yamanote Jijosha, revine la Sibiu în 2010 pentru a prezenta propria versiune a textului clasic "Oedip rege", de Sofocle, folosind tehnica de interpretare numită Yojo-han.

Un alt eveniment special îl reprezintă prezenţa la Sibiu a Quanzhou Marionette Troupe (China), trupă ai cărei păpuşari folosesc o tehnică tradiţională veche de peste 2.000 de ani şi mânuiesc marionete cu până la 36 de sfori.

Programul acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va include, pentru prima dată în istoria unui eveniment de gen din România, o secţiune de patrimoniu cu cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, de la megaproducţiile "Metamorfoze", după Ovidiu, şi "Faust", după Goethe, regizate de Silviu Purcărete, "Electra", după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu, "Viaţa cu un idiot", de Victor Erofeev, în regia lui Andriy Zholdak, şi "Un tramvai numit Popescu", de Gavriil Pinte, până la cele mai noi proiecte -"Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess", după Lars Von Trier, regia Radu-Alexandru Nica, "Turandot", după Carlo Gozzi, în regia lui Andriy Zholdak, "Berlin Alexanderplatz", după Alfred Döblin, în regia lui Dragoş Galgoţiu, şi "Ghidul copilăriei retrocedate", de Gavriil Pinte, cel din urmă fiind prezentat în premieră chiar în cadrul festivalului.

Spectacolele de teatru-dans ocupă şi în acest an o poziţie importantă în programul Festivalului de la Sibiu. Astfel, Les Ballets Jazz de Montréal (Canada) se remarcă prin expresivitate şi precizie, promiţând să îi impresioneze chiar şi pe cei mai avizaţi critici, în timp ce Charleroi Danses din Belgia explorează spaţiul interior al omului prin dans contemporan în spectacolul "Flowers".

În cadrul festivalului vor mai fi prezentate spectacole de teatru, dans şi operă precum "Rooster", montat la Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre, şi "Upon Reaching the Sun" şi "Kef-Kafin", prezentate de Kibbutz Contemporary Dance Company. În plus, apreciata companie britanică Motionhouse prezintă la Sibiu "Scattered", o producţie care îmbină teatrul-dans cu imagistica fascinantă, film şi grafică, pentru a crea un spectacol vizual unic.

Totodată, spectacole de stradă inedite, spectacole de instalaţii sau itinerante, cu elemente de circ, care exploatează aerul, apa sau focul, vor anima, timp de zece zile, centrul istoric al oraşului. Astfel, Cie Transe Express (Franţa), specializată în "arta celestă" şi "teatrul de intervenţie", prezintă spectacolele "Les Tambours en Feu", "Mobile Homme"şi "Mobilissimo". De asemenea, marionete uriaşe vor invada oraşul în spectacolele spaniolilor de la Carros de Foc, iar efectele pirotehnice şi focul vor crea seri de neuitat în spectacolele francezilor de la Salamandre.

În premieră, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu vor putea fi urmărite spectacolele de stradă ale unei companii din România, Xtreme, care îmbină acrobaţia cu mişcări coregrafice spectaculoase ce sfidează gravitaţia. Grupul este format şi antrenat de Dorel Moiş, medaliat cu aur la Campionatele Europene şi Mondiale de Gimnastică Aerobică, şi de coregrafa Debra Brown, de la Cirque du Soleil.

Pe de altă parte, în cadrul Festivalului de la Sibiu, pe scena din Piaţa Mare vor concerta Holograf, Cargo, Zdob şi Zdub, Direcţia 5, Smiley şi Vama.

Totodată, compania Rustavi va aduce la Sibiu cultura populară georgiană arhaică, prin cântecele tradiţionale unice în lumea muzicii folclorice, iar proiectul Stockholm Lisboa (Portugalia/ Suedia) îşi propune să creeze punţi muzicale între nord şi sud, abordând atât muzică tradiţională portugheză, cât şi scandinavă.

 

Expo-eveniment: Perjovschi


Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va găzdui, la această ediţie, şi o expoziţie-eveniment semnată de Dan Perjovschi.

Pe toată perioada festivalului vor avea loc lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care vor aduce la masa de discuţii personalităţi ale lumii culturale naţionale şi internaţionale, precum Eugenio Barba, George Banu, Andrei Codrescu, Pippo Delbono şi Mircea Dinescu.

De asemenea, cea de-a XIII-a ediţie a Bursei de Spectacole se va desfăşura în cadrul festivalului, în perioada 3 - 6 iunie.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Teatrul Naţional "Radu Stanca", organizatorul evenimentului, se bucură de sprijinul celor mai importante structuri oficiale româneşti şi europene, fiind un obiectiv strategic al Ministerului Culturii, care, alături de Consiliul Local, este principalul finanţator al acestui eveniment. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este sprijinit şi de Preşedinţia României, Consiliul Judeţean Sibiu, Comisia Europeană, de centrele culturale şi ambasadele ţărilor acreditate în România, de reţele internaţionale, dar şi de sponsori privaţi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

...

Acum 13 ani

bataie de joc 5,8 mil de euro aruncati pe apa sambetei pe niste spectacole de 2 lei pe cand sportul sibian adevarat (baschet, fotbal, volei) moare din lipsa de fonduri..ne-am plictisit de maimutarelile voastre vrem spectacole adevarate..
Raspunde

mephisto

Acum 13 ani

Acest festival de teatru atrage anual sute de turisti care maninca,beau si dorm in Sibiu.Regards,Mr. Chiriac!
Raspunde

pt ...

Acum 13 ani

mai bine taci ma tantalaule ..
Raspunde

Cristi

Acum 13 ani

@... Este dificil sa comentezi despre lucruri pe care nu le intelegi. FITS este un festival ce face extraordinar de mult bine Sibiului (vizibilitate, turism etc.).
Raspunde

pt. toti

Acum 13 ani

Cea mai buna vizibilitate pentru un oras o face infrastructura. Eu prefer ca din banii mei de contribuabil sa am infrastructura foarte bine pusa la punct si multe altele pe langa. Si dupa aia poate as avea si timp si dispozitie de FITS. 5,8 milioane de euro mi se pare o suma enorma pentru orice tip de activitate /cirza, indiferent de amploarea activitatii. Este de-a dreptul halucinant sa dai 5,8 milioane de euro pentru o SAPTAMANA!!!! Pt. pct. 2 "sute de turisti care mananca beau si dorm in Sibiu" - 5,8 mil Euro / 1000 turisti = 5.800 de euro/turist/saptamana. Foarte eficient. Apropo de sport, cu un sfert din suma asta se tin cu rezultate 4 echipe (volei, handbal, baschet, chiar si parte din fotbal) un an de zile. Adunati spectatorii care ar merge la meciuri timp de un an......adaugati imaginea si apoi calculati eficienta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus